Rychlé pečené rizoto

11. 8. 2017 11:40

Přečteno: 1 468× Ostatní toprecepty.cz

Rychlé pečené rizoto Začala sezóna sklizně, naše zahrádky i obchody se konečně plní čerstvou a konečně i chutnou zeleninou. A toho je třeba využít. Rychlé rizoto zapečené v troubě v sobě nezapře inspiraci tradiční španělskou paellou.


Základní rozpis na 4 porce

  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 cibule 
  • Větší stroužek česneku 
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 200 g cukety nebo lilku
  • 300 g rýže
  • Sůl
  • Pepř
  • Hrst čerstvých bylinek
  • 300 g rýže (jeden větší hrnek)
  • Vývar (nebo voda) 
  • Podle chuti můžete přidat trošku červené papriky, či kurkumy a ozdobit sýrem

Postup
Na rozpálený olej vložíme nejdříve tenká kolečka cibule a česneku. Potom na proužky nakrájené papriky, cukety a rajčata zbavená jádřinců.  Vše restujeme asi tak 5 minut do zlatova. Ke směsi přihodíme syrovou rýži a také ji společně se zeleninou velmi krátce zarestujeme  (jen aby rýže trochu zesklovatila a nasála tu vynikající chuť zeleniny). Směs osolíme, okořeníme, přidáme sekané bylinky a podlijeme vývarem.  Vývaru, nebo vody dáváme tak na prst navíc, podobně jako když vaříme rýži. Naposledy vše jemně promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C cca 15 – 20 minut pod pokličkou, či zakryté alobalem v troubě.  Pak ještě necháme vše  tak 5 minut pod pokličkou pěkně dojít.  Po odklopení  se odpaří zbytek vody a vše bude tak akorát.

Je to rychlé, levné, lehké a naprosto vynikající.  Milovníci masa si mohou do základu přidat třeba nudličky z krůtího masa, nebo šunky. Podle mého názoru je to ale právě teď, kdy je zelenina plná tak báječných chutí, skoro zbytečné. Recept lze obměňovat podle fantazie i aktuálních zásob. Můžete přidat hrášek, houby, pórek, prostě co zahrádka, či lednička zrovna dá…

Ideální pro přípravu tohoto pokrmu je litinové nádobí, které stejnoměrně vede a drží teplo.

Všem příznivcům portálu Toprecepty nabízíme  až do 31.12.2017 dopravu zdarma, stačí v objednávce na našem e-shopu uplatnit slevový kupón topdoprava2017.

SMALT spol. s r.o.
Osek 108
267 62  Komárov

Tel. 1: +420 602 128 736
Tel. 2: +420 725 948 645
smalt@smalt.eu
www.ceskysmalt.cz

 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílel již 1 kuchař

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo