Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejmladší vítězka soutěže MasterChef Kristína Nemčková sice od jara letošního roku pracuje v kodaňské michelinské restauraci Geranium, vánoční svátky ovšem oslaví se svou rodinou. Vyhlášenou kapustnici, na kterou nám poskytla recept, totiž nesmí vynechat. A navíc musí doma smažit kapra. 

Na Vánoce domů

Soutěž MasterChef Česko vyhrála dnes dvaadvacetiletá Kristína Nemčková již před čtyřmi lety, od té doby je ale v jednom kole. Za tu dobu stihla vydat kuchařku #UPGRADE, absolvovat londýnskou kuchařskou školu Le Cordon Bleu, pracovat v londýnské restauraci Story, cestovat po Asii a zakotvit v nejlepší restauraci světa v dánské Kodani. Vánoce ale stráví doma se svou početnou rodinou.

Na Štědrý den se jich schází kolem stolu 16 a často je to prý velký chaos. Na něj je ovšem Kristina díky praxi z michelinských restaurací zvyklá. Navíc doma mají vše báječně zorganizované. „Salát připravuje moje máma, kapustnici vaří můj táta, babička upeče vánočku, chleba a buchtičky, já se věnuji kaprovi a jeho obalení a smažení, děda zdobí stromeček, teta zpívá koledy…“ popisuje pro Toprecepty.cz přípravy na Štědrý den Kristina.

Jedlé dárky od Kristiny

Jinak má ale na Vánoce Kristína dovolenou, takže se snaží hlavně odpočívat a koukat na pohádky. Možná vás překvapí, že ani pečení cukroví se moc nevěnuje, neboť na to kvůli životu v zahraničí a práci v restauraci nemá tolik času. S babičkou se ale střídá v pečení vánočky a také chystá drobné dárky pro přátele, nejčastěji vaječný likér, makronky nebo speciální vánoční trubičky, na které najdete recept na jejích stránkách Madebykristina.cz.

Většinou ale dlouho lenošit nevydrží: „Během vánočních svátků si chystám a zkouším nové recepty, takže vzniká vždy nějaká specialita, do níž se snažím vložit vše, co se během roku naučím v restauraci, ve které pracuji,“ říká Kristína.

Kapr ve vaně a zákaz odcházení od stolu

V průběhu roku sice mladá nadějná kuchařka vaří samé delikatesy a moderní pokrmy, o Vánocích si ale potrpí na tradice. Jeden z rodinných zvyků v Kristínině rodině souvisí právě s kaprem a říkají mu „kaprovice“. „Víkend před Vánoci táta nakoupí živé kapry a k nám domů dorazí přátelé se svými rodinami a dnes už dospělými dětmi, abychom se všichni potkali a taky zpracovali ryby. Tento zvyk se traduje už od mého dětství, kdy nám rodiče chtěli dopřát pohled do vany na plavající kapry – stejně jako v Pelíšcích. Vyfiletovaného kapra pak nasolíme a nakládáme do mléka, abychom ho zbavili bahenní pachuti,“ vypráví Kristína.

Snaží se ale dodržovat i další zvyky. Během samotné večeře prý u nich platí pravidlo, že všechny chody musí být na stole, od kterého by neměl nikdo odejít. „Nevím, co přesně tato pověra znamená, ale je vtipné pozorovat jednotlivé členy rodiny, když se na něco zapomene,“ líčí Kristína a dodává: „Při tom našem počtu rodinných příslušníků je těžké dodržet i prostírání pro nezvaného hosta, sami máme problém se v takovém počtu usadit.“

Slovenské zvyky a menu

A protože Kristínina rodina pochází ze Slovenska, drží se slovenských tradic a i jejich štědrovečerní menu je trochu speciální. „Večeře začíná rozkrojením jablka a hledáním hvězdy, zakousnutím do oplátky (trubičky) s medem a stroužkem česneku, což je dle tradice pro zdraví a hojnost. Nechybí v trojobalu smažený kapr s bramborovým salátem, do kterého strouháme i jedno až dvě jablíčka - ta mu dodají další chuť a udrží jej vláčný.

Když nám zbude prostor na dezert, ochutnáme bobálky, což jsou malé kynuté buchtičky smíchané s mákem, medem a mlékem,“ vypráví Kristina. Jedním z důležitých chodů štědrovečerní večeře je pak i již zmiňovaná kapustnice z kysaného zelí, plná masa, klobásek, lesních hřibů, švestek a ořechů. A právě na ni nám Kristína poskytla recept.

Kapustnice podle Kristíny

Pokud tedy na Vánoce netrváte na rybí polévce a láká vás vyzkoušet nějakou jinou, může to být právě kapustnice podle Kristíny. Nejlepší je ji uvařit den předem, neboť kapustnice potřebuje čas na odležení a propojení všech chutí. A jak na to? 

Budete potřebovat: 1 hrst sušených lesních hub, 250 g vepřového kolene, 10 kuliček černého kampotského pepře, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 2 zauzené klobásy, 150 g uzené vepřové krkovice bez kosti, 1⁄2 hrsti vlašských ořechů, 5 sušených švestek, 3 stroužky česneku, 1,5 kg kysaného zelí, 150 g brambor a sůl. Na paprikovou jíšku si připravte: 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžičky mleté červené sladké papriky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce hladké mouky

  1. Sušené lesní houby namočte do vody na 30 minut. Do tlakového hrnce dejte vepřové koleno, sůl, kuličky pepře i nového koření, bobkové listy a vše zalijte vodou skoro až po okraj hrnce. Uzavřete a od momentu, kdy hrnec začne pískat, vařte 35-40 minut, nebo dokud maso není měkké. 
  2. Mezitím si založte základ na polévku. Zelí případně pokrájejte, naložené houby přeceďte do sítka a nechte chvíli okapat. Do velkého hrnce dejte dvě celé klobásy, uzené maso vcelku, houby, ořechy, švestky, rozmáčknutý česnek i kysané zelí. 
  3. Jakmile je vařené koleno měkké, vyndejte jej z vývaru na prkénko a vývar přes sítko přeceďte do hrnce se zelím, případně ještě dolijte vodou a dejte vařit.
  4. Uvařené koleno pomoci vidličky a ostrého nože oberte od kosti a maso nakrájejte na menší kousky (cca 1cm). Ty přidejte do polévky a vše společně vařte přibližně 3/4 hodiny.
  5. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kostky. Namočte je do studené vody a odložte na chvíli stranou. Po uplynutí 45 minut vyndejte z polévky klobásy a maso. Klobásy pak nakrájejte na cca 0,5cm tlustá kolečka, uzené maso na menší kostky (cca 1cm). Obojí pak vraťte do polévky, přidejte slité brambory a vařte dalších 15 minut. 
  6. Na závěr do polévky přidejte paprikovou jíšku. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte rostlinný olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a za občasného míchání opékejte dosklovita. Přidejte dvě lžíce hladké mouky a opékejte na středním plameni dalších 5 minut. Přimíchejte dva rozdrcené stroužky česneku a na závěr dvě lžičky sladké mleté červené papriky.
  7. Vše provařte a stáhněte z plotny. Přilijte cca 300 ml vody a míchejte, dokud nevznikne hustá směs. Přes jemné sítko pomocí silikonové stěrky směs propasírujte do vývaru a nechte vařit cca 10-15 minut.
  8. Nakonec Kristina doporučuje polévku hned po uvaření zchladit. „Při pomalém (pozvolném) chlazení hrnce na plotně, tedy při teplotě mezi 40-80 °C, dochází k množení bakterií a tento proces se zastaví rychlým zchlazením,“ vysvětluje Kristina a dodává: „V profesionální kuchyni se používají šokery, doma si pomůžu napuštěním kuchyňského dřezu studenou vodou, do které hrnec s polévkou postavím. Pak polévku do druhého dne odložím do lednice nebo na balkon.“
  9. Hotovou kapustnici podávejte se lžící zakysané smetany a krajícem čerstvě upečeného chleba.

Na to, jak vypadají Vánoce u Kristíny, a na její skvělou polévku se můžete podívat v této fotogalerii

Fotogalerie - Jak slaví Vánoce bývalá vítězka MasterChefa Kristina Nemčková? Na svátečním stole u nich nesmí chybět tato vynikající kapustnice

Ukázat 6 fotografií

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více