Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

CstavaDobreta

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min Celková doba asi 1,5 hod

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava, Celková doba asi 1,5 hod)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 449 kJ /
585 kcal
Bílkoviny11,26 g
Tuky12,16 g
Vláknina5,32 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 560 mg
Sůl1,40 g
Sacharidy105,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Namočit suchou kukuřici do studené vody na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek. Krok 2: Do nerezové, nebo smaltované nádoby nalít vodu, i z namočení kukuřice, smíchat s dřevěným popelem, nebo hašeným vápnem.
Nesmí být hliníkové nádobí, ani kuchyňské náčiní - reaguje se zásaditým roztokem.
Kukuřičné klasy je možné nechat ve studené vodě, kukuřičná zrna sypat až do vařící vody.
Samotná zrna vařená ze studené vody většinou popraskají (40-60%).
Směs s dřevěným popelem vydává bublavé zvuky hned od začátku vaření - nutné hlídat začátek varu.
Je mírný zápach při vaření (podle autora). Krok 3: Vařit 45 minut (měkčí kukuřici 35 minut).
Kratší čas -5 minut=tvrdší, max +15 minut = dostatečně měkké.
Mírně zvětšený objem uvařeného. Krok 4: Po uvaření ponechat v nádobě v lázni nejméně 12 hodin. Pro chuťově lepší výsledek 20-24 hodin.
Další zvětšení objemu, asi 1,8 násobek proti suchému objemu. Krok 5: Po odstátí je možné neutralizovat roztok octem (kyselý).
Vyloupat zrna z klasů - dřevěný popel zůstává mezi zrny.
Promýt uvařená zrna od zásaditého roztoku - cedník se zrny ponechat např. v misce, promíchat prsty.
Druhé promytí může být pod tekoucí vodou, promíchat prsty. Není potřeba více, na chuti není znát roztok.
Koncová hmotnost zrn je kolem 205 g ze 100 g suchých. Krok 6: Lze jíst studené, prohřáté na pokojovou teplotu.
Nebo prohřát ze studeného ve vodě dané vařit. Postačí nechat přejít varem.
Zde je možné dohnat +5 minut vaření z bodu 3. receptu. Krok 7: Na povrch přidat máslo, rozpustí se teplem zdola.

Zveřejněno 2. 1. 2020

Poznámka autora CstavaDobreta

Vhodné pro kukuřici typ setá (koňský zub, dent). Lze použít i pro typ cukrová. Pukancová je zpracovaná pražením.

Výše uvedený postup je kombinací mexicko-českého postupu vaření s americkým doplňkem pro vaření samotných zrn.

Zásaditá látka je nezbytná pro správné trávení kukuřice (ověřil opakovaně autorův žaludek - studené tíživé pocity).

Anglicky vysvětleno:

en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization

Včetně nebezpečí onemocnění pellagrou (uvedeno v článku v odkazu).

Pro znalé dějin vaření doporučuji srovnat s otravami solaninem ze syrových brambor v 18. století v Evropě.

www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=71

Bylo to z neznalosti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wW5X

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wW5X

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Latelpo: Obdivuji Váš zájem o inovaci vaření. Velmi rád bych Vám pomohl odpovědí s vyzkoušenými hodnotami. Jediné, co mohu napsat je porovnání kyselosti octa pH 2,9 proti zásaditosti hašeného vápna pH 12,4, nebo dřevěného popela pH 9-13. Koncentrace sice ovlivňuje pH, ale vždy na stejné straně od pH 7. Jedině hledat jinou použitelnou zásaditou látku.

Máte nějaký odhad na potřebné množství potřebného octa? Moc se mi to nechce řešit ph papírky nebo dlouhým výpočtem a věřím, že nějakou ověřenou cestu máte.

RichardK:
Nemám s hašeným vápnem zkušenosti. Jen jsem použil popis z anglického textu. Osobně se domnívám, že pokud je technický hydroxid vápenatý používaný k nakládání vajec se skořápkou, měl by postačovat i pro vaření.
Doporučil bych spíše obrátit se na výrobce, nebo prodejce.
Radil bych k opatrnosti při použití, přeci jen jde o žíravinu. Nezapomenout na neutralizaci po vaření.

Přesně to co jsem hledal! ???????? Jen se chci zeptat ohledně toho hašeného vápna. Nevíte kde koupit nějaké kvalitní, které se dá k tomuto účelu použít?
Nebo jinak...je jedno jaké to je?
Například tady prodávají dva druhy technický a certifikovaný a cena je 4x dražší u toho certifikovaného ???? https://www.drhoffmann.cz/hydroxid-vapenaty-p-a-50...

Eja57:
Jak libo. Při spotřebě kolem 7 kg kukuřice za rok můžete porovnat, zda paběrkování kukuřice a dřevěný popel zadarmo je levnější, než konzerva s plechovkou k zahození a kupovaný B-komplex. :-8

:-((

Po pátém přečtení :-O si koupím Bonduelle....a v sezoně si prostě uvařím kukuřičný klas...:-D:-K

Tématické fráze:
vaření zrn kukuřice

Suroviny:
kukuřice, máslo

Přidat fotografie receptu