Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léčil dásně námořníků, pomáhá chránit před koronou! Překvapivá fakta o citronu a jeho využití
Zdroj: Louis Hansel, Usplash.com

Citronová šťáva byla již starými Egypťany uznávána jako zázračná věc, která dokáže ochránit před účinky jedů, otravou, černou magií nebo prokletím. A opravdu se ukazuje, že vlastnosti citronů jsou téměř zázračné. V časech pandemie může i obyčejný citron jako pravidlená součást jídelníčku dělat divy.

Na koronavirus i kurděje - citron!

Citron - žlutá, kulatá a kyselá věc, která se dá pozřít leda jako součást čaje s medem, případně slouží na potlačení pachu smažené ryby. Zároveň ale extrémně zdravý plod bohatý především na vitamin C. A vitamin C je něco, co každý z nás potřebuje opravdu ve velkém. Moc dobře to vědí především námořníci. Ačkoliv dnes už je tato nemoc považována za vymýcenou, jedním z nejčastějších neduhů mořských vlků kdysi bývaly kurděje. Mnohdy i smrtelné onemocnění nezpůsobovalo nic jiného, než dlouhodobý nedostatek vitaminu C. Co mohlo pomoct? Jedině poctivé cucání citronu!

Vitamin C je v rámci vitamínu základním stavebním prvkem lidské imunity. Ta se dá posilovat různě, ale téměř všechny způsoby zahrnují právě zvýšený příjem tohoto vitaminu. Kromě citronu se vitamin C vyskytuje i v dalších citrusech, například v pomerančích či grepu, najdete jej rovněž v kiwi, černém rybízu, ze zeleniny například v brokolici nebo úplně nejvíce ve žlutých paprikách. Proč ještě je dobré dbát na dostatečný přísun vitaminu C?

1. Citron zlepší pleť

Díky vysokému obsahu antioxidantů, citrony chrání kůži před negativními vlivy slunečního záření, znečištěného prostředí a stresu, bojují proti akné a redukují vrásky. Citrony jsou též bohatým zdrojem vitamínu C, který podporuje produkci kolagenu. Pravidelnou konzumací citronů tak dosáhnete mladistvé a svěží pleti.

2. Citron uzdraví zuby i dásně

Pokud se chcete těšit ze zdravých a krásných zubů, vyzkoušejte tento účinný a čistě přírodní prostředek. Při čištění zubů vždy zubní pastu obohaťte o kapku citronové šťávy a teplou vodu s citronovou šťávou používejte namísto ústní vody.

3. Citron pomůže s hubnutím

Citrony obsahují rozpustnou vlákninu, pektin, která napomáhá redukci váhy. Pití teplé vody s citronovou šťávou v dopoledních hodinách navíc zrychluje metabolismus a očišťuje tělo, a tím podporuje hubnutí.

4. Citron posílí kosti

Citrony (stejně jako banány) jsou bohatým zdrojem draslíku, který je nezbytným například pro zdravé a silné kosti.

5. Citron vyléčí popáleniny

Citrony mají chladivé účinky a protizánětlivé vlastnosti, a tak zmírňují pálení a svědění kůže – například po bodnutí hmyzem. Při vážnějších problémech se o zevním užití citronové šťávy raději poraďte s dermatologem.

6. Citron je dobrý na srdce

Pití teplé vody s citronovou šťávou se doporučuje lidem s vysokým krevním tlakem a srdečními problémy. Tento chutný elixír účinně bojuje také proti závratím a nevolnosti, stejně jako proti depresím a úzkosti.

7. Citron je základ neohrožené imunity

Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou citrony vhodnou prevencí nachlazení a chřipky. Navíc posilují imunitní systém a ničí choroboplodné zárodky, a tak zabraňují vzniku i dalších nemocí. Šálek čaje s citronem je proto tím nejlepším nápojem nejen v zimním období - teď, když řádí koronavirus, byste měli citrón v nějaké formě zařadit do základního jídelníčku!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Jana

15. 2. 2016 13:01

Věřím,že citron je opravdu zdravý,ale pozor u bodu č.2!Tím,že obsahuje kyseliny,nabourává zubní sklovinu,po určité době sklovina křehne a ráda se odlamuje!!!!!Určitě nedoporučuji po užití citronu min. dvě hod.si zuby čistit nebo si vyplachovat ústa citronovou vodu!!!!!!

Ludmila

11. 2. 2016 22:59

No jasan je to pravda a je to dobrý .Cítím se opravdu výborně a piju to již 10 let možná víc.;-)

Féra

7. 2. 2016 16:17

Také to piju ale zatím nevím jaké to má účinky.www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/5.gif

Andulakovina Andulakovina

27. 1. 2016 16:33

bedyverka:Aspon nekdo:-)Ne opravdu,citrony jsou vynikajici:-)

bedyverka

26. 1. 2016 14:07

Andulakovina:Dělám to taky už dlouho. Je to výborné.:yes:

Andulakovina Andulakovina

25. 1. 2016 11:11

Pravda,ja piju rano vlaznou vodu s citronkem a opravdu to nakopne:-)))
Nikdo jiny s tim zkusenost nema?

Miluše Chlaňová

20. 1. 2016 08:03

:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více