Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bageta

yanull yanull
Bageta

Bageta je druh pečiva, původem z Francie. Francouzsky "baguette" znamená proutek nebo hůlka. Bageta je tudíž dlouhého tvaru v poměru ke své šířce. Délka bývá od 40 cm až k 1 metru. Zajímavostí je, že každým rokem pořádají francouzští pekaři u katedrály Notre Dame soutěž o co nejdelší bagetu. Bageta je velmi oblíbená i u nás.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Pljeskavica

Pljeskavica pochází ze srbského města Leskovac. Každý region má svůj recept. Většinou se s ní… Číst dál

Plody moře

Plody moře je směs mořských živočichů. Mořské plody zahrnují měkkýše, korýše, ryby, ostnokožce.… Číst dál

Plody moře

Plundra

Plundra je pečivo z plundrového těsta. Číst dál

Plundra

Podmáslí

Podmáslí je výživný nápoj. Je to vedlejší produkt, který vzniká při stloukání másla, dnes se vyrábí… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Pohanka obecná

Pohanka obecná se řadí mezi pseudoobiloviny, je to nenáročná rostlina, z čeledi rdesnovitých.… Číst dál

Pohanka obecná

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál

Nori