Jak na výrobu kynutého těsta

cathleen Kuchařka: cathleen

Pro začátečníky 41 názorů

Suroviny

Tekutina, mouka, droždí a další suroviny podle daného receptu
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Odvážíme si všechny sypké přísady a odměříme (popř.také odvážíme) i ty tekuté. Přichystáme si k ruce i všechno ostatní (vejce apod.) co také patří do zadělávaného těsta.

  2. Část tekutiny mírně ohřejeme tak, aby byla vlažná, nikoli horká a rozmícháme v ní část (lžíci) cukru, všechno droždí a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko.Hotový kvásek necháme vzejít (zvětšit objem). Trvá to asi 15-20 minut, podle okolní teploty.

  3. Kvásek vyškrábeme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto, přidáme ostatní suroviny a buď vařečkou (a pak dále rukou) nebo robotem vymísíme těsto. Hotové těsto mírně zaprášíme moukou a necháme nakynout, až zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi hodinu a máme ho připraveno pro zpracování.

  4. Tekutiny, přidávané do těsta by nikdy neměly být horké - ničí to kvasinky.
    Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) - těsto bude pomaleji kynout.

  5. Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
    Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí, popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou.

  6. Těsto, ve kterém je hodně tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.

Poznámka

Dostala jsem několik SZ se žádostí o detailnější vysvětlení výroby kynutého těsta mimo pekárnu, tak jsem vám to dnes i všechno odfotila.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 70 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jak na výrobu kynutého těsta

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    beda venerabilis: cuketkovo nehnětené těsto znám, ale tady (v popisu receptu) jde o klasické zadělávání kynutého těsta, popsané pro začátečníky, tak jim zbytečně nepleťte hlavu.
    Celkem na to jdete zbytečně moc vědátorsky. Věřte mi:-))

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis(neregistrovaný)

    cathleen: Odvahu redukovat hnětení těsta jsem vzal zde:
    http://www.cuketka.cz/?p=788
    další bylo dílem úvah a experimentů. Rozhodně jsem sem nenapsal nic, co bych nevyzkoušel.
    Zítra budu vařit knedlíky, postup si pečlivě zaznamenám a pro Vás popíši.
    K oné lžičce octa: Když jsem poprvé zkoušel variantu se smícháním všech tekutin, bál jsem se (možná zbytečně), zda droždí neublíží rozptýlení ve slané vodě. Proto jsem tu vodu mírně okyselil. Zde se, prosím, uvádí že: "Kvasinky potřebují dusík, řadu organických sloučenin a minerálních látek, vyžadují spíše kyselé prostředí (!) a obvykle i malé množství kyslíku."
    http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92248.a...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen: jedna dobrá zpráva: víš sama, že lidi moc komentáře nečtou. Pokud si je přečtou, najdou tvou, mimochodem správnou a přesnou informaci a zaříděj se :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: mrzí mě, že si tu tyhle mylné informace budou číst začátečníci - lidé, kteří nevědí jak na kynuté těsto a rádi by ho zkusili...tyhle "zaručené" rady jsou děs.:-//

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: tie dve minúty ma tiež pobavili. Nové trendy? Ja miesim 15 minút a niekedy aj to sa mi zdá málo...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    beda venerabilis: CELÉ DVĚ minuty? Tohle na mísení těsta nestačí - vemte kteroukoliv kuchařku a nahlédněte, počtěte si.

    Kapka octa v těstě ho dělá víc kyselkavě voňavým a chuťově malinko nakyslým, tak jak má správně chlebové těsto vonět. Jiný význam pro kvasinky to nemá, věřte mi:-D

    S "téměř neaktivním" droždím nikdy normálně neupečete, v tom se opravdu mýlíte.

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis(neregistrovaný)

    cathleen: No právě. Já tímto způsobem mísil těsto asi dvě minuty rukou. Bez škodlivého dopadu na výsledek.
    V jednom případě, když bylo droždí trochu podezřelé, trvalo o něco déle, než vyběhlo.
    A že se pučení droždí lépe daří v prostředí mírně kyselém, je snad fakt nesporný? Jiný význam ta kapka octa nemá.
    Že se droždí v cukru rozteče, je vitální reakce. Zcela mrtvá bílkovinná "formelína" by se ani nehnula. I "téměř neaktivní" je přece jen aktivní, trvá mu déle, než se oklepe, ale pak jde vše normálně.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    beda venerabilis: tak od konce - těsto mísím robotem, po 5-10 minutách hnětení má rozptýlené suroviny určitě stejně, jako to vaše.
    Neučte lidi (tady začátečníky), prosím, k doždí přidávat kyselý ocet....že ho údajně potřebuje - kvasinky potřebují jednoduché cukry, enzymy a teplo. Určitě ne ocet.
    A naopak, nepíšete, že droždí necháváte zmladit, ale rovnou zaděláváte.
    ...že se droždí s cukrem rozteče, určitě neznamená (není důkazem), že je droždí aktivní:-Dtakhle se rozteče i droždí velice staré, téměř neaktivní.

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis(neregistrovaný)

    Droždí prohnětu se stejným nebo o málo větším objemem cukru. To, že se rozteče na řídkou kašičku je mi důkazem, že droždí je živé.
    Tuto kašičku pak rozmíchám ve vlažné tekutině vytvořené ze všech tekutých a rozpustných ingrediencí dle daného receptu (voda, mléko, vejce, sůl...) a přidám i lžičku až lžíci octa, aby se utvořilo dobré prostředí pro pučení droždí. Posledně jsem u knedlíků neodolal chuti po experimentu, a místo octa jsem přilil láku z kysaného zelí. Knedlíky byly vynikající, ale třeba to nebylo zrovna tou vodou ze zelí.
    Touto homogenní tekutinou pak z mouky zadělám těsto. Výhodou je, že takto zadělané těsto má všechny ingredience naprosto stejnoměrně promísené. Ve výsledku má pak střídka všechny bublinky stejně veliké.
    Vyzkoušeno mnohokrát u knedlíků i u chleba. U sladkého pečiva dosud ne. Ale až se k němu někdy dostanu, zarizikuji to i zde.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Danka: mísím jen těsto hodně sladké nebo mastné. Ale i obyčejné, když promísíš, uděláš mu jen dobře;-)

    Odpovědět

  • Danka Danka(neregistrovaná)

    Během kynutí se těsto neprodělává?

    Odpovědět

  • Jarka nejapna Jarka nejapna(neregistrovaná)

    Dobry den, dekuji za krasny postup. Ja ale porad nechapu jedno: hnetu testo pred kynutim, nebo po nem, nebo oboji? Ted to delam tak, ze ho hnetu 5 minut a pak necham vykynout, ale mam to testo vzdy takove tuhe, proste ne nadychane, jak bych chtela. Mohla byste mi prosim poradit? Dekuji moc, Jarka (nejapna :))

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Neelix::-D:-Dpromiň, že jsem nepoznala kluka začátečníka:-)) A doufám, že se ti rohlíky povedou:yes:

    Odpovědět

  • Neelix Neelix

    Moc děkuju Cathleen za detailní vysvětlení jak udělat těsto :-)) Pro kluka začátečníka je to bomba rada, a už se těším až udělám ty Vaše báječně vypadající šunkové rohlíky!

    Odpovědět

  • Myška Myška(neregistrovaná)

    cathleen:Děkuji moc za radu,snad se povede!:-)

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: kynute testo jak na kynute testo když nekyne těsto proč těsto nekyne kynuté těsto postup proč nekyne těsto těsto kynuté pod vodou těsto kynuté pod vodou recepty když těsto nekyne těsto nekyne kinuté těsto postup na kynute testo kynuté těsto rady kynute testo nekyne kynutétěsto výroba těsta na ryby kynuté těsto pod vodou těsto nenakynulo postup kynutého těsta návod na kynuté těsto

Zapomněl/a jsem heslo