Dort pro Pejli

pipre Kuchařka:

Dorty 59 názorů

554

Suroviny

Korpus: 28 dkg cukru
24 dkg polohrubé mouky
8 vajec
1 lžička prášku do pečiva
8 lžic horké vody
Krém: 0,5 l mléka
2 vanilkové pudinky
2 vanilkové cukry
24 dkg cukru
50 dkg másla
Rum
kokos na obalení
marcipán na povrch dortu
různé cukrářské zdobení
Recept si zatím oblíbilo 54 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky ušleháme s cukrem doběla, přidáme po lžících horkou vodu a ještě 5 minut šleháme. Ušleháme tuhý sníh, který zvolna vmícháváme střídavě s moukou do ušlehaných žloutků. (Já k ušlehaným žloutkům zašlehávámm polovinu mouky a druhou přimíchám střídavě se sněhem).

  2. Pečeme zvolna v předehřáté troubě (já pekla 70 minut, ale teplotu v plynové troubě nedokážu odhadnout).

  3. Pro krém si uvaříme puding společně s celou dávkou cukru a vanilkovým cukrem. Necháme vychladit na teplotu, jaké má máslo, které po částech zašleháváme do pudingu a ještě asi 5 minut dobře prošleháme na hladký krém.

  4. Korpus po vychlazení (lépe druhý den po upečení) rozkrojíme na tři díly, spodní potřeme marmeládou nebo tvárnou, ne tuhou ani ne řídkou piškotovou likérovou směsí z upečeného, rozdrobeného nebo umixovaného piškotu z poloviční dávky, smíchaným asi s 3 dcl likéru (skvělý je višňový). V tom případě nepokapeme piškotové díly rumem, ale likérem.

  5. Natřeme vrstvou krému (i na piškotovou likérovou směs), druhý díl potřeme krémem. Obvod dortu potřeme krémem a obalíme v kokosu. Povrch dortu pokryjeme marcipánem a různě zdobíme.

Poznámka

Je to můj druhý pokus svatebního dortu i práce s marcipánem. Zatím pro mne klasika, než se naučím zdobit a tvořit jiné druhy květin :-) Přidávám i srdce, které jsem plnila právě tou likérovou směsí, jak jsem ji popsala v receptu.

Formy podkovy i srce mají obsah 6l.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort pro Pejli

  • akordiens akordiens

    Pipre, máš tom moc krásné,je to takové čisté, decentní a přitom krásně bohatě zdobené. Jestli bych Tě mohla poprosit o radu, jak začít vytvářet doma svoje marcipánové ozdoby, nejvíce tedy růžičky a lístečky.Děkuji moc :-)

    Odpovědět

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    Moc děkuji za odpověď. Hned si to jdu také odměřit, ale určitě to bude ta velikost co máš ty. Přeji hezké odpoledne. :-)

    Odpovědět

  • pipre pipre(autorka receptu)

    Jiřičko(neregistrovaná), omlouvám se, že odpovídám pozdě:-8 Je to recept pro tyto formy srdce i podkovy o obsahu 6 l (právě jsem ho změřila podle množtví nalité vody do formy) a piškot dělám z 8 vajec.

    Odpovědět

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    Janičko,
    Tvé pečení je moc hezké a určitě dobré. Já bych se Tě chtěla zeptat z kolika vejec děláš podkovu? Je to tento výše napsaný recept? děkuji za odpověď. Formu mám asi tak velkou jako máš ty a jednu jsem podědila a ta je menší.

    Odpovědět

  • NIky a Lída NIky a Lída(neregistrovaná)

    Dort jsme dělali na oslavu narozenin mnamka to byla jen se trochu nepovedl dali jsme do sul misto cukru a tk pepř takže nic pp:-K6
    niki a lída

    Odpovědět

  • Danule Danule

    Krásná podkova i srdíčko opravdu nádhera bodík si zaslouží a ne jen jeden

    Odpovědět

  • Kiara Kiara

    Moc krásný, dávám bodík:yes:

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    krásné,jak srdíčko,tak podkovička...+:yes:

    Odpovědět

  • hafikov hafikov

    Taková nádhera:yes::yes::yes:Tohle je prostě pohádka pro oči:yes:

    Odpovědět

  • Hannah.Montana Hannah.Montana

    Jéééé to je krásný!:-)

    Odpovědět

  • Kacorek Kacorek

    Páni, to je nádhera! :yes: Určitě to musí být vynikající. ;-) Přihrávám bodík.

    Odpovědět

  • pipre pipre(autorka receptu)

    Jani dík, to víš že každého potěší, když se někomu jeho dílo zalíbí, ale na druhou stranu musím sebekriticky přiznat, že jsou tu dortíky, které by zasloužily více bodů, než ten můj :-) Myslím si ale, že o body tu zase až tolik nejde, důležitější je, zda jsou dorty a recepty hezké nejen na pohled, ale hlavně kvalitní a chutné :-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Koukám, Jani, že ti těch plusíků rekordně přibývá. Mám radost za tebe;-)

    Odpovědět

  • radka-k radka-k

    Nádhera to se nedá jinak ohodnotit:-!:-D:yes:
    Já dělám růžičky také doma,ale ty je máš bezva.
    Dávám bodík:-):yes::yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre(autorka receptu)

    Pro PRO: :-) Já jsem také vždycky ozdoby kupovala, ale pak jsem je zkoušela zhotovit z kupovaného marcipánu, později jsem si i barevný marcipán troufla udělat sama a byla jsem také vděčná za radu (hlavně Lidce,která tu přispívá), jak růžičky zhotovit hlavně jednodušeji a rychleji :-) A navíc doma je to podstatně cenově výhodnější. Za jednu rolku marcipánu (ze které jsem zhotovila růžičky skoro na dva dorty) jsem v cukrárně dala tolik, jak za dvě růžičky koupené tam :-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: recepty na dorty dorty recepty práce s marcipánem dorty pošli recept 8 2009 jak zdobit dort recept na dort svatební cukroví recepty jak zdobit dorty dort pro děti recept recepty dorty pošli recept.cz dort recept dorty pro deti recepty dorty pro děti recepty na dort recept na dorty recepty na dorty pro děti dorty s marcipánem jak začít recept dort

Zapomněl/a jsem heslo