Husa černá

gmptop Kuchař: gmptop

Drůbeží maso 6 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 husa
1 dl octa nebo bílého suchého vína
3 PL medu
4 hrsti sena
sůl
pepř
zázvor
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. V železném pekáči, nejlépe litinovém, spálím seno. Mám zásobu z léta, kdy na chatě „neblbnu", co druhý den se sekačkou, ale nechám kvítka vyrůst, vykvést a pak je hezky vezmu kosou. Pak vnoučci dostanou hrábě a sušíme seno na zimu do krmelce.
    Husu po očištění podělím na čtvrtky. Smíchám popel s medem, octem a kořením. Důkladně tím maso propajcuju. Nechám půl hodiny až hodinu odležet. Troubu rozehřeji na max., vložím tam pekáč s černou husou, podlitou trochou vody a zakryté poklicí dusím při 180 stupních zhruba tři čtvrtě hodiny. Přílohu volím postaru – kroupy.

    Kdo je senaprost, může vzít 4 tablety živočišného uhlí a v hmoždíři utlouct s bylinkami. Mateřídouška, tymiánek, nic silného, zavřu oči a představím si tu kvetoucí louku a podle toho dám bylinek. Pominu bolehlav, náprstník a vraní oko.

Poznámka

Jędrzej Kitowicz ve svém „Opisie obyczajów za panowania Augusta III“ vyjmenovává několik starosvětských jídel. Jako jsou rosol (rozuměj vývar – polévka), barszcz, sztukamięs, gęs gotowaną ze śmietaną i grzybami a mezi nimi je tam i:

.. husa černá, kterou na menších dvorech upravováno takto: kuchař zapálil vích slámy, při nedostatku čisté slámy vytáhl nějakou z boty. Do popela přidal medu lžičku, přilil podle potřeby silného octu. Smíchal s onou slámou spálenou, zasypal pepřem a zázvorem a to byla „husa černá“ potrava to dobře přijímaná za těch časů. Podávaná i při všelikém hodování.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Husa černá

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    Na celou husu by to bylo málo, ale na porcovanou mi to zatim stačilo. Ono taky záleží jaká je ta husa, Jednou jsem dostal od bratra housera - živýho. Nikomu bych nepřál čistit ten kufr auta. No a na toho housera mi nestačily ani dva dny. Ten byl nedobytnej. Šel do popelnice a já byl pak potahován uličním výborem, že sme vyhodili celou husu. Jak já litoval, že tu popelnici vyvezli. Mohli si hoši a děvčata kousnout.:-p

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    I já přemýšlela nad tou dobou pečení:-O:-O:-O:-D:-D:-D Škoda, že není fotka:-O:-O:-(:-(

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    jarda Kadic: :-D

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    hosta: :-)::-)-) byl jsem o vteřinu pomalejší:-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Zajímavý recept;-) ta doba pečení- fakt?

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Krásně se to čte:-D - leč napadá mne jedna otázka - VÁŽNĚ se takto upeče husa za třičtvrtě hodiny?:-O

    Odpovědět

Tématické fráze: litinový pekáč na husu husa recept železný pekáč pečená husa na medu očištení husy husa celá recept na husu husa na sene svatomartinska husa v batatu

Zapomněl/a jsem heslo