

Housky nebo rohlíky
Suroviny 4 porce
- 260 ml vlažné vody
- 1 sušené droždí nebo 15 g čerstvého
- 1 lžička cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 20 g oleje
- 10 g soli
- vejce na potřeni
Postup přípravy receptu
Do vlažné vody zamícháme lžičku cukru a droždí a necháme chvilku stát. Většinou nechávám jen na tu dobu, než si smíchám ostatní suroviny.
Mouky a sůl smícháme v míse, přidáme olej a vodu s droždím. Vymícháme těsto ( jde to snadno ), zakryjeme misku potravinovou folií nebo přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout. I když se může zdát, že 15g droždí je málo, těsto bez problémů vykyne.
Pak rozdělíme na 8 kousků ( nebo kolik chcete, ale ideální je 8 malých nebo 4 velké housky ) a zamotáme jak kdo umí. Já si každý kousek rozdělím na 3 malé kousky, uválím hady a pletu do copánku. Můžeme samozřejmě umotat i rohlíky.
Necháme na plechu přikryté utěrkou 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme, jak kdo má rád, mák, sezam, kmín, sůl, sýr...
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 - 15 minut. Záleží na troubě, já peču v elektrické na 200°C asi 10 minut, ale spíš hlídám podle barvy, jak zezlátnou, jdou ven.
Poznámka od kuchařky
Do těsta vejce nepatří, kdyby se někdo divil. Já jsem zkoušela podle jiných receptu s vajíčkem, ale chutná mi to tak nějak knedlíkově :)
Housky, pokud je nesníte, vydrží ještě 2 dny měkké. U nás mizí ještě horké z plechu. Když si na to vzpomenu, tak misku před kynutím trochu vymáznu olejem - těsto se nelepí při kynutí na stěny a já pak při motání housek nemusím podsypávat moukou, protože se mi s těstem lépe pracuje.
Recept mám od paní Marie Němcové. Vím, že je tu několik receptů na housky, ale jak jsem je pročítala, každý je trochu jiný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Housky nebo rohlíky
-
Jojo, přidávám a nahrazuji (i v moučníku), ale nic to nemění na faktu že bílá mouka, cukr a sůl jsou bílí zabijáci, bohužel...
-
Olga Urvalkova: zkoušelas v nějakém svém oblíbeném pečivu nahradit část hladké mouky třeba celozrnkou nebo špaldovou? Pak nebude tak "bílé", zasytí na delší dobu
-
Určitě jsou krásné a jistojistě teplé mizí rychle
Jen to pak bohužel svádí se tím nezdravým bílým pečivem cpát, tak je raději nepeču. Ale máš je nádherné
-
Těstu bez vejce se určitě nedivím
už dlouho ho do slaného pečiva nedávám, protože tam víceméně nepatří.
Housky jsou určitějen - nechceš dát houskám jiný název? Pod tímto názvem je tu asi nikdo nedohledá