Celerová pomazánka: Lehce pikantní pomazánku s jemně nakyslou chutí dovede k dokonalosti poctivá domácí majonéza
27. 8. 2024 Vaření
Celer si můžete snadno zamilovat, vynikajícím pomocníkem v tom je celerová pomazánka, která má spoustu podob. Vyzkoušejte třeba tu se šunkovým salámem a kyselými okurkami.
Celer ke svačině
Celer a mrkev jsou sice většinou součástí vývaru, ale obojí můžeme použít i zasyrova. Například do pomazánek. Ta celerová pomazánka je velmi osvěžující a hodí se nejen ke snídani a večeři, ale můžeme si ji vychutnat i jako výbornou svačinku.
Celer je totiž osvěžující sám o sobě. Někdy ho v pomazánce kombinujeme s jablkem, jindy zase přidáme i mrkev, často nechybí tvrdý sýr (eidam, gouda). Směs bývá doplněna o jogurt nebo majonézu. K dochucení pak stačí pepř a sůl, k okyselení poslouží citron nebo kyselá okurka. Pomazánka krásně vypadá třeba s nasekanými bylinkami, jako jsou pažitka, bazalka, petrželka.
Mohlo by vás zajímat
Příprava domácí majonézy
Pokud nechceme kupovanou majonézu, můžeme si připravit domácí. Není to složité. Podle následujících rad to jde navíc i velmi rychle, bez postupného přilévání oleje, jak to bývá obvyklé.
- Než začnete s přípravou, nechte všechny ingredience načerpat pokojovou teplotu.
- Vezměte si na pomoc tyčový mixér a vyšší úzkou nádobku, do které se vše vejde.
- Do nádobky rozklepněte 1 vejce, opepřete, osolte velkou špetkou soli, zakápněte 200–250 ml oleje (podle velikosti vejce), přidejte lžičku cukru, lžičku citronové šťávy (nebo octa), dle chuti můžete přidat i lžičku plnotučné hořčice.
- Mixér ponořte ke dnu, mixujete a pomalu přístroj táhněte nádobou opatrně směrem vzhůru. Výsledkem je hustá domácí majonéza.
- Domácí majonézu dejte do nádoby, kterou dobře uzavřete. V lednici vydrží alespoň 2–3 dny. Využít ji můžete třeba právě do celerové pomazánky.
Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…
Celerová pomazánka
Na jednu dávku si připravte: 1 malý celer, 70 g šunkového salámu, 100 g eidamu cihly, 2 kyselé okurky, sůl, pepř mletý a majolku.
Jak na to? Celer očistěte, oloupejte a nastrouhejte najemno. Také salám, sýr a okurky nastrouhejte najemno, osolte, opepřete a promíchejte s majolkou. Celerovou pomazánku podávejte s celozrnným pečivem.
Náš tip: Připravte si celerovou pomazánku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Jak zazimovat celer? Začátečníkům poradíme, jak bulvový celer připravit na zimu
Bůček předem vařený a pečený: Na povrchu křupavé maso je uvnitř úžasně šťavnaté. Stačí jen dodržet postup při přípravě