Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă, kačamak, bakardan, pura), základní

Bezmasá jídla Doba přípravy: 1 hod (+namočení 1 hod) 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Bezmasá jídla Doba přípravy: 1 hod (+namočení 1 hod) 0 názorů

Suroviny 1 porce

130 g kukuřičné mouky (polohrubá, nebo 1/2 polohrubá + 1/2 hladká) nebo krupice
350 ml vody (1 : 2,7 g/ml) pro namočení
600 ml vody (do 950 ml vody celkem, 1 : 7,3 g/ml = 130/950)
sůl
1 KLR másla (šmolc, schmalz, ghee)

Postup přípravy receptu

  1. Hodinu před vařením odměřit kukuřičnou mouku do 0,5 l nádoby, zalít 350 ml vody. Vodu přilít nadvakrát, nutné rozmíchat mouku, nejlépe tenkým držátkem lžíce (menší odpor při míchání).

  2. Osolit vařící vodu nejlépe v nádobě se silným dnem, ztlumit plamen.
    Rozmíchat namočenou mouku - je usazená a ztuhlá.
    Středně rychle nalít namočenou rozmíchanou mouku na lžíci míchající vodu u dna.
    První míchání je důležité proti žmolkům.

  3. Občas zamíchat na slabém plameni do varu. Kaše může začít mlaskat.
    Za občasného míchání vařit asi 5 minut. Obsah vody nedovolí oddělování kaše od stěny hrnce.
    Promíchat s máslem.

  4. Uvařenou kaši rychle nalít do nádoby 1-1,2 l.
    Kaše brzy ztuhne.

Poznámka od kuchařky

Lze vyhledat i podle názvů turecké žito, turkyň.

Kaše je vhodná pouze k přímé spotřebě, vzhledem k hustotě.

Není nutné přidávat jedlou sodu jako při vaření kukuřičných zrn, nedostavují se tíživé studené pocity při zažití.

V případě pocitů přejedení kvůli objemu vody (950 ml), doporučuji snížit množství mouky na 100 g a přepočítat množství vody (300+450 ml).

Komentáře k receptu Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă, kačamak, bakardan, pura), základní

K receptu nejsou žádné komentáře.