Tajný trik supermarketů: Proč se nám zdá hezčí jídlo zdravější?
30. 11. 2020 Historie a zajímavosti
Jako spotřebitelé vidíme až 7000 reklam na jídlo a restaurace ročně, a to s převahou reklam na fast foodové řetězce. Marketéři vytváří až okatě neuvěřitelně dokonalé pokrmy, které nám denně servírují skrz naše televizní obrazovky. Představte si nádhernou pizzu jako z billboardu; nadýchané těsto, dokonale symetricky umístěná kolečka salámu, chutně vypadající sýr... Často se to pak ale nesetkává s realitou. Marketéři jednoznačně cílí na to, abychom na jídlo dostali chuť na první pohled. Má ale taková reklama i vedlejší účinky?
Polahodit oku uměli už staří Řekové
Krása lahodí lidskému oku od nepaměti. I při prohlížení uměleckých děl cítím požitek. To může vyvolat otázku, jestli hezky vypadající jídlo nepůsobí spíš nezdravě, protože lidé mají tendenci soudit, že co je hezké, je jenom hezké - a nic víc. A naopak, mnoho lidí má dojem, že co je zdravé, nemůže být zároveň chutné. Na druhou stranu, specifický druh estetiky, tzv. "klasická estetika", kterou znali už staří Řekové, se vyznačuje snahou přiblížit se svou symetrií a dokonalostí přírodě. I dokonalé jídlo ze současných propagačních plakátů se nám jeví jako přírodní, a tedy i pokud ne přímo zdravé, tak pro nás prospěšné. Ale je to skutečně tak?
Mohlo by vás zajímat
Za zdravé si klidně připlatíme
V sérii experimentů vědci z Jihokarolínské univerzity pozorovali, jestli při použití klasické estetiky (symetrie, řád) bude jídlo na obrázku vnímáno jako zdravější v porovnání s jídlem vyobrazeným neesteticky. V jednom z pokusů hodnotili účastníci populární avokádový toast. I přes fakt, že lidem před ukázáním samotných toastů byla sdělena cena i výživové údaje, které byly u obou toastů identické, účastníci testu vyhodnotili hezčí toast jako zároveň zdravější a přírodněji vypadající oproti tomu druhému. Bonusovým zjištěním bylo, že většina účastníků experimentu byla ochotna zaplatit daleko víc peněz za to, co považovala za zdravé. Jsou tedy oku lahodící reklamy na jídlo a potraviny klamavé? To se tak úplně říct nedá. Marketéři mají z povahy své profese trochu svázané ruce. Pokud by totiž zavrhli principy klasické estetiky a snažili se experimentovat se vzhledem jídla v reklamě, mělo by dílo na zákazníky opačný efekt a žádní marketéři by brzy nebyli.
Mohlo by vás zajímat
Není všechno zdravé, co je BIO
Televizní reklamy nás zároveň dokázaly přesvědčit, že cokoliv zelené a s nálepkou BIO je automaticky zároveň zdravé. Proto je další velmi častou taktikou reklamních mágů přidávání různých přívlastků před k názvu výrobku, které evokují přírodu a zdravý životní styl. Například "farmářský", "sedlácký" a další. To ale stále není takové provinění jako honosná stylizace nepříliš kvalitních polotovarů nebo mražených jídel - jako třeba pizzy či hamburgerů - na jejich obalech. Přehnané dbaní na estetiku u nezdravého jídla, aby se koncovému zákazníkovi jevilo zdravější a tím pádem atraktivnější, může mít za následek negativní dopad na zdraví spotřebitelů. Je otázkou, zda by se oblast propagace potravin neměla více regulovat, protože by to potažmo mohlo přispět k celkově a reálně zdravějšímu životnímu stylu společnosti.
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 6 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 8 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Dieta, která vás nezruinuje: 10 potravin, co zeštíhlí postavu a ušetří peněženku