Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stovky let slavná houska s dírou uprostřed. Kdo vymyslel bagel?
Zdroj: Unplash, Alejandra Cifre González

Není to ani chleba, ani houska, ani preclík, ale má v sobě od každého něco. Kulaté pečivo bagel v posledních letech zdomácnělo i u nás. Víte, jak se připravuje a kde má původ?

Historie bagelu

Jako u mnoha jiných věcí, je to i s vynálezem historicky prvního receptu na bagel asi složitější. Publikace Food and Drink in Medieval Poland: Rediscovering a Cuisine of the Past uvádí, že nejstarší známou zmínku o vařeném a následně pečeném chlebu ve tvaru kroužku lze nalézt v arabské kuchařské knize už ze 13. století. Nicméně chléb podobný bagelům, tedy spíše takový větší preclík, byl známý také v Polsku na začátku 14. století pod názvem obwarzanek. Podle Marie Balinské, autorky knihy The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread existuje několik teorií, jak se do Polska bagely dostaly. Jednou z nich je, že podobné prstencové pečivo s sebou přinesli němečtí přistěhovalci ve 14. století. Kulaté klášterní preclíky se totiž snadno navěsily na tyč nebo provázek a mohly se tak dobře přenášet na trh, kde se prodávaly. Ovšem ve stejné době, kdy Němci pronikali do Polska, se tam dostávalo také velké množství Židů. Těm bylo sice původně zakázáno péct a prodávat chléb pro komerční účely, ale na konci 13. století vydal polský kníže Boleslav Pobožný průlomový zákoník, který říkal, že „Židé mohou svobodně kupovat a prodávat a dotýkat se chleba jako křesťané.“ V určitém okamžiku bylo podle této teorie Židům povoleno pracovat s vařeným chlebem a oni tak vytvořili bagel, aby vyhověli nařízení.

A konečně, ještě jedna verze datuje vznik prvních bagelů do konce 17. století v Rakousku. Tahle teorie tvrdí, že bagely vynalezl v roce 1683 vídeňský pekař, který se tak snažil vzdát hold polskému králi Janu Sobieskému. Vzhledem k tomu, že král byl známý svou láskou ke koním, rozhodl se údajně pekař vytvarovat těsto do kruhu, který vypadal jako třmen - německy beugel. Tak si vyberte! Jisté je, že vařený a posléze pečený chléb je velmi oblíbený kromě Polska také v Severní Americe, zejména ve městech s početným židovským obyvatelstvem.

Ani pečený, ani vařený

Uvnitř chutná často jako chleba, křupavou kůrku má jako rohlík či čerstvě upečená houska a zvenku vypadá jako „těhotný preclík“. Bagel je skutečně takový pečivový mix. Má hutný, velmi často chlebový vnitřek s křupavou a karamelovou kůrkou na povrchu, která je výsledkem krátkého vaření v mírně oslazené vodě a následným pečením v troubě. Možná to zní trochu složitě, ale není. Kdo umí udělat kynuté těsto, nebude mít ani s vařením a pečením bagelu problém.

Čím jej naplnit

Samozřejmě, že stačí klidně jen máslo a šunka, ale byla by to škoda. Lahodné pečivo si žádá i lahodnou náplň. „Jednoznačně nejznámější newyorskou klasikou je bagel se smetanovým sýrem, uzeným lososem, kapary a špenátem,“ říká pro Toprecepty.cz Kristýna Gabalcová z podniku Bagel Lounge a dodává, že bagel má tu výhodu, že se dá připravit nasladko i naslano, a to jak samotné těsto, tak i náplň bagelu. Do těsta se mohou přidat rozinky, kousky čokolády, ale i olivy nebo koření. Stejně variabilní může být i náplň, od nutelly s banánem po slaninu s vejcem a salátem. Pokud se pro bagel rozhodnete, udělejte si jej třeba podle tohoto receptu. Jakou náplň pak zvolíte, je jen na vás!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více