Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koprová omáčka nebo také koprovka patří k nejoblíbenějším omáčkám naší kuchyně. Úplně nejraději si na ní pochutnáváme během sezóny, když na zahradách dorůstá krásně voňavý kopr. Stačí malá kytička zelených natí a omáčka získá tu správnou chuť. Víte, jak ji můžete zahustit?

Koprová omáčka se připravuje pouze z několika surovin. Potřebujeme na ni mléko a kdo chce, přidá do omáčky i vývar, který jí dodá "plnější" chuť. Omáčka ale bude dobře chutnat i bez vývaru. Jemnost této tradiční dobrotě dodá smetana a kopr můžete použít čerstvý, mražený i sterilovaný nebo sušený. Čerstvý je samozřejmě nejlepší.

Jak zahustit koprovku

Koprová omáčka výborně chutná s knedlíkem i s bramborami. Můžeme k ní podávat uvařená vajíčka nebo také plátek masa. Důležité je, aby omáčka nebyla řídká. Zahustit ji můžete více způsoby, vyberte si z následujících možností:

  • Zahuštění jíškou: Připravte světlou jíšku z tuku (z másla nebo oleje) a hladké mouky, jíšku pak rozřeďte buď vývarem nebo vodou. Povařte alespoň 20 minut. Můžete přidat mléko a hlavně smetanu.
  • Zahuštění záklechtkou: Ve vodě rozmíchejte hladkou mouku, dejte pozor, ať nezůstanou hrudky. Záklechtku přidejte do omáčky a dobře míchejte. Povařte alespoň 20 minut. Omáčku zjemněte mlékem a smetanou.
  • Zahuštění strouhanou bramborou: Tento postup je snadný a rychlý. Použijte ho, pokud se chcete vyhnout zahušťování moukou.
  • Jiné možnosti: K zahuštění lze použít i rozmixovanou zeleninu, která už však výrazněji ovlivní chuť omáčky. Vyzkoušejte třeba koprovku zahuštěnou květákem. Kdybyste chtěli zahušťovat škrobem, tak počítejte s tím, že po opětovném ohřátí omáčka zřídne.

Tip: Smetana, která obsahuje více tuku, omáčku přirozeně zahustí a dá jí tu správnou chuť. Na smetanu určitě nezapomeňte.

Na přípravu báječné koprovky zahuštěné jíškou se můžete podívat v následujícím videu:

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky