Vyzkoušejte zeleninové hranolky – jsou chutné, křupavé a dietní
9. 8. 2016 Vaření
Všichni známe celer, řepu, batáty, mrkev i kořenovou petržel. Málokdo z nás však tyto potraviny v čerstvé formě konzumuje. Někomu nechutnají, pro jiného jsou moc zdravé. Zkuste si ale představit tyto druhy zeleniny nakrájené na hranolky, zakápnuté olejem či máslem, promíchané s kořením a upečené do křupava v troubě. Ke steaku i samostatně s dipem – delikatesa!
Boom zeleninových hranolek přišel s boomem zeleninových chipsů, které jsou dobré, jemně solené, ale dosti nasáklé tukem, navíc nejsou čerstvé. Zeleninové hranolky lze připravovat z jakékoli zeleniny, která je zasyrova tuhá, bez dužiny a s minimem šťávy. Hodí se mrkev, kořenová petržel a celer, batáty, červená řepa, ředkev či kedlubna. Důležité je každý kousek zeleniny oloupat, omýt, nakrájet na hranolky a tyto hranolky důkladně osušit ubrouskem. V tomto případě je totiž přebytečná voda nežádoucí. Pak můžete hranolky rovnou sypat na plech – zakápnout olejem, osolit, promíchat s kořením (skvělý je například rozmarýn) – a šup s nimi do trouby na 200 °C na 30 minut.
Hranolky můžete připravovat z více druhů zeleniny najednou, nebo dělat pouze jednodruhové. Správně upečené hranolky jsou výborné jako příloha k masu všeho druhu.
A když už jsme u zdravých zeleninových hranolek, co takhle zdravý dip místo kalorické tatarské omáčky?
Avokádový dip
- 1 avokádo
- 1 stroužek česneku
- 1 rajče nakrájené na malé kostičky
- 1 menší šalotka
- Sůl, mletý pepř
- 10 lístků koriandru
-
Trocha chilli
Oloupané a vypeckované avokádo rozmačkejte vidličkou, osolte, opepřete a přidejte nakrájenou šalotku, protlačený česnek, koriandr, chilli a opět zamíchejte a ještě více rozmačkejte vidličkou. Poté opatrně přimíchejte na malé kostičky nakrájené rajče a dejte vychladit.
Dip s nivou a česnekem
- 2 stroužky česneku
- 150 g nivy
- Čtvrtka cibule najemno nakrájené
-
200 g zakysané smetany
Nivu rozmačkejte vidličkou v misce, přidejte cibuli nakrájenou hodně najemno, 2 utřené stroužky česneku – promíchejte a přidejte zakysanou smetanu. Opět promíchejte a na dochucení použijte sůl nebo pepř. Dejte vychladit do lednice a podávejte. Solte raději až na konec, niva sama o sobě je slaná, a když se dip uleží, je chuť výrazně slanější i bez soli.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vzpomínky na 20 jídel ze školní jídelny: Proč nechceme nebo nemůžeme zapomenout?
Pět znamení horoskopu, která umí vařit levně: Berani vyšvihnou netradiční knedlíky s vejci, Panny zase nepečený jablečný dort
Zdravotní benefity vína - pohled lékaře a vinaře Pavla Kosíka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zelný salát plný vitamínů
Přidáno před 5 minutami
Zase jiná zelná polévka
Přidáno před 1 hodinou
Máslovo - skořicoví šneci s pomocí varného mixéru
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové plátky s libečkem z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Čedarová polévka s brokolicí
Přidáno před 17 hodinami
Dýňový dort za studena
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma dipy: Tyto výborné husté omáčky jsou určeny pouze k namáčení
Nejlepší karbanátky z horkovzdušné fritézy: Tajemství dokonalé křupavosti a šťavnatosti je ve správné přípravě
Začínáme s fritézou: Jak snadno připravit perfektní hranolky a kuřecí křidélka, kterým nikdo neodolá
Komentáře
11. 8. 2017 21:05