Kaštanová kaše (Kanada)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Moučníky , Ostatní 5 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

500 g jedlých kaštanů
50 g másla
smetana podle potřeby
med nebo cukr
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve kaštany ostrým nožem nařízneme, poskládáme na pekáček, mírně podlejeme vlažnou vodou a necháme v troubě asi 15 minut zahřívat. Pak jdou snadno a čistě oloupat.

  2. 500 g oloupaných a očištěných kaštanů uvaříme v osolené vodě a rozmixujeme. V rendlíku rozpustíme 50 g másla, vmícháme kaši, zalijeme horkou smetanou a promícháme s medem nebo cukrem.

  3. Když dáme místo cukru mletý pepř či zázvor a sůl, získáme slanou kaši, která se dobře hodí i jako příloha k masům.

Poznámka

Fotku přidat nemůžu, kaštany tady asi neseženu. Recept pro ty, kteří rádi zkouší nové nebo neobvyklé recepty.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kaštanová kaše (Kanada)

  • hospodyne hospodyne

    Eja57: V Nasavrkách na Chrudimsku je velká plantáž a dokonce malé sazeničky rozesílají po republice. Ale čekat na surovinu tímto způsobem se mi jeví jako lehce nepraktické a tak hypermerkety to jistí;-);-) Ve velkých jsou k dostání běžně.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: O plantáž tedy nešlo, byly to dva obrovité staré stromy. Rostly na místech, kam nikdo nechodil, protože to bylo na kraji strmé a dosti vysoké skály. Ale je to už tak dávno, že nevím, jestli tam ty stromy ještě vůbec existují. :-) No dneska bych se na tu prudkou stráň nevydrápala a k těm stromům nelezla, :-O Už na to nejsem dost mladá a odvážná. ;-):-D:-D Dnes bych si asi raději koupila ty zavakuované kaštany, kdybych je někdě potkala.:yes::-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: Jak vypadá jedlý kaštan ještě v té ježaté slupce jsem viděla jen na obrázku...a ani netuším, jestli někde v Česku nějaká kaštanovníková "plantáž" existuje.
    Ty vzrostlé stromy co mám pod okny jsou všechno kaštanovník koňský, nejedlý, ale ráda je sbírám a naleštím a mám je jako podzimní dekoraci...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Dík za komentář. O tom povaření ve vodě jsem také četla, snad to mám i u některého "kaštanového" receptu. ;-) A nikdy neříkej nikdy, :-D i když práce je to nepříjemná, to loupání. Nejlíp to jde z čerstvých kaštanů, ale to se zase musejí vyloupat z těch strašně pichlavých kaštanových slupek, někdy sami nevypadnou. Takže si nevybereš. No pro mlsnou pusu musí člověk někdy něco udělat! ;-):-D Zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Z vlastní zkušenosti - doporučuji sehnat již oloupané zavakuované kaštany...
    Naříznout do X na vypouklé straně, lepší než trouba dle mé zkušenosti je povařit tak 10 minut v hrnci na plotně, scedit a hned zabalit do utěrky, trochu podrtit, aby povolily slupky a no pak oloupat...ale HORKÉ! jakmile slupka zchladne tak zase ztvrdne... Absolvovala jsem to 2x v životě a už NIKDY víc:-D

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo