Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dezert ideální k táboráku od amerických skautek: Sladké sendviče S'more jsou hravé, jednoduché a děti si je zamilují
Zdroj: Freepik, freepik

Blíží se nám prázdniny, doba sladkého nicnedělání, her a večerů u táboráku. Chcete-li si na ohni kromě buřtíků připravit i něco sladkého na zub, jen stěží najdete něco lepšího, než jsou S'more. Snad jen ještě opečené marshmallow, která jsou ostatně jejich součástí, navíc ale společně se sušenkami a čokoládou.  

Americká klasika k táboráku

Sendviče S'more jsou v Americe doslova legendární sladkostí, která je neoddělitelně spojena s letními večery a táboráky. Však je také vymyslely americké skautky jako vylepšení jiné sladké delikatesy, která patří v Americe k posezení u ohně, a to k opečeným bonbónům marshmallow

Základem jsou marshmallow

Marshmallows jsou vlastně takovým americkým příbuzným našeho žužu. Ačkoli patří dodnes k oblíbeným bonbónům, jde o cukrovinku, jejíž historie sahá až do období starověkého Egypta.

Tam totiž vyráběli už tehdy podobné bonbóny z rostliny zvané proskurník lékařský. Této léčivce se u nás někdy nesprávně říká ibišek, nicméně v Americe je známá pod názvem marshmallow. Odkud tedy bonbóny získaly své jméno, je tedy zjevné. 

Opečené nad plamenem

Nadýchanou pěnovou sladkost si u nás většinou vychutnáváme jen tak rovnou ze sáčku, i k nám už se ale postupem let dostal zvyk z Amerikynapíchnout bonbóny na špejli nebo opékací prut a opéct je nad ohněm, dokud se uvnitř trochou neroztečou a na povrchu se nevytvoří karamelová krusta. V USA je dokonce opékání marshmallow tak zakořeněno, že se vyrábějí i speciální verze určené přímo na oheň, a to dokonce i v obřích velikostech. 

Od opečených bonbónů k S’more

Opékat marshmallow na ohni se v Americe dostalo do módy již ke konci 19. století. Vzhledem k roztékající se konzistenci opečených bonbónů se přímo nabízelo je do něčeho vložit, aby se lépe konzumovaly. Grahamové sušenky byly k tomuto účelu přímo ideální. A když se navíc přidala čokoláda, vznikl vynikající a na přípravu velmi jednoduchý dezert

Sladkost od skautek

Říká se, že S’more vymyslela jistá Dorothy Christian Mooreová, která se proslavila přezdívkou Cookie. Tato žena bylo vedoucí v skautské organizaci Girl Guides, určené ženám a dívkám, jejímž cílem bylo probudit různými způsoby u mladých žen vztah k přírodě.

Roku 1925 pak zveřejnila recept na táborový dezert v podobě sladkého sendviče z grahamových sušenek, půlky čokoládové tyčinky a dvou opečených marshmallow. Roku 1927 byl recept na tento sladký sendvič publikován v příručce amerických skautek (Girl Scouts of America) Tramping and Trailing with the Girl Scouts, kde byl uveden pod názvem Some More – podle toho, že si každý chce dát „some more“ (ještě trochu).

Autorka receptu je v knize jmenována jako Loretta Scott Crew, která ho údajně připravovala pro skautky u ohně. V 50. letech už byl název zkrácen na „S’more“. Postupem let se stal dezert nesmrtelnou klasikou a klasickým americkým symbolem léta, táboráků, posezení s přáteli i nostalgie. 

Jak připravit sendviče S'more?

Pokud chcete u táboráku zkusit něco jiného než tradiční buřtíky, sendviče S'more budou to pravé. A pokud byste nesehnali grahamové sušenky (k dostání jsou třeba na eshopech s americkými cukrovinkami, můžete je nahradit našimi Bebe sušenkami. Jak tedy sladké marshmallow sendviče připravit?

Budete potřebovat: 1 velký marshmallow nebo dva menší, 1 grahamovou sušenku, 40 g čokolády. 

  1. Marshmallow napíchněte na špejli nebo prut a opékejte na otevřeném ohni, dokud nezačne hnědnout a rozpouštět se.
  2. Rozlomte grahamovou sušenku na poloviny; vložte mezi ně kousek čokolády a ještě horký marshmallow, aby se čokoláda trochu roztekla. Před konzumací nechte marshmallow trochu vychladnout.

Náš tip: Domácí marshmallow si můžete připravit podle našeho video receptu

Smorescout.com: Who Invented S’mores?

Recepty k tomuto článku