Bezlepkový dort

Maja Motti Kuchařka: Maja Motti

Dorty 2 názory

Suroviny

5 žloutků
5 bílků
200 g cukru krupice
250 g mouky Jizerka
10 lžic teplé vody
1 čajová lžička prášku do pečiva
Krém:
1 mascarpone
1 šlehačka
Ganache:
300 g 75% hořké čokolády
150 g šlehačky
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Z 5 bílků a trochy cukru vyšleháme pevný sníh. Z 5 žloutků a cukru vyšleháme hustý krém, přidáme teplou vodu a šleháme ještě asi 1 minutu. Ke žloutkům opatrně střídavě zamícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a sníh z 5 bílků.

  2. Dáme do dortové formy, jejíž dno je vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 190°C, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dozlatova (dalších 35 - 40 minut).

  3. Necháme důkladně vychladnout na mřížce (nejlépe však upéct korpus den před plněním krémem), 2x prořízneme a plníme krémem. Dobrým a nadýchaným krémem do bezlepkového korpusu je krém mascarpone: 1 kelímek mascarpone, 1 33% šlehačka, trochu cukru podle chuti. Vyšlehat šlehačku a potom pomalu zašlehat do mascarpone. Nanést krém na jednotlivé průřezy tak, aby krém byl aspoň 1 cm od okraje. Celý dort potom obmažeme čokoládovou ganache.

  4. Ganache: Kvalitní 75% hořká čokoláda Callebaut 300 g, smetana ke šlehání 33% 150 g. Šlehačku dát do kastrůlku a jakmile začne bublat, zalijeme s ní čokoládu v misce a necháme čokoládu rozpustit. Občas s ní zamícháme a necháme asi hodinu vychladnout.

  5. Po obmazání dortu ganache potáhneme dort bezlepkovým marcipánem nebo fondantem. Můžeme dozdobit lilií z cukru nebo ozdobit podle vlastního nápadu.

Poznámka

www.majamotti.eu

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezlepkový dort

  • Maja Motti Maja Motti(autor receptu)

    Anna Doležalová: Vyzkoušela jsem všechny druhy bezlepkové mouky, včetně pohankové, rýžové...atd. Z Jizerky mi však chutná nejvíce :-) Ale každý si to může udělat podle své chuti. ;-)

    Odpovědět

  • Anna Doležalová Anna Doležalová(neregistrovaný)

    Zdravím, i já mám zkušenosti s bezlepkem. Z počátku jsem používala také Jizerku, ale teď už na dorty používám mouku z Tesca plain white flour a ještě je tam napsáno free from gluten a ta je lepší. Z Jizerky se to těsto dortové patlá v puse. Tato mouka je také k dostání v Kauflandu. Dort je z této mouky k nepoznání od normální mouky. Zkuste. :-K

    Odpovědět

Tématické fráze: bezlepkový dort bezlepkový dort recept bezlepkové dorty recept na bezlepkový dort bezlepkové dorty recepty bezlepkové recepty na dorty recept bezlepkový dort recepty na bezlepkové dorty bezlepkový dort s mascarpone dort z bezlepkové mouky dort bezlepkový bezlepkový krém jak upéct bezlepkový dort cukr free recepty bezlepkový recept na dort bezlepkovy dort recepty bezlepkové dorty recept bezlepkový dort s marcipánem bezlepkových dort bezlepkový dort jizerka