Podzimní životabudič: Jak na skvělý šípkový džem, který voní kořením a zpříjemní chladné dny
5. 11. 2024 Vaření
Šípky nechutnají každému. Vyzkoušeli jste už ale perfektní šípkový džem s typickou sladkokyselou chutí? Určitě bude skvěle chutnat například na palačinkách, dobrou službu udělá i při přípravě zvěřiny.
Jak využít šípky
Šípky jsou jedním ze symbolů podzimu. Jejich rudá barva ladí s vybarvující se přírodou. Nejlepší jsou šípky po prvních mrazících, i když mírně přicházejí o vitamíny. Pokud nevíme, kdy je správný čas na jejich sklizeň, stačí se na šípky podívat. Měly by být krásně vybarvené dočervena, měly by mít pevnou strukturu a nádherně se lesknout. Dáváme je do košíku, papírového nebo plátěného sáčku. Igelit je pro ně nevhodný, mohly by se zapařit. Hned doma je vysypeme na plech a co nejdříve se rozhodneme, co s nimi.
Výrazně červené šípky nejčastěji využíváme na čaj. Ten se hodí v chladných měsících, kdy řádí různá onemocnění dýchacích cest. Čerstvé plody využíváme do marmelád a džemů, hodí se i do omáček. Šípky používáme nejen čerstvé, ale také je sušíme. Sušené šípky pak dáváme do různých čajových směsí.
Mohlo by vás zajímat
Jak na perfektní šípkový džem
Doma si ho můžeme nazvat džemem či marmeládou. Když ale budeme hledat hotový produkt v obchodě, bude to nejspíše džem. Ze marmeládu lze totiž označit ty výrobky, které ukrývají aspoň pětinový podíl citrusů.
Šípkový džem plný aroma je typický nakyslou chutí, která hezky ladí s jeho sladkostí.
Při zpracování šípků do džemu si můžeme vybrat ze dvou variant. Jedna je piplavá a druhá rychlejší. V prvním případě jsme nuceni očistit celé plody. Tedy z každého šípku odstraníme stopku, bubáka a také vyškrábneme všechny pecičky. Případně rozpůlené šípky dáme do studené vody, promícháme a pak vyndáme pecičky. Následně šípy vaříme mírným varem asi 15-30 minut. Je třeba, aby trochu změkly. Když je budeme vařit, nemělo by to být příliš dlouho, abychom neztratili všechny cenné látky z šípkové marmelády. Dále postupujeme jako u rychlejší metody.
Při přípravě šípkového džemu je základem plody dobře očistit. Toho se nezbavíme ani v druhé variantě. Odstraníme stopky a „bubáky“. S chloupky nic neděláme, ty se rozvaří.
Džem můžeme dosladit bílým cukrem, ale také třtinovým, případně medem. Po rozmixování a dvojím pasírování zůstane džem krásně hladký. Šípkový džem můžeme dochutit například roztlučeným hřebíčkem, mletou skořicí, citronovou kůrou i šťávou.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak připravit šípkovou marmeládu
Na šípkovou marmeládu budete potřebovat: 1 kg šípků, 350 g třtinového cukru, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky kyseliny citronové a 1/2 citronu, želírovací prostředek (dle potřeby).
Jak na to? Z poloviny citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Šípky rozpulte, zbavte je stopek a bubáků a vyklepejte vnitřek šípku. Nebo je nemusíte vyklepávat a nechat celé šípky bez čištění.
Dejte plody do kastrolu a zalijte je vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidejte kůru z citronu a vařte, až se šípky téměř rozvaří. Šípky propasírujte, přidejte kyselinu citronovou, mletý hřebíček, cukr a šťávu z citronu. Za stálého míchání vařte do požadované konzistence.
Abyste zjistili, jestli máte správnou konzistenci, horkou marmeládu kápněte na porcelánový talířek. Pokud kapka zůstane stejná, jen za chvíli ztuhne, je hotovo. Když teče, vařte dál, případně přidejte kyselinu citronovou nebo více pektinu dle instrukcí od výrobce.
Ještě horkou marmeládu plňte do čistých sklenic, otřete hrdla, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Náš tip: Hotový džem si budete moci vychutnat třeba na výborných palačinkách. Přichystejte si je podle následujícího vide oreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pohádkové postavičky na dortech: Inspirace pro všechny, kteří chtějí darovat radost
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká