Slané košíčky s bramborovým salátem

Dajda Kuchařka: Dajda

Studená kuchyně 4 názory

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Košíčky:
300 g hladké mouky
250 g tuku
250 ml zakysané smetany
1 lžička soli
Náplň:
bramborový salát se zeleninou a majonézou
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme ho přes noc odpočinout v lednici.

  2. Tenkou vrstvou těsta vyplníme košíčky a necháme zhruba 1 hodinu v lednici (opatření, aby mastné těsto tolik neklouzalo dolů), případně můžeme formičky s těstem naplnit suchým hrachem nebo fazolemi. Upečeme v mírně vyhřáté troubě.

  3. Vychladlé košíčky naplníme dobře ochuceným salátem a ozdobíme třeba petrželkou.

Poznámka

Tuhle specialitu jsem jedla vloni v Krakově jako zákusek k vínu a moc mi chutnala. Tak jsem se ji pokusila napodobit.

Košíčky jsem upekla podle Vánoční kuchařky Vojtěcha Artze, do bramborového salátu jsem dala hodně zeleniny (kyselé okurky, vařenou mrkev a celer, sterilovaný hrášek, jarní cibulku a pórek, mohou být i kostičky jablka), ale žádná vajíčka nebo uzeninu. Spojila jsem ho majonézou a bílým jogurtem (Activia) a ochutila hořčicí, pepřem, bílým octem balsamico, cukrem a olivovým olejem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Slané košíčky s bramborovým salátem

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    yanull: Tohle těsto se nedrolí - lehké zvlhnutí považuji naopak za klad. ;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Přidávám dotaz, zda košíčky pod tím salátem nejsou vlhké a nedrolí se. Děkuji za odpověď :-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    Eja57: Joj! Mám jednu podobnou dávnou podobnou vzpomínku, tntokrát z Ruska: hříby zapečené v husté smetaně jako teplý předkrm. Úžasné <3 Taky se mi to nikdy doma nepodařilo, smetana se mi vždycky srazila nebo nebyla tak úžesné hustá jako v originále.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Jojo....Krakow:yes:....před mnoha a mnoha lety jsem jedla v Krakově hřiby zapečené v misce/mušli smetanou a sýrem....nikdy se mi to tak dobré nepovedlo...Tohle bude taky moc dobré...:yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo