Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

listopad
30

Den mousse


Den mousse
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den mousse připadá každoročně na 30. listopadu. Jde o nadýchaný lehoučký dezert, který je původem francouzské kuchyně. Ideální je pro horké letní dny, ale k chuti přijde prakticky kdykoliv. Výhodou je, že jeho příprava nezabere moc práce, a hlavně vám po něm nebude těžko.

Mousse lze připravit v nepřeberném množství příchutí, nejslavnější je však čokoládová pěna neboli mousse au chocolat. Dle odhadů byla tato čokoládová pěna vytvořena poprvé v 19. století. Jsou tu však i jiné sladké varianty: jde například o pěnu karamelovou, kokosovou, vanilkovou, mátovou či pomerančovou. Sladký dezert mousse se obvykle podává vychlazený.

Jsou však také slané verze. Například masová pěna, rybí, mušlová, sýrová či zeleninová. Ty se naopak dříve většinou podávaly teplé, často jako variace předkrmů. Před 200 lety šlo výhradně o specialitu francouzské kuchyně, ale v 60. letech 20. století se různé druhy pěn, zejména v té sladké variaci, začaly objevovat v amerických a britských restauracích a posléze dobyly celý svět

Mousse je lehká, nadýchaná a krémová pochoutka. Nejčastěji se můžete setkat se sladkou variantou, k mání je však i slaná verze. Slovo mousse (čti můs), znamená v překladu z francouzštiny právě "pěna".  Pěnivá struktura tohoto dezertu vzniká díky vzduchovým bublinkám, které do něj dodáme během přípravy například bílkovým sněhem nebo ušlehanou smetanou.

Francouzská

Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…

Jak připravíme výborné čokoládové mousse?

Máme pro vás recept na lahodné čokoládové mousse. Nejprve necháme rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Vedle toho ušleháme sníh y bílků. Do zchladlé čokolády přimícháme 50 ml šlehačky a 2 žloutky, poté opatrně promícháme. Následně do vzniklé čokoládové směsi vmícháme ušlehaný sníh z bílku. Poté ještě vyšleháme do tuha zbytek šlehačky a po částech ji přimícháme ke směsi. A máme hotovo. Pěnu rozdělíme do nádob, v kterých ji budeme podávat a necháme asi dvě a půl hodiny vychladit.

Kdo by neměl promeškat Den mousse?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie