Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Všichni známe celer, řepu, batáty, mrkev i kořenovou petržel. Málokdo z nás však tyto potraviny v čerstvé formě konzumuje. Někomu nechutnají, pro jiného jsou moc zdravé. Zkuste si ale představit tyto druhy zeleniny nakrájené na hranolky, zakápnuté olejem či máslem, promíchané s kořením a upečené do křupava v troubě. Ke steaku i samostatně s dipem – delikatesa!

Boom zeleninových hranolek přišel s boomem zeleninových chipsů, které jsou dobré, jemně solené, ale dosti nasáklé tukem, navíc nejsou čerstvé. Zeleninové hranolky lze připravovat z jakékoli zeleniny, která je zasyrova tuhá, bez dužiny a s minimem šťávy. Hodí se mrkev, kořenová petržel a celer, batáty, červená řepa, ředkev či kedlubna. Důležité je každý kousek zeleniny oloupat, omýt, nakrájet na hranolky a tyto hranolky důkladně osušit ubrouskem. V tomto případě je totiž přebytečná voda nežádoucí. Pak můžete hranolky rovnou sypat na plech – zakápnout olejem, osolit, promíchat s kořením (skvělý je například rozmarýn) – a šup s nimi do trouby na 200 °C na 30 minut.

Hranolky můžete připravovat z více druhů zeleniny najednou, nebo dělat pouze jednodruhové. Správně upečené hranolky jsou výborné jako příloha k masu všeho druhu.

A když už jsme u zdravých zeleninových hranolek, co takhle zdravý dip místo kalorické tatarské omáčky?

Avokádový dip

  • 1 avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • 1 rajče nakrájené na malé kostičky
  • 1 menší šalotka
  • Sůl, mletý pepř
  • 10 lístků koriandru
  • Trocha chilli
     

Oloupané a vypeckované avokádo rozmačkejte vidličkou, osolte, opepřete a přidejte nakrájenou šalotku, protlačený česnek, koriandr, chilli a opět zamíchejte a ještě více rozmačkejte vidličkou. Poté opatrně přimíchejte na malé kostičky nakrájené rajče a dejte vychladit.

Dip s nivou a česnekem

  • 2 stroužky česneku
  • 150 g nivy
  • Čtvrtka cibule najemno nakrájené
  • 200 g zakysané smetany
     

Nivu rozmačkejte vidličkou v misce, přidejte cibuli nakrájenou hodně najemno, 2 utřené stroužky česneku – promíchejte a přidejte zakysanou smetanu. Opět promíchejte a na dochucení použijte sůl nebo pepř. Dejte vychladit do lednice a podávejte. Solte raději až na konec, niva sama o sobě je slaná, a když se dip uleží, je chuť výrazně slanější i bez soli.

Komentáře

Lenora32

11. 8. 2017 21:05

Super

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům