Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bageta

yanull yanull
Bageta

Bageta je druh pečiva, původem z Francie. Francouzsky "baguette" znamená proutek nebo hůlka. Bageta je tudíž dlouhého tvaru v poměru ke své šířce. Délka bývá od 40 cm až k 1 metru. Zajímavostí je, že každým rokem pořádají francouzští pekaři u katedrály Notre Dame soutěž o co nejdelší bagetu. Bageta je velmi oblíbená i u nás.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Větrník

Náš český větrník je obdobou francouzského profiterole, česky profiterolky. Jedná se o francouzský… Číst dál

Větrník

Vídeňská káva

Vídeňskou kávu si s žádnou jinou nespletete, je to prodloužené espresso s kopcem šlehačky, podává… Číst dál

Vídeňská káva

Vídeňský řízek

Wienerschnitzel je tence rozklepaný plátek z telecího masa, kterému se říká ořech. Měl by být velký… Číst dál

Vídeňský řízek

Viněgret

V ruské kuchyni se připravuje salát z vařené, kvašené a syrové zeleniny, a brambor, s názvem … Číst dál

Vinná klobása

Vinná klobása je tradiční český masný výrobek, podobný bavorské klobáse. Receptur na vinnou klobásu… Číst dál

Vinná klobása

Pojmy, které by vás mohly zajímat