Mramorová bábovka šlehačková
Vláčná, načechraná, voňavá, vypadá skvěle a k přípravě nepotřebujeme mnoho přísad. Přesně taková je tato mramorová kráska. Těsto je šlehané, piškotové, ale přesto není bábovka suchá.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 217 kJ / 3 637 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,38 g |
Tuky | 144,96 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 1,85 g |
Sodík | 692 mg |
Sůl | 1,56 g |
Sacharidy | 479,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu důkladně vymažeme olejem a vysypeme moukou. Rošt v troubě vložíme na nejnižší úroveň a troubu předehřejeme na 160 °C.
Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: V misce rozmícháme žloutky, smetanu a druhou polovinu cukru. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec opatrně vmícháme sníh.
Krok 4: Kakao smícháme s vodou a promícháme na pastu.
Krok 5: Zhruba třetinu těsta (400 g) přelijeme do menší mísy a smícháme s kakaovou pastou.
Krok 6: Do připravené formy střídavě vrstvíme světlé a tmavé těsto. Já dávám tři vrstvy světlé a dvě tmavé. Těsto krátce projedeme špejlí cik cak, aby se při pečení vytvořilo pěkné mramorování.
Krok 7: Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 45–50 minut. Zhruba v polovině pečení přikryjeme formu alobalem, aby bábovka nebyla příliš tmavá. Před koncem pečení špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Pokud je špejle po vytažení čistá, máme hotovo.
Krok 8: Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme 20 minut odpočívat. Poté ji opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 8. 7. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Moje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Nejnovější recepty
Jedlé balíky slámy
Přidáno před 6 hodinami
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 19 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno 21. 10. 2025 13:00:02
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno 21. 10. 2025 11:35:44
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Srdíčka na smetaně
brtna před 28 minutami
Rozstřelení ptáčci z vepřového masa
Martas6 před 36 minutami
Fazolková polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Francouzský hruškový koláč
KrisZaezemi před 1 hodinou
Nivová bašta
Martina Fliegerova před 1 hodinou
Babiččina bramboračka
Renata13.8 před 3 hodinami
Kančí se šípkovou podle Romana Vaňka
LukasPlesl před 3 hodinami
Kuřecí salát s jogurtem
ZboSy před 4 hodinami
Tilapie pečená s bramborami
nikkyshade před 6 hodinami
Jablečný koláč
Silvie.Gemini před 8 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
voda,
olej,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (8)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mám sice asi menší formu, protože středem mi trocha těsta vytekla, nic neva! 😊 A nemám ji tak pěkně mramorovou, neb jsem dala kakao ke 2/3 těsta. 😄 Ale dobrá je i tak a příště bude snad i krásná… 🙏👌😃