Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 202 kJ / 4 589 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,80 g |
Tuky | 220,25 g |
Vláknina | 33,80 g |
Cholesterol | 1,40 g |
Sodík | 631 mg |
Sůl | 1,63 g |
Sacharidy | 549,11 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vyšleháme žloutky s polovinou cukru a olejem, vyšleháme bílky s druhou polovinou cukru, opatrně smícháme, přimícháme prosátou mouku s kakaem a kypřícím práškem, vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 170°C cca 35 minut (je možné zkusit špejlí). Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Krok 2: Krém těžká paříž:
Nalámeme čokoládu do kastrůlku, nalijeme šlehačky a dáme vařit. Jakmile začne šlehačka vřít, tak vaříme asi 1 minutu. Pak necháme vystydnout a dáme na 24 hodin do lednice. Poté hned vyšleháme na plný výkon, nabude tak 2-3x, musí být tuhá, ale nepřešleháme!
Ganache:
Smetana se přivede k varu, poté s ní zalijeme nalámanou čokoládu a necháme stát, dokud čokoláda nepovolí, pak ji vymícháme do hladka a necháme vychladnout. Krok 3: Na papír si stačí nakreslit otisk spodní části boty (podrážky) a podle toho vyřežeme 2 ks, které postříkáme rumem a potřeme krémem těžká paříž, do které naskládáme vypeckované višně (naložené v rumu). Přiklopíme druhou stranou vykrojeného korpusu. Dále budeme vykrajovat z korpusu už kratší díly od nártu až po kotníkovou část, mažeme krémem, poklademe višněmi a skládáme na sebe. Do kotníkové části je třeba zapíchnout dřevěnou výztuž, aby se bota nezhroutila. Dáme zchladit do lednice alespoň na 2 hodiny a celé potřeme ganache a uhladíme. Necháme v lednici nejlépe přes noc. Na druhý den propracujeme a vyválíme marcipán, potáhneme botu marcipánem a dopracujeme lištu se šněrováním. Botu jsem nastříkala airbrushem černou barvou, ale je jedno, jakou barvu bude bota mít.
Nalámeme čokoládu do kastrůlku, nalijeme šlehačky a dáme vařit. Jakmile začne šlehačka vřít, tak vaříme asi 1 minutu. Pak necháme vystydnout a dáme na 24 hodin do lednice. Poté hned vyšleháme na plný výkon, nabude tak 2-3x, musí být tuhá, ale nepřešleháme!
Ganache:
Smetana se přivede k varu, poté s ní zalijeme nalámanou čokoládu a necháme stát, dokud čokoláda nepovolí, pak ji vymícháme do hladka a necháme vychladnout. Krok 3: Na papír si stačí nakreslit otisk spodní části boty (podrážky) a podle toho vyřežeme 2 ks, které postříkáme rumem a potřeme krémem těžká paříž, do které naskládáme vypeckované višně (naložené v rumu). Přiklopíme druhou stranou vykrojeného korpusu. Dále budeme vykrajovat z korpusu už kratší díly od nártu až po kotníkovou část, mažeme krémem, poklademe višněmi a skládáme na sebe. Do kotníkové části je třeba zapíchnout dřevěnou výztuž, aby se bota nezhroutila. Dáme zchladit do lednice alespoň na 2 hodiny a celé potřeme ganache a uhladíme. Necháme v lednici nejlépe přes noc. Na druhý den propracujeme a vyválíme marcipán, potáhneme botu marcipánem a dopracujeme lištu se šněrováním. Botu jsem nastříkala airbrushem černou barvou, ale je jedno, jakou barvu bude bota mít.
Zveřejněno 23. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bota pro matematika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jKWB
Moje poznámka
Bota pro matematika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jKWB
Nejnovější recepty
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 16 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 22 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá buchta s povidly
Hubenoura před 17 minutami
Brokolicovo-celerová polévka
TondaJ před 24 minutami
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Kdyzjehlad před 4 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Brumaire před 10 hodinami
Sirup z kopřiv
Sarka3 před 12 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Gourmandise před 12 hodinami
Domácí krtkův dort
Ivinaa před 12 hodinami
Kedlubny do mrazáku
Merylas před 14 hodinami
Nadýchaný perník
ferda30 před 15 hodinami
Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Danniel před 17 hodinami
Tématické fráze:
jak nakreslit boty,
jak nakreslit botu,
bota nakreslit,
jak nakreslit boty #utm_source=obrazky.cz,
nakreslit boty,
dort pro milovníka matematiky,
boty z marcipanu,
bota z čokolády
Suroviny:
vejce,
mouka hladká,
kakao,
cukr krystal,
prášek do pečiva,
olej olivový,
šlehačka,
šlehačka,
čokoláda hořká,
čokoláda hořká,
šlehačka,
višně v rumu
Komentáře (4)