Propolisová tinktůra-všelék

Jaruna18 Kuchařka: Jaruna18

Ostatní 20 názorů

Suroviny

20 g propolisu
7 dcl vodky (60% lihu)
9 dní louhovat
denně protřepávat- 10.den scedit / vznikne tinktura
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Desátý den tinkturu procedíme přes plátýnko nebo filtrovací papír a naplníme láhvičku s nekovovým uzávěrem. Uložíme na chladnějším místě a je dobré zabalit do alobalu, aby byla v temnu. Nesmí přijít do styku s kovem a pozor na potřísnění oděvu, nepustí to.

Poznámka

Tuto tinktůru používám už řadu let a opravdu mi mockrát pomohla.

Recept na internetu.http://hamanicko.blog.cz/0708/propolisova-tinktura-vselek

Já jsem měla recept od jednoho starého lékaře a je totožný.Používám na přípravu domácí slivovici.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Propolisová tinktůra-všelék

  • kalous Jaroslav kalous Jaroslav(neregistrovaný)

    castor73@seznam.cz:

    Odpovědět

  • Milena Milena(neregistrovaná)

    ;-)ma něgdo skušenost Propolis na cukrovku děkuji za odpověd :-))

    Odpovědět

  • kalíšek kalíšek(neregistrovaný)

    Rád bych jen dodal, že v úvodu není správný poměr surovin, Správný poměr je 100-200 g rozdrceného propolisu, 1 litr minimálně 60% alkoholu (vyhovuje i ALPA). Za každodenního protřepání nechat macerovat 2-3 týdny a scedit přes plátýnko. Ještě k tomu drcení. Propolis se dobře drtí, když ho necháte zmrznout, neboť při nízkých teplotách se stává křehkým. Rozdrcení je velmi důležité, protože se tím zvětšuje plocha macerovaného propolisu.

    Odpovědět

  • Jaruna18 Jaruna18(autorka receptu)

    Franto,hotová tinktůra se dá koupit v lékárně.Měla by být kvalitní,ale nezkoušela jsem ji kupovat.:-K

    Odpovědět

  • Franta Franta(neregistrovaná)

    Zdravim lidi kde se nechá sehnat Propolisová tinktura hotová. Od dob kdy se tetě dostal mor do včel ji zoufale postrádám a nemohu ji sehnat. Prosím poraďte mi. Děkujui ;-(

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    JV:Propolis koupíš nejlépe od známého včelaře, ale u nás je i na trzích ve stáncích, kde jsou medy, vosky atd, prostě výrobky od včelařů. Ale pozor, propolis je silný alergen a ne každý ho může. Zejména ne ten, kdo má alergii na pyly, sennou rýmu atd. Tam ta reakce může proběhnout velmi bouřlivě a je lepší se nejprve poradit se svým doktorem, protože existují i skryté alerge, o kterých nevíme a spustí se až při působení daného alergenu!!!!
    Název všelék je dost zavádějící

    Odpovědět

  • JV JV(neregistrovaný)

    včelka:Dobrý den, propolis případně koupím,za kolik a jako prodej realizujeme?

    Odpovědět

  • včelka včelka(neregistrovaná)

    mam 12 včelstev,propolis mužu případně prodat :) nic z něj nevyrábím,nechám jen s nim lepit včelky dirky co se jim vadí ;-)

    Odpovědět

  • Jaruna18 Jaruna18(autorka receptu)

    castor73. Tak tohle opravdu nevím.Používám hlavně na paradontozu,na různé ekzémy ,na bolesti v krku a podobně.Určitě to najdete na internetu,na co všechno se používá.:-K:-K

    Odpovědět

  • castor73@seznam.cz castor73@seznam.cz(neregistrovaný)

    Líbí se mi vaše příspěvky.Dotaz:je propolis účinný i při zvětšené prostatě?Jak dávkovat.Zdroj propolisu mám.Díky.C.

    Odpovědět

  • Zdena Zdena(neregistrovaná)

    július:
    Když jsme byli v osmdesátých letech v Rusku,tak nám tam nalili aby nám lépe chutnalo,vodku,ve které byly vylouhované čerstvé feferonky.To byla síla.

    Odpovědět

  • július július(neregistrovaný)

    Ale pozor,výroba tinktúri a luhovanie v alkohole menej ako 80% je nesprávna a teda oveľa menej účinna.Alkohol pod 80% nie je schopný dokonale vyluhovať propolis.
    julius.hrabos@centrum.sk

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    :yes: Znám, používám, ale nevyrábím - nemám zdroj propolisu stejně jako ostatní.

    Odpovědět

  • Jaruna18 Jaruna18(autorka receptu)

    Máš pravdu pipre.Ta rubrika tady chybí.Je tady víc takových receptů,které jsou opravdu dobré(třeba z česneku) a není kam je zařadit.
    Maris,klidně bych to nechala na září,ale to bohužel nebudu mít propolys ani slivovici.Proto jsem to raději udělala hned.Slivovice by byla určitě vypitá.:-D

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Propolisovou tinkturu jsem dělávala hodně často a v 60% lihu. Už ho ale nikde nemůžu sehnat. Tehdy jsem propolis objednávala od jednoho slovenského včelaře, kontakt jsem ale někde ztratila. Ten postup, jak ho Jarmila popsala stačí..Já ho rozdrobila na menší kousky, aby se snadněji luhoval, do sklínky s alkoholem a pak jsem postupovala stejně jako Jarmila. Nevím, jak ona, já to cedila ještě přes plátýnko nebo přes vatu v cedníku :-)..ale myslím si, že malinké zbytky na škodu nebudou :-) Jinak s propolisem mám také dobré zkušenosti...Myslím si ale, že by tento recept mohl být ještě navíc v rubrice Tipy a rady nebo v samostatné rubrice "Léčiva", nebo podobně, kde by se mohly vložit i recepty jako např. jitrocelový sirup a pod...Dodatečně připisuji, že souhlasím se Špagetkou, že není vhodný pro alergiky na pyly a pod. a také ne každý ho může vnitřně užívat, jak mnozí doporučují.

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: cesnekova tinktura propolys česneková tinktura recept příprava propolisu jitrocelový sirup recept česneková tinktura výroba domácí česneková tinktura cibulova tinktura česneková tinktura navod propolis priprava domácí tinktury jitrocelová tinktura domácí tinktura výroba česnekové tinktury jak se dělá propolis domácí výroba tinktury domácí propolis jak se dela tinktura recept na cesnekovou tinkturu propolis ve slivovici

Zapomněl/a jsem heslo