Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Housky nebo rohlíky

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

malaneta

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 221 kJ /
1 965 kcal
Bílkoviny53,00 g
Tuky27,00 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy370,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažné vody zamícháme lžičku cukru a droždí a necháme chvilku stát. Většinou nechávám jen na tu dobu, než si smíchám ostatní suroviny. Krok 2: Mouky a sůl smícháme v míse, přidáme olej a vodu s droždím. Vymícháme těsto ( jde to snadno ), zakryjeme misku potravinovou folií nebo přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout. I když se může zdát, že 15g droždí je málo, těsto bez problémů vykyne. Krok 3: Pak rozdělíme na 8 kousků ( nebo kolik chcete, ale ideální je 8 malých nebo 4 velké housky ) a zamotáme jak kdo umí. Já si každý kousek rozdělím na 3 malé kousky, uválím hady a pletu do copánku. Můžeme samozřejmě umotat i rohlíky. Krok 4: Necháme na plechu přikryté utěrkou 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme, jak kdo má rád, mák, sezam, kmín, sůl, sýr... Krok 5: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 - 15 minut. Záleží na troubě, já peču v elektrické na 200°C asi 10 minut, ale spíš hlídám podle barvy, jak zezlátnou, jdou ven.

Zveřejněno 6. 5. 2015

Poznámka autorky malaneta

Do těsta vejce nepatří, kdyby se někdo divil. Já jsem zkoušela podle jiných receptu s vajíčkem, ale chutná mi to tak nějak knedlíkově :)

Housky, pokud je nesníte, vydrží ještě 2 dny měkké. U nás mizí ještě horké z plechu. Když si na to vzpomenu, tak misku před kynutím trochu vymáznu olejem - těsto se nelepí při kynutí na stěny a já pak při motání housek nemusím podsypávat moukou, protože se mi s těstem lépe pracuje.

Recept mám od paní Marie Němcové. Vím, že je tu několik receptů na housky, ale jak jsem je pročítala, každý je trochu jiný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Housky nebo rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/noME

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Housky nebo rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/noME

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Jojo, přidávám a nahrazuji (i v moučníku), ale nic to nemění na faktu že bílá mouka, cukr a sůl jsou bílí zabijáci, bohužel...;-(

Olga Urvalkova: zkoušelas v nějakém svém oblíbeném pečivu nahradit část hladké mouky třeba celozrnkou nebo špaldovou? Pak nebude tak "bílé", zasytí na delší dobu ;-)

Určitě jsou krásné a jistojistě teplé mizí rychle:-)):-))
Jen to pak bohužel svádí se tím nezdravým bílým pečivem cpát, tak je raději nepeču:-S. Ale máš je nádherné:yes::yes:

Těstu bez vejce se určitě nedivím :-)) už dlouho ho do slaného pečiva nedávám, protože tam víceméně nepatří.
Housky jsou určitě :yes: jen - nechceš dát houskám jiný název? Pod tímto názvem je tu asi nikdo nedohledá;-)

Tématické fráze:
recept na housky a rohlíky, recept na rohliky a housky, jak umotat rohlíky, recept na rohliky housky, jak umotat rohlík, motání housek, recept na rohlíky, rohlíky recept, jak umotat housky, jak umotat housku, rohlíky housky, rohlíky a housky recept, housky a rohliky, recept na housky, housky recept, housky rohliky, rohlík houska, motani housky, tukové housky, cottage housky

Suroviny:
voda, droždí sušené, cukr, mouka polohrubá, mouka hladká, olej, sůl, vejce

Přidat fotografie receptu