Tajný trik supermarketů: Proč se nám zdá hezčí jídlo zdravější?
30. 11. 2020 Historie a zajímavosti
Jako spotřebitelé vidíme až 7000 reklam na jídlo a restaurace ročně, a to s převahou reklam na fast foodové řetězce. Marketéři vytváří až okatě neuvěřitelně dokonalé pokrmy, které nám denně servírují skrz naše televizní obrazovky. Představte si nádhernou pizzu jako z billboardu; nadýchané těsto, dokonale symetricky umístěná kolečka salámu, chutně vypadající sýr... Často se to pak ale nesetkává s realitou. Marketéři jednoznačně cílí na to, abychom na jídlo dostali chuť na první pohled. Má ale taková reklama i vedlejší účinky?
Polahodit oku uměli už staří Řekové
Krása lahodí lidskému oku od nepaměti. I při prohlížení uměleckých děl cítím požitek. To může vyvolat otázku, jestli hezky vypadající jídlo nepůsobí spíš nezdravě, protože lidé mají tendenci soudit, že co je hezké, je jenom hezké - a nic víc. A naopak, mnoho lidí má dojem, že co je zdravé, nemůže být zároveň chutné. Na druhou stranu, specifický druh estetiky, tzv. "klasická estetika", kterou znali už staří Řekové, se vyznačuje snahou přiblížit se svou symetrií a dokonalostí přírodě. I dokonalé jídlo ze současných propagačních plakátů se nám jeví jako přírodní, a tedy i pokud ne přímo zdravé, tak pro nás prospěšné. Ale je to skutečně tak?
Mohlo by vás zajímat
Za zdravé si klidně připlatíme
V sérii experimentů vědci z Jihokarolínské univerzity pozorovali, jestli při použití klasické estetiky (symetrie, řád) bude jídlo na obrázku vnímáno jako zdravější v porovnání s jídlem vyobrazeným neesteticky. V jednom z pokusů hodnotili účastníci populární avokádový toast. I přes fakt, že lidem před ukázáním samotných toastů byla sdělena cena i výživové údaje, které byly u obou toastů identické, účastníci testu vyhodnotili hezčí toast jako zároveň zdravější a přírodněji vypadající oproti tomu druhému. Bonusovým zjištěním bylo, že většina účastníků experimentu byla ochotna zaplatit daleko víc peněz za to, co považovala za zdravé. Jsou tedy oku lahodící reklamy na jídlo a potraviny klamavé? To se tak úplně říct nedá. Marketéři mají z povahy své profese trochu svázané ruce. Pokud by totiž zavrhli principy klasické estetiky a snažili se experimentovat se vzhledem jídla v reklamě, mělo by dílo na zákazníky opačný efekt a žádní marketéři by brzy nebyli.
Mohlo by vás zajímat
Není všechno zdravé, co je BIO
Televizní reklamy nás zároveň dokázaly přesvědčit, že cokoliv zelené a s nálepkou BIO je automaticky zároveň zdravé. Proto je další velmi častou taktikou reklamních mágů přidávání různých přívlastků před k názvu výrobku, které evokují přírodu a zdravý životní styl. Například "farmářský", "sedlácký" a další. To ale stále není takové provinění jako honosná stylizace nepříliš kvalitních polotovarů nebo mražených jídel - jako třeba pizzy či hamburgerů - na jejich obalech. Přehnané dbaní na estetiku u nezdravého jídla, aby se koncovému zákazníkovi jevilo zdravější a tím pádem atraktivnější, může mít za následek negativní dopad na zdraví spotřebitelů. Je otázkou, zda by se oblast propagace potravin neměla více regulovat, protože by to potažmo mohlo přispět k celkově a reálně zdravějšímu životnímu stylu společnosti.
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více