Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový guláš s klobásou: Klasický základ doplněný o lečo dodá jídlu šťavnatost a zajímavou lehce nakyslou chuť
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Bramborový guláš s klobásou je klasické a vděčné jídlo. Rychlý pokrm zasytí v kempu během dovolené, poslouží i jako chutná večeře, když zrovna nemáme moc času. A při jeho přípravě lze trochu experimentovat.

Bramborový guláš

Bramborový guláš patří mezi stálice české kuchyně. Toto syté a jednoduché jídlo zahřeje na těle i na duši. Jeho základ je obyčejný, ale právě v tom spočívá jeho kouzlo: brambory, cibule, koření a dobrá klobása. Pokud ale toužíme po drobné změně, která přinese novou chuťovou vrstvu, sáhneme po leču tak, jako to je v níže uvedeném receptu.

Zeleninová směs, typická pro středoevropskou kuchyni, dodá guláši šťavnatost, barevnost a příjemnou sladkokyselou notu. Výsledkem je jídlo, které zůstává známé, a přesto dokáže překvapit. Ideální volba pro chladnější dny, kdy hledáme něco vydatného, ale ne fádního. Potěší ale kdykoliv, když nás honí mlsná a dali bychom si gulášek.

Jak vybrat dobrou klobásu do guláše

Základem chutného bramborového guláše je kvalitní klobása. Právě ta totiž propůjčuje jídlu výraznou chuť, vůni i barvu. Není však klobása jako klobása – výběr té správné dokáže guláš pozvednout, zatímco nevhodná varianta ho může snadno utopit v nevýraznosti nebo zbytečné mastnotě.

Do guláše se nejlépe hodí pikantnější klobásy s vyšším podílem masa (více než 80 %), ideálně s uzenou nebo paprikovou chutí. Skvělou volbou je třeba tradiční čabajka, ale také například maďarská klobása. Pozor si dáváme na výrobky s příliš nízkým obsahem masa a dlouhým seznamem éček – ty do poctivého jídla nepatří. Neměla by také obsahovat více než 2,5 % soli.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit bramborový guláš s klobásou

Na 4 porce bramborového guláše s klobásou potřebujete: 800 g brambor, 2 větší cibule, 5 lžic oleje, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky drceného kmínu, 5 g mleté papriky, 80 g leča (může být z konzervy), sůl, 250 g paprikové klobásy a vodu dle potřeby.

Jak na to? Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte je na větší kostky. Oloupané cibule nakrájejte nadrobno a dozlatova osmahněte na oleji. Přidejte utřený česnek, kmín a papriku.

Promíchejte, podlijte trochou vody a povařte. Brambory vložte do základové šťávy, přidejte lečo a zalijte vodou. Osolte a pomalu vařte doměkka.

Na trošce oleje opečte klobásu nakrájenou na silnější kolečka. Jakmile jsou brambory poloměkké, vložte opečená kolečka klobásy do guláše a společně dovařte.

Náš tip: Připravit si můžete i výborný a hustý bramborový guláš. Přichystejte si ho podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku