Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 102 kJ / 741 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 38,00 g |
Tuky | 31,90 g |
Vláknina | 51,00 g |
Cholesterol | 15 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,13 g |
Sacharidy | 50,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Namočit cizrnu na 6-12 hodin. Kratší čas postačí pro nasáknutí vody.
Krok 2: Vařit v hrnci asi 35 minut. Výhodnější je uvařit v tlakovém hrnci 25 minut (lepší na 2. stupeň). Jedlá soda při vaření je zakázaná. Uvařená cizrna váží asi 260-270 g (ze 150 g). Při použití tlakového hrnce přivést cizrnu k varu bez natlakování, vzniklou pěnu na hladině odstranit (největší objem pěny). Teprve poté natlakovat hrnec. Ponechaná pěna by ucpala místa proudění páry.
Krok 3: Oloupat uvařenou cizrnu kuličku po kuličce - asi 1 hodinu. Slupky zhoršují chuť, mírně škrábou.
Na internetu jsou rady jak oloupat rychleji. Rychlé odření slupek hromadně vyžaduje značnou sílu. Krok 4: Nasypat do nádoby s rovným dnem 1 vrstvu cizrny. Rozdrtit sušší cizrnu na hrubou drť. Užívám tyčku průměru 4 cm s rovným koncem. Rozdrtit postupně uvařené množství po 3 dávkách. Krok 5: Přidat jogurt, sůl. Promíchat do hustší kaše. Krok 6: Tyčovým mixérem zjemnit kaši. Doporučeno zakrývat rukou u hrany nádoby odletující kapičky kaše. Je výhodné, aby výřezy na konci tyčového mixéru byly plně ponořené do kaše. Díky tomu je velmi malé množství odletujících kapiček. Krok 7: Podle vzniklé hustoty je možné přidat olivový olej, vodu. Výsledná kaše má být hustší, aby po nabrání byla soudržná.
Pro chuť přidat citronovou šťávu (kyselinu). Množství podle chuti. Při nadměrném ochucení divné zažívací pocity k vydržení.
Na internetu jsou rady jak oloupat rychleji. Rychlé odření slupek hromadně vyžaduje značnou sílu. Krok 4: Nasypat do nádoby s rovným dnem 1 vrstvu cizrny. Rozdrtit sušší cizrnu na hrubou drť. Užívám tyčku průměru 4 cm s rovným koncem. Rozdrtit postupně uvařené množství po 3 dávkách. Krok 5: Přidat jogurt, sůl. Promíchat do hustší kaše. Krok 6: Tyčovým mixérem zjemnit kaši. Doporučeno zakrývat rukou u hrany nádoby odletující kapičky kaše. Je výhodné, aby výřezy na konci tyčového mixéru byly plně ponořené do kaše. Díky tomu je velmi malé množství odletujících kapiček. Krok 7: Podle vzniklé hustoty je možné přidat olivový olej, vodu. Výsledná kaše má být hustší, aby po nabrání byla soudržná.
Pro chuť přidat citronovou šťávu (kyselinu). Množství podle chuti. Při nadměrném ochucení divné zažívací pocity k vydržení.
Zveřejněno 23. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wWMX
Moje poznámka
Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wWMX
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 12 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 14 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Sahula před 5 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Sahula před 5 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 7 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Alamatej před 7 hodinami
Vepřová játra koloniála Jíry
Sahula před 7 hodinami
Vepřová játra na slanině
Sahula před 7 hodinami
Sekaná
evik_svistik před 8 hodinami
Kopřivový špenát
Jan_Nepomuk před 9 hodinami
Zapečený chřest s kuřecím masem
danamamina před 11 hodinami
Tvarohové řezy
Saratice před 13 hodinami
Tématické fráze:
cizrnová kaše
Suroviny:
cizrna,
jogurt bílý,
sůl,
chléb žitný,
olej olivový,
šťáva citronová
Komentáře (7)
Jsem životní optimista, nyní spíše už životem poučený...
...leč lepší je žít v blažené nevědomosti, než krutou zjistit pravdu
Děkuji za upřesňující informaci. Když uvážím u kupovaného tahini dobu uskladnění v obchodě, potom z daných 12-ti měsíců do dalšího roku moc nezůstane.
Děkuji za doporučení receptu na jídlo z lilku.
V poslední době jsem nastudoval dlouhodobé účinky potravin a způsobů přípravy na celkové zdraví člověka.
Lilkovité potraviny jsou dlouhodobě nedoporučované (rajčata, paprika, brambory, lilek) a to z důvodu vlivu na osteoartrózu kloubů. U brambor navíc škrob podporuje kazivost zubů a způsobuje potíže při trávení (menší potíže, než bezlepková směs J...rka na pečení).
Důkazy na vliv lilkovitých plodů mi zatím není znám.
Měl jsem možnost vidět srovnání stavu chrupu zejména chudších obyvatel z 18. století - obilná strava a výrazné zhoršení chrupu v 19. století - bramborová strava. Při minimálním užívání tehdejších zubních kartáčků byl stav zubů zdevastovaný.
Po výrazném upozornění od jednoho autora knih, který shromáždil lékařské zprávy o účincích současné skladby stravy na tzv. civilizační, nepřenosné nebo neinfekční choroby, provedl jsem razantní změny v jídelníčku a stylem stravování jsem nejblíže nutritariánům. Podle pocitů, projevů trávení a podle krevního rozboru mám stav vnitřních orgánů ve velmi dobré formě, bez nálezů čehokoliv. To je mi už milejší držet se jednoduché rady mého bratra, kterou on sám nedodržuje, a to: "Co není dobré, to je zdravé a opačně." Ve výsledku jím tzv. "indickou stravu chudých". Podle popisu jednoduché kaše. Ovšem i moje obvodní lékařka mi doporučila takovou stravu. Pokud máte recepty, bez nadmíry koření, jako "Matar dal khichdi" měl bych zájem o další chuťové variace. Jsem se svojí střevní mikroflórou v symbióze. Bližší vysvětlil Mudr. Radkin Honzák na ytb.
Zbytek tahini? (trvanlivost 12 měsíců)
A pečený lilek by vám nevadil?
Pokud ne, pak bych zkusila Baba Ghanoush...
...já bych se za ním umlátil
https://www.toprecepty.cz/recept/53103-baba-ghanou...
Dobrý den,
ano, slovem hummus je označované jídlo z cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citronové šťávy. Ovšem v návodu je uvedeno jako cizrnová kaše a v závorce falešný hummus. Na pohled to vypadá podobně.
Jako je možná falešná svíčková z hlívy ústřičné, i tohle je falešné.
Hlavní důvod je prostě finanční. Když je to jídlo 1x ročně, je zbytečné kupovat celé balení tahini a spotřebovat jenom trošku. Když je luštěnina s českým názvem, už je tu dlouho. Jinak dávám přednost kombinaci zdejších surovin. V místě původu mají sezam a olivy. Tady je běžně něco jiného. To je celé. Klidně můžu upravit název.
V domácím vaření je tvorba názvů volnější. Třeba je možné představit si, zda jde sníst litinu. Nebo vošouch.