Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 102 kJ / 741 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 38,00 g |
Tuky | 31,90 g |
Vláknina | 51,00 g |
Cholesterol | 15 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,13 g |
Sacharidy | 50,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Namočit cizrnu na 6-12 hodin. Kratší čas postačí pro nasáknutí vody.
Krok 2: Vařit v hrnci asi 35 minut. Výhodnější je uvařit v tlakovém hrnci 25 minut (lepší na 2. stupeň). Jedlá soda při vaření je zakázaná. Uvařená cizrna váží asi 260-270 g (ze 150 g). Při použití tlakového hrnce přivést cizrnu k varu bez natlakování, vzniklou pěnu na hladině odstranit (největší objem pěny). Teprve poté natlakovat hrnec. Ponechaná pěna by ucpala místa proudění páry.
Krok 3: Oloupat uvařenou cizrnu kuličku po kuličce - asi 1 hodinu. Slupky zhoršují chuť, mírně škrábou.
Na internetu jsou rady jak oloupat rychleji. Rychlé odření slupek hromadně vyžaduje značnou sílu. Krok 4: Nasypat do nádoby s rovným dnem 1 vrstvu cizrny. Rozdrtit sušší cizrnu na hrubou drť. Užívám tyčku průměru 4 cm s rovným koncem. Rozdrtit postupně uvařené množství po 3 dávkách. Krok 5: Přidat jogurt, sůl. Promíchat do hustší kaše. Krok 6: Tyčovým mixérem zjemnit kaši. Doporučeno zakrývat rukou u hrany nádoby odletující kapičky kaše. Je výhodné, aby výřezy na konci tyčového mixéru byly plně ponořené do kaše. Díky tomu je velmi malé množství odletujících kapiček. Krok 7: Podle vzniklé hustoty je možné přidat olivový olej, vodu. Výsledná kaše má být hustší, aby po nabrání byla soudržná.
Pro chuť přidat citronovou šťávu (kyselinu). Množství podle chuti. Při nadměrném ochucení divné zažívací pocity k vydržení.
Na internetu jsou rady jak oloupat rychleji. Rychlé odření slupek hromadně vyžaduje značnou sílu. Krok 4: Nasypat do nádoby s rovným dnem 1 vrstvu cizrny. Rozdrtit sušší cizrnu na hrubou drť. Užívám tyčku průměru 4 cm s rovným koncem. Rozdrtit postupně uvařené množství po 3 dávkách. Krok 5: Přidat jogurt, sůl. Promíchat do hustší kaše. Krok 6: Tyčovým mixérem zjemnit kaši. Doporučeno zakrývat rukou u hrany nádoby odletující kapičky kaše. Je výhodné, aby výřezy na konci tyčového mixéru byly plně ponořené do kaše. Díky tomu je velmi malé množství odletujících kapiček. Krok 7: Podle vzniklé hustoty je možné přidat olivový olej, vodu. Výsledná kaše má být hustší, aby po nabrání byla soudržná.
Pro chuť přidat citronovou šťávu (kyselinu). Množství podle chuti. Při nadměrném ochucení divné zažívací pocity k vydržení.
Zveřejněno 23. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wWMX
Moje poznámka
Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wWMX
Nejnovější recepty
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 4 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 6 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 10 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí válečky s mozzarelou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 2 hodinami
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 3 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 3 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 6 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 7 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 8 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 8 hodinami
Sýrovo-brokolicové placky
Eva z HK před 11 hodinami
Ostružinový kynutý věnec
Cejenka před 12 hodinami
Zapečené špagety se sýrem
Lennulinka před 12 hodinami
Tématické fráze:
cizrnová kaše
Suroviny:
cizrna,
jogurt bílý,
sůl,
chléb žitný,
olej olivový,
šťáva citronová
Komentáře (7)