Pizza těsto s polišem
Pokud stále nemůžete najít ten správný recept na pizzu, vyzkoušejte těsto s polišem. Je potřeba počítat s několikadenní přípravou, ale výsledek za to určitě stojí. Pomalé kynutí s menším množstvím droždí těstu prospívá. Pochutnejte si na pizze jako z Neapole pěkně v teple domova.
Postup přípravy
Krok 1: 2 dny předem:
Připravíme poliš. Ve vodě ozpustíme droždí s medem a postupně vmícháme mouku, dokud nevznikne hladká kaše. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Poté přendáme na 24 hodin do lednice. Krok 2: 1 den předem:
Poliš vyndáme z lednice, necháme 10-15 minut odpočinout (podle teploty v lednici i déle) a rozdrobíme do něj další droždí. Poté postupně přisypeme mouku a až po chvíli sůl. Hněteme ručně, nebo v robotu 5 až 10 minut. Nakonec přidáme olej a pokračujeme v hnětení tak dlouho, až je těsto krásně hladké. Necháme v míse 30 minut odpočinout, opět přikryjeme potravinovou fólií a uložíme na 24 hodin do lednice. Krok 3: Den pečení:
Těsto vyndáme z lednice a přesuneme na pracovní desku, ideálně bez podsypání moukou. Těsto rozdělíme na 9 částí o hmotnosti 250-300 g a z každé vytvarujeme hladkou kouli. Krok 4: Porce těsta naskládáme s dostatečně velkými rozestupy do uzavíratelného boxu, potřeme olejem a necháme při pokojové teplotě kynout 1,5-2 hodiny. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 250 °C (horkovzduch s horním ohřevem). Krok 6: Z každé kuličky mačkáním vytvarujeme na pomoučené ploše kulatou placku. Postupujeme od středu ke kraji, aby kraje zůstaly vysoké. Každou placku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo na perforovaný pizza plech. Okraje těsta potřeme olivovým olejem. Krok 7: Takto připravené těsto zdobíme dle zvyklostí. Krok 8: Pizzu vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší příčce asi 10 minut, dokud nejsou kraje zlaté až hnědé. Ihned podáváme.
Připravíme poliš. Ve vodě ozpustíme droždí s medem a postupně vmícháme mouku, dokud nevznikne hladká kaše. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Poté přendáme na 24 hodin do lednice. Krok 2: 1 den předem:
Poliš vyndáme z lednice, necháme 10-15 minut odpočinout (podle teploty v lednici i déle) a rozdrobíme do něj další droždí. Poté postupně přisypeme mouku a až po chvíli sůl. Hněteme ručně, nebo v robotu 5 až 10 minut. Nakonec přidáme olej a pokračujeme v hnětení tak dlouho, až je těsto krásně hladké. Necháme v míse 30 minut odpočinout, opět přikryjeme potravinovou fólií a uložíme na 24 hodin do lednice. Krok 3: Den pečení:
Těsto vyndáme z lednice a přesuneme na pracovní desku, ideálně bez podsypání moukou. Těsto rozdělíme na 9 částí o hmotnosti 250-300 g a z každé vytvarujeme hladkou kouli. Krok 4: Porce těsta naskládáme s dostatečně velkými rozestupy do uzavíratelného boxu, potřeme olejem a necháme při pokojové teplotě kynout 1,5-2 hodiny. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 250 °C (horkovzduch s horním ohřevem). Krok 6: Z každé kuličky mačkáním vytvarujeme na pomoučené ploše kulatou placku. Postupujeme od středu ke kraji, aby kraje zůstaly vysoké. Každou placku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo na perforovaný pizza plech. Okraje těsta potřeme olivovým olejem. Krok 7: Takto připravené těsto zdobíme dle zvyklostí. Krok 8: Pizzu vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší příčce asi 10 minut, dokud nejsou kraje zlaté až hnědé. Ihned podáváme.
Zveřejněno 8. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pizza těsto s polišem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM0K
Moje poznámka
Pizza těsto s polišem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM0K
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Cuketová bábovka
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Přidáno před 9 hodinami
Šlehačková ovocná bublanina
Přidáno před 9 hodinami
Dortík s pudinkovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové placky s koprovým dipem
Přidáno 25. 6. 2025 18:04
Cuketové muffiny s citronem
Přidáno 25. 6. 2025 14:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduchý chléb pro začátečníky (tmavý)
JARDAPA před 50 minutami
Dršťková polévka I
Darwin před 2 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
ancciexo před 2 hodinami
Fofr bublanina
Barbora0431 před 3 hodinami
Ruské vejce
Ivyjg před 3 hodinami
Kolínkoto
Krenaroman před 4 hodinami
Škvarkové pagáčky
kubicova.maja před 4 hodinami
Sněhový rybízový koláč
ProchazkovaAndela před 5 hodinami
Hermelínový salát (nejen) s jahodami
Dasaja před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
droždí čerstvé,
med,
mouka hladká,
sůl,
olej,
droždí čerstvé,
mouka hrubá,
olej olivový
Komentáře (1)