Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bageta

yanull yanull
Bageta

Bageta je druh pečiva, původem z Francie. Francouzsky "baguette" znamená proutek nebo hůlka. Bageta je tudíž dlouhého tvaru v poměru ke své šířce. Délka bývá od 40 cm až k 1 metru. Zajímavostí je, že každým rokem pořádají francouzští pekaři u katedrály Notre Dame soutěž o co nejdelší bagetu. Bageta je velmi oblíbená i u nás.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Jícha

Jícha může být hustá omáčka nebo polévka, ve staročeštině to byl výraz pro jíšku. Číst dál

Jícha

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je… Číst dál

Jikry

Jíška

Jíška (zásmažka) je potřebná k zahuštění některých polévek, omáček a šťáv pod maso i k masu. Skládá… Číst dál

Jíška

Jogurt

Jogurt je kysaný mléčný výrobek, vyrobený kysáním (nejčastěji kravského) mléka působením mléčných… Číst dál

Jogurt

Jogurtové mléko

Jogurtové mléko je vlastně rozředěný jogurt (základem je jogurtová kultura), kterého musí být v… Číst dál

Jogurtové mléko

Josta

Josta je kříženec černého rybízu a angreštu, pěstovaný jako netrnitý keř nebo stromek. Existuje… Číst dál

Josta

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Naposledy jste si prohlédli