Jak na výrobu kynutého těsta
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Dostala jsem několik SZ se žádostí o detailnější vysvětlení výroby kynutého těsta mimo pekárnu, tak jsem vám to dnes i všechno odfotila.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 5. 2020 09:37
17. 5. 2020 19:39
17. 5. 2020 19:27

11. 12. 2015 18:14
Celkem na to jdete zbytečně moc vědátorsky. Věřte mi

11. 12. 2015 17:41
http://www.cuketka.cz/?p=788
další bylo dílem úvah a experimentů. Rozhodně jsem sem nenapsal nic, co bych nevyzkoušel.
Zítra budu vařit knedlíky, postup si pečlivě zaznamenám a pro Vás popíši.
K oné lžičce octa: Když jsem poprvé zkoušel variantu se smícháním všech tekutin, bál jsem se (možná zbytečně), zda droždí neublíží rozptýlení ve slané vodě. Proto jsem tu vodu mírně okyselil. Zde se, prosím, uvádí že: "Kvasinky potřebují dusík, řadu organických sloučenin a minerálních látek, vyžadují spíše kyselé prostředí (!) a obvykle i malé množství kyslíku."
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92248.a...
8. 12. 2015 11:03



8. 12. 2015 10:53

8. 12. 2015 10:36
8. 12. 2015 10:26
Kapka octa v těstě ho dělá víc kyselkavě voňavým a chuťově malinko nakyslým, tak jak má správně chlebové těsto vonět. Jiný význam pro kvasinky to nemá, věřte mi

S "téměř neaktivním" droždím nikdy normálně neupečete, v tom se opravdu mýlíte.
7. 12. 2015 13:50
V jednom případě, když bylo droždí trochu podezřelé, trvalo o něco déle, než vyběhlo.
A že se pučení droždí lépe daří v prostředí mírně kyselém, je snad fakt nesporný? Jiný význam ta kapka octa nemá.
Že se droždí v cukru rozteče, je vitální reakce. Zcela mrtvá bílkovinná "formelína" by se ani nehnula. I "téměř neaktivní" je přece jen aktivní, trvá mu déle, než se oklepe, ale pak jde vše normálně.
6. 12. 2015 15:06
Neučte lidi (tady začátečníky), prosím, k doždí přidávat kyselý ocet....že ho údajně potřebuje - kvasinky potřebují jednoduché cukry, enzymy a teplo. Určitě ne ocet.
A naopak, nepíšete, že droždí necháváte zmladit, ale rovnou zaděláváte.
...že se droždí s cukrem rozteče, určitě neznamená (není důkazem), že je droždí aktivní

4. 12. 2015 13:04
Tuto kašičku pak rozmíchám ve vlažné tekutině vytvořené ze všech tekutých a rozpustných ingrediencí dle daného receptu (voda, mléko, vejce, sůl...) a přidám i lžičku až lžíci octa, aby se utvořilo dobré prostředí pro pučení droždí. Posledně jsem u knedlíků neodolal chuti po experimentu, a místo octa jsem přilil láku z kysaného zelí. Knedlíky byly vynikající, ale třeba to nebylo zrovna tou vodou ze zelí.
Touto homogenní tekutinou pak z mouky zadělám těsto. Výhodou je, že takto zadělané těsto má všechny ingredience naprosto stejnoměrně promísené. Ve výsledku má pak střídka všechny bublinky stejně veliké.
Vyzkoušeno mnohokrát u knedlíků i u chleba. U sladkého pečiva dosud ne. Ale až se k němu někdy dostanu, zarizikuji to i zde.
11. 10. 2015 14:22

11. 10. 2015 13:55
24. 5. 2014 13:39
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Houbičky bílé shimeji na cibulce
Přidáno před 8 hodinami

Kuřecí špalíčky na mrkvi a bramborách z pomalého hrnce
Přidáno před 22 hodinami

Tvarohový mls s Nutellou a piškoty
Přidáno 1. 6. 2023 13:30

Pažitkové máslo
Přidáno 1. 6. 2023 13:22

Zapečený filet tresky se žampiony
Přidáno 1. 6. 2023 09:19

Brambory s volským okem z horkovzdušné fritézy
Přidáno 31. 5. 2023 19:27
Právě bylo uvařeno:

Rychlý jahodový dort (Jahodoví bubáci)
uvařil/a Vladka321
před 34 minutami

Květákovo-bramborová krémová polévka
uvařil/a Markeeta
před 1 hodinou

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou
uvařil/a Anetyn
před 2 hodinami

Další bublanina
uvařil/a Anetyn
před 2 hodinami

Vepřové kostky na švestkách
uvařil/a Jan Nemec
před 2 hodinami

Bublanina III
uvařil/a Anetyn
před 2 hodinami

Bublanina II
uvařil/a Anetyn
před 2 hodinami

Jahodové řezy s želatinou
uvařil/a Anetyn
před 2 hodinami

Kakaový koláč s tvarohem a ovocem zalitý dortovým želé
uvařil/a Anetyn
před 2 hodinami

Kakaový olejový korpus na dort
uvařil/a Hornychova
před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kynute testo jak na kynute testo když nekyne těsto proč těsto nekyne kynuté těsto postup proč nekyne těsto těsto kynuté pod vodou když těsto nekyne těsto kynuté pod vodou recepty těsto nekyne kinuté těsto postup na kynute testo kynute testo nekyne kynuté těsto rady výroba těsta na ryby kynutétěsto výrobky z kynutého těsta kynuté těsto pod vodou těsto nenakynulo postup kynutého těsta
Suroviny: droždí
Jak na výrobu kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x7Q9
44 názorů