Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bageta

yanull yanull
Bageta

Bageta je druh pečiva, původem z Francie. Francouzsky "baguette" znamená proutek nebo hůlka. Bageta je tudíž dlouhého tvaru v poměru ke své šířce. Délka bývá od 40 cm až k 1 metru. Zajímavostí je, že každým rokem pořádají francouzští pekaři u katedrály Notre Dame soutěž o co nejdelší bagetu. Bageta je velmi oblíbená i u nás.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Croquembouche

Croquembouche je sladká francouzská dobrota, zajímavá nejen na pohled, ale i velmi chutná. Tvoří ji… Číst dál

Croquembouche

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Cuketa

Cuketa je jednoletá plodová zelenina, patřící do rodiny tykví. Je velmi oblíbená, zpracovává se… Číst dál

Cuketa

Cupcake

První recept na tento malý dortík, cupcake, vznikl v roce 1796 v USA. Lidé si ho pletou s muffinem,… Číst dál

Cupcake

Curacao

Curacao, sladkohořký modrý likér, je ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce laraha, které se… Číst dál

Čabajská klobása

Čabajská klobása je výtečná uzenina maďarského původu. Vyrábí se z vepřového masa, 2/3 objemu… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál

Nori

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka