Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Housky, bulky, rohlíky pro začátečníky

Když dojde pečivo, není nic jednoduššího než si upéct domácí. Snadné housky, rohlíky nebo jiné pečivo zvládnete připravit během chvilky, i pokud jste začátečníci. Stačí zadělat jednoduché těsto, vytvarovat do oblíbených tvarů a upéct.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 10 min

50 min (40 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 kusů

6-10 kousků pečiva dle velikosti

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do hrníčku s vlažnou vodou vysypeme pytlík droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme chvilku stát. Krok 2: Ve vhodné míse smícháme hladkou mouku, hrubou mouku, sůl, přidáme olej, perlivou vodu a vlažnou vodu s droždím a cukrem. Krok 3: Vypracujeme hladké těsto a necháme alespoň půl hodiny kynout pod utěrkou. Krok 4: Vejce rozklepneme a rozšleháme s mlékem. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na části a podle potřeby vytvarujeme (rohlíky, housky, pletýnky, bulky, preclíky). Krok 6: Jednotlivé kousky klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme na plechu ještě 10–20 minut dokynout. Krok 7: Předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 8: Nakynuté pečivo potřeme vejcem s mlékem a posypeme zvolenou posypkou. Krok 9: Vložíme do trouby a pečeme 10–15 minut dozlatova (každá trouba peče jinak). Krok 10: Po upečení necháme alespoň 10 minut vychladnout.

Zveřejněno 24. 11. 2025

Poznámka autorky BinaSa

Do spodní části trouby můžeme dát druhý plech s vodou, bude vznikat pára při pečení.

Není to však podmínkou.

Množství mouky hladké a hrubé dohromady se dá nahradit jen množstvím polohrubé mouky.

Zdroj: moje tchýně peče léta – kuchařka psaná rukou

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2L6r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2L6r

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Dotaz: Proč se používá ta perlivá voda?

Tonja: můžete a nemusíte ji dát.
Původní recept je 200ml vlažné vody, ale v poznámce má tchýně že dává 100 a 100 prý je to lepší. Asi léta praxe

Suroviny:
droždí sušené, voda, cukr krupice, mouka hladká, mouka hrubá, sůl, olej, voda perlivá, vejce, mléko, kmín celý, mák, semínka sezamová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu