Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 29 428 kJ / 7 034 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 92,91 g |
| Tuky | 255,32 g |
| Vláknina | 29,75 g |
| Cholesterol | 1,21 g |
| Sodík | 532 mg |
| Sůl | 1,80 g |
| Sacharidy | 1 076,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Recept je do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru do husté hmoty, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva.
Krok 2: Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, těsto dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy.
Krok 3: Marcipán: Vodu s máslem přivedeme do varu a nasypeme do ní mouku. Těsto tzv. odpálíme, tzn. mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny hrnce. Necháme vychladit.
Krok 4: Poté na vál přendáme těsto, prosátý moučkový cukr, asi 2-3 lžičky tresti a zpracujeme v hladkou hmotu. Vzniklou hmotu barvíme potravinářskými barvami. Pokud používáme práškové, rozděláme v kapce vody a pak přidáme do hmoty.
Krok 5: Při potahování dortu je dobré si připravit 2 kusy folie, hmotu mezi ně vložit a vyválet. Poté odstraníme horní část a na dolní části vyválený plát přeneseme na dort. Tak zabráníme potrhání hmoty při přenášení.
Krok 6: Při potahování je žádoucí vyválet hmotu o něco větší, než je dort, pak se netvoří nežádoucí záhyby a dort se lépe potáhne. Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný! Pečeme 40 minut na 180°C, ve větší formě přizpůsobíme délku pečení.
Zveřejněno 10. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Modrý dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2gmN
Moje poznámka
Modrý dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2gmN
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 20 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 21 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční věnec
Stefi.f před 2 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 9 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 11 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 11 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 11 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 11 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 12 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 13 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 13 hodinami
Tématické fráze:
dort autobus postup,
dort autobus,
dort modrý,
dort jeřáb,
dort moře postup,
modrý krém na dort,
jak obarvit krém na dort,
postup na dort autobus,
modrý marcipán,
dort autobus-postup,
čím obarvit krém,
čím obarvit krém na dort,
čím obarvit těsto,
marcipánový dort moře,
jak obarvit krém,
dort autobusu postup,
modrý krém do dortu,
jak udelat modry marcipan,
dorty autobus,
autobus dort
Suroviny:
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
kakao,
nutella,
máslo,
banán,
voda,
máslo,
mouka hladká,
cukr moučkový,
tresť mandlová sladká
Komentáře (8)