Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyrobte si domácí veganský sýr! Je to snadné, zdravé a chutné
Zdroj: petram, Toprecepty.cz

Přesto, že se vegani všem potravinám živočišného původu vyhýbají, jejich chuť si nutně odpírat nemusí. Vyrobit veganskou alternativu sýra je totiž až překvapivě snadné. Vyzkoušet můžete hned několik druhů

Náhrada parmezánu z lahůdkového droždí

Parmezán je pomyslnou třešničkou na dortu, bez které se neobejde žádné rizoto nebo těstoviny. Jeho osvědčenou rostlinnou náhradou – alespoň co se podobné konzistence a chuti týká – je směs podrcených kešu oříšků či slunečnicových semínek, soli a lahůdkového droždí.

Lahůdkové droždí je chuťově intenzivní dochucovadlo, které si okamžitě zamilujete. Jedná se o inaktivované kvasnice, které již nemají potenciál kynout. Přesto si zachovávají nezaměnitelnou chuť a skvělé nutriční vlastnosti včetně obsahu vitamínu B12, který vegani obzvlášť ocení.

Krémový sýr z ořechů

Kompaktnější sýry pak jednoduše vykouzlíte z ořechů. Pro svou krémovou strukturu a neutrální chuť nejčastěji vyhrávají kešu ořechy. Vyzkoušet můžete například pečený kešu sýr, který je hutnější a po ztuhnutí drží tvar, nebo zvolit fermentovanou variantu připomínající lučinu či žervé.

Fantazii se meze nekladou

Pokud však ořechy nemáte či nechcete používat, nebo vás zajímají i další alternativy, můžete vyzkoušet „sýr“ z luštěnin. Pro svou jemnou chuť se nejlépe hodí cizrna. S použitím agaru, který má podobné vlastnosti jako želatina, získáte pevný bochánek připomínající klasický tvrdý sýr.

Vařte a zapékejte

Zoufat si nemusí ani milovníci sýrových omáček a zapečených pokrmů. S osvědčenou kombinací kešu ořechů a lahůdkového droždí máte vyhráno. Alternativu sýrové omáčky na těstoviny snadno vyrobíte rozmixováním těchto dvou surovin s květákem, mrkví, cibulí a česnekem. Závěrečné dochucení zajistí šťáva z citronu, špetka soli a pepře.

Konzistence podobné mozzarelle vám pak pomůže dosáhnout nabobtnané psyllium rozmixované s namočenými kešu oříšky, citronovou šťávou a trochou soli. Hmotu rozdělte do mističek a nechejte ztuhnout v lednici.

Kupované versus domácí

Veganské alternativy sýra, které jsou v dostání ve zdravých výživách, tvoří především kokosový tuk, voda a více či méně přírodní aromata a dochucovadla. Doma si však pohodlně vyrobíte výživově hodnotnější varianty, které vás mile překvapí svou chutí. Složení tak budete mít plně pod kontrolou, a snadno pohostíte i tu nejvybíravější návštěvu.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více