Mramorová bábovka šlehačková
Vláčná, načechraná, voňavá, vypadá skvěle a k přípravě nepotřebujeme mnoho přísad. Přesně taková je tato mramorová kráska. Těsto je šlehané, piškotové, ale přesto není bábovka suchá.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 217 kJ / 3 637 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,38 g |
Tuky | 144,96 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 1,85 g |
Sodík | 692 mg |
Sůl | 1,56 g |
Sacharidy | 479,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu důkladně vymažeme olejem a vysypeme moukou. Rošt v troubě vložíme na nejnižší úroveň a troubu předehřejeme na 160 °C.
Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: V misce rozmícháme žloutky, smetanu a druhou polovinu cukru. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec opatrně vmícháme sníh.
Krok 4: Kakao smícháme s vodou a promícháme na pastu.
Krok 5: Zhruba třetinu těsta (400 g) přelijeme do menší mísy a smícháme s kakaovou pastou.
Krok 6: Do připravené formy střídavě vrstvíme světlé a tmavé těsto. Já dávám tři vrstvy světlé a dvě tmavé. Těsto krátce projedeme špejlí cik cak, aby se při pečení vytvořilo pěkné mramorování.
Krok 7: Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 45–50 minut. Zhruba v polovině pečení přikryjeme formu alobalem, aby bábovka nebyla příliš tmavá. Před koncem pečení špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Pokud je špejle po vytažení čistá, máme hotovo.
Krok 8: Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme 20 minut odpočívat. Poté ji opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 8. 7. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Moje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Nejnovější recepty
Kuřecí směs se žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Zapečené těstoviny se šunkou a tofu
Přidáno před 6 hodinami
Domácí libečková sůl
Přidáno před 10 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 14 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Česneková bramboračka s vaječnou jíškou
Sahula před 29 minutami
Pečená švestková povidla
Verosa před 3 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 3 hodinami
Svíčková na smetaně
Sahula před 3 hodinami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 4 hodinami
Koláč z cukety
Vampi před 5 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 5 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 6 hodinami
Rajská omáčka
Maroun416 před 7 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 7 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
voda,
olej,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (8)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mám sice asi menší formu, protože středem mi trocha těsta vytekla, nic neva! 😊 A nemám ji tak pěkně mramorovou, neb jsem dala kakao ke 2/3 těsta. 😄 Ale dobrá je i tak a příště bude snad i krásná… 🙏👌😃