Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

CstavaDobreta

Snadný

Doba přípravy 395 min Doba přípravy: 360 min Doba tepelné úpravy: 35 min

395 min (360 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 102 kJ /
741 kcal
Bílkoviny38,00 g
Tuky31,90 g
Vláknina51,00 g
Cholesterol 15 mg
Sodík 1,69 g
Sůl4,13 g
Sacharidy50,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Namočit cizrnu na 6-12 hodin. Kratší čas postačí pro nasáknutí vody. Krok 2: Vařit v hrnci asi 35 minut. Výhodnější je uvařit v tlakovém hrnci 25 minut (lepší na 2. stupeň). Jedlá soda při vaření je zakázaná. Uvařená cizrna váží asi 260-270 g (ze 150 g). Při použití tlakového hrnce přivést cizrnu k varu bez natlakování, vzniklou pěnu na hladině odstranit (největší objem pěny). Teprve poté natlakovat hrnec. Ponechaná pěna by ucpala místa proudění páry. Krok 3: Oloupat uvařenou cizrnu kuličku po kuličce - asi 1 hodinu. Slupky zhoršují chuť, mírně škrábou.
Na internetu jsou rady jak oloupat rychleji. Rychlé odření slupek hromadně vyžaduje značnou sílu. Krok 4: Nasypat do nádoby s rovným dnem 1 vrstvu cizrny. Rozdrtit sušší cizrnu na hrubou drť. Užívám tyčku průměru 4 cm s rovným koncem. Rozdrtit postupně uvařené množství po 3 dávkách. Krok 5: Přidat jogurt, sůl. Promíchat do hustší kaše. Krok 6: Tyčovým mixérem zjemnit kaši. Doporučeno zakrývat rukou u hrany nádoby odletující kapičky kaše. Je výhodné, aby výřezy na konci tyčového mixéru byly plně ponořené do kaše. Díky tomu je velmi malé množství odletujících kapiček. Krok 7: Podle vzniklé hustoty je možné přidat olivový olej, vodu. Výsledná kaše má být hustší, aby po nabrání byla soudržná.
Pro chuť přidat citronovou šťávu (kyselinu). Množství podle chuti. Při nadměrném ochucení divné zažívací pocity k vydržení.

Zveřejněno 23. 3. 2020

Poznámka autora CstavaDobreta

Lze nabírat kousky žitné placky, chlebem nebo i lžičkou.

Jedná se o jednoduché, ale dosti pracné jídlo (2,5 hod). Obvykle stačí 1 ročně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wWMX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wWMX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

CstavaDobreta:
Jsem životní optimista, nyní spíše už životem poučený...
...leč lepší je žít v blažené nevědomosti, než krutou zjistit pravdu :-K

casino:
Děkuji za upřesňující informaci. Když uvážím u kupovaného tahini dobu uskladnění v obchodě, potom z daných 12-ti měsíců do dalšího roku moc nezůstane.
Děkuji za doporučení receptu na jídlo z lilku.
V poslední době jsem nastudoval dlouhodobé účinky potravin a způsobů přípravy na celkové zdraví člověka.
Lilkovité potraviny jsou dlouhodobě nedoporučované (rajčata, paprika, brambory, lilek) a to z důvodu vlivu na osteoartrózu kloubů. U brambor navíc škrob podporuje kazivost zubů a způsobuje potíže při trávení (menší potíže, než bezlepková směs J...rka na pečení).
Důkazy na vliv lilkovitých plodů mi zatím není znám.
Měl jsem možnost vidět srovnání stavu chrupu zejména chudších obyvatel z 18. století - obilná strava a výrazné zhoršení chrupu v 19. století - bramborová strava. Při minimálním užívání tehdejších zubních kartáčků byl stav zubů zdevastovaný.
Po výrazném upozornění od jednoho autora knih, který shromáždil lékařské zprávy o účincích současné skladby stravy na tzv. civilizační, nepřenosné nebo neinfekční choroby, provedl jsem razantní změny v jídelníčku a stylem stravování jsem nejblíže nutritariánům. Podle pocitů, projevů trávení a podle krevního rozboru mám stav vnitřních orgánů ve velmi dobré formě, bez nálezů čehokoliv. To je mi už milejší držet se jednoduché rady mého bratra, kterou on sám nedodržuje, a to: "Co není dobré, to je zdravé a opačně." Ve výsledku jím tzv. "indickou stravu chudých". Podle popisu jednoduché kaše. Ovšem i moje obvodní lékařka mi doporučila takovou stravu. Pokud máte recepty, bez nadmíry koření, jako "Matar dal khichdi" měl bych zájem o další chuťové variace. Jsem se svojí střevní mikroflórou v symbióze. Bližší vysvětlil Mudr. Radkin Honzák na ytb.

CstavaDobreta:
Zbytek tahini? (trvanlivost 12 měsíců)
A pečený lilek by vám nevadil?
Pokud ne, pak bych zkusila Baba Ghanoush...
...já bych se za ním umlátil:-K
https://www.toprecepty.cz/recept/53103-baba-ghanou...

CstavaDobreta: vďaka za odpoveď.

magdalenka:
Dobrý den,
ano, slovem hummus je označované jídlo z cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citronové šťávy. Ovšem v návodu je uvedeno jako cizrnová kaše a v závorce falešný hummus. Na pohled to vypadá podobně.
Jako je možná falešná svíčková z hlívy ústřičné, i tohle je falešné.
Hlavní důvod je prostě finanční. Když je to jídlo 1x ročně, je zbytečné kupovat celé balení tahini a spotřebovat jenom trošku. Když je luštěnina s českým názvem, už je tu dlouho. Jinak dávám přednost kombinaci zdejších surovin. V místě původu mají sezam a olivy. Tady je běžně něco jiného. To je celé. Klidně můžu upravit název.
V domácím vaření je tvorba názvů volnější. Třeba je možné představit si, zda jde sníst litinu. Nebo vošouch. :-)

Hummus mám spojený s tahini. Nedávaš?

Jsem asi líná....vezmu cizrnu v piksle, sleji, tyčák, trochu jogurtu, limetkové šťávy, oliváče, dochutím....

Tématické fráze:
cizrnová kaše

Suroviny:
cizrna, jogurt bílý, sůl, chléb žitný, olej olivový, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu