Ražniči pečené v alobalu: Předem marinované maso je nádherně šťavnaté. Důležitý je fígl při balení špízu do alobalu
3. 9. 2024 Vaření
Chcete si připomenout vůni a chuť špízů z dovolené? Ražniči pečené v alobalu je skvělou variantou oblíbeného receptu. Marinované maso zkombinujeme na špejli s uzeninami a získáme skvělé jídlo.
Jak se dělá ražniči
Ražniči je vlastně marinované maso (obvykle vepřové, kuřecí nebo krůtí), které následně napichujeme na jehlu (špejli) střídavě se zeleninou, klobásou nebo slaninou. Hotový špíz pak grilujeme, pečeme v troubě, nebo opékáme na pánvi.
Ze zeleniny se hlavně hodí cibule, využít můžeme i mladou cuketu, papriku, ale také třeba cherry rajčátka.
Mohlo by vás zajímat
Jak péct v alobalu
Alobal neboli hliníková fólie je oblíbený pomocník na přípravu (pečení a grilování) a uchovávání potravin. Díky němu se jídlo propeče rovnoměrně a současně nebude vysušené, ale hezky šťavnaté.
Zabalením do alobalu můžeme urychlit přípravu jídla. Jakou stranou dát alobal do trouby při pečení? Potraviny zabalíme tak, že matná strana bude navrchu. Díky tomu se teplo dostane hezky dovnitř. Když ale potřebujeme pokrm uchovat v troubě déle teplý, otočíme alobal lesklou stranou ven.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak se připravuje ražniči pečené v alobalu
Na čtyři porce potřebujete: 4 plátky vepřové krkovičky (plecko), 4 cibule, 4 plátky anglické slaniny, 4 klobásky, sůl, mletý pepř, mletou papriku, olej a česnek (není nutné).
Jak na to? Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete, posypte mletou paprikou a potřete olejem. Takhle připravené plátky masa naskládejte na sebe a nechte je nejlépe přes noc uležet v lednici.
Plátky masa a anglické slaniny nakrájejte na čtverečky, klobásku na kolečka. Cibuli oloupejte a také ji nakrájejte na kolečka. Střídavě napichujte jednotlivé ingredience na špejli. Připravte si alobal a připravený špíz na něj položte. Zamotejte a konce přimáčkněte, aby se během pečení nevypařila všechna šťáva. Pokud zůstanou zbytky surovin, položte je na alobal a teprve na něj špíz. Na alobal je možno přidat i několik plátků česneku.
Zabalené špízy dejte na plech a vložte je do trouby. Pečte při 180 °C necelou hodinu a půl, podle druhu použitého masa. Pokud během pečení chcete zkontrolovat měkkost masa, dávejte pozor, aby z alobalu nevytekla šťáva. Bude-li třeba maso ještě dopékat, řádně opět ražniči zabalte.
Náš tip: Ražniči si můžete připravit na plechu tak, jak je to uvedeno v následujícím video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Pět skvělých vychytávek do kuchyně, které vám usnadní život a nestojí moc. Který šlehač se vyplatí a jak vybrat mixér?
Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 20 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 21 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno 10. 9. 2024 01:23
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno 9. 9. 2024 20:45