Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šalotka

yanull yanull
Šalotka

Cibule šalotka pochází z orientálních zemí. Někdy se jí říká množilka nebo česnek askalonský. Roste v trsech, je jemnější než klasická cibule, nevyvolává plynatost, je nasládlá a mírně chutná po česneku. Konzumuje se nejen cibulka, ale i nať. Na šalotku nedají dopustit kuchaři pro její všestranné použití. Dává se do polévek, salátů, výborné je šalotkové máslo, přidává se do pomazánek a vynikající je i naložená.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Preclík

Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto… Číst dál

Preclík

Prejt

Jsou dva druhy prejtů, jeden se připravuje z krve a vařených krup, druhý je jitrnicový, jsou v něm… Číst dál

Prejt

Pribiňák (Pribináček)

Pribináček je tradiční našlehaný dezert pro děti, z tvarohu a smetany, vyráběný pod tímto názvem od… Číst dál

Prosecco

Prosecco je italské šumivé víno. Název tohoto vína je odvozen od vesnice, která je součástí Terstu… Číst dál

Prosecco

Proso seté

Proso je obilnina z čeledi lipnicovitých a spolu s pšenicí a ječmenem patří k nejstarším kulturním… Číst dál

Proso seté

Provensálské bylinky

Provensálské bylinky je směs bylinek původem ze slunné jihovýchodní Francie. Název je odvozen od… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál

Cordon bleu

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál

Mouka