Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Khoya paratha

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Dunys

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby odležení těsta a chladnutí náplně

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby odležení těsta a chladnutí náplně)

Naše země se otevírá světu, stále více lidí cestuje za exotikou a přináší si odtud vzpomínky. Doma si je pak můžeme připomínat i chuťovými požitky. Tyto smažené placičky nás znovu přenesou na mořské pobřeží s palmami...

Suroviny pro 18 kusů

18kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 055 kJ /
3 598 kcal
Bílkoviny108,28 g
Tuky134,35 g
Vláknina14,50 g
Cholesterol 370 mg
Sodík 692 mg
Sůl1,58 g
Sacharidy481,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme khoyu (náplň). Krok 2: Necháme na pánvi na středně nízkém plameni rozpustit 3 lžíce másla a přilijeme mléko. Krok 3: Když je mléko horké, vmícháme v několika dávkách sušené mléko a vymícháme hrudky. Krok 4: Za stálého míchání směs redukujeme, dokud nedrží při sobě v jednom kuse. Krok 5: Poté restujeme, dokud nemá nažloutlou, téměř nahnědlou barvu. Necháme vychladnout. Krok 6: Pistácie rozemeleme na prášek. Dají se nahradit mandlemi, které je možné sehnat už mleté, nicméně pistácie náplni propůjčí luxusní zelenou barvu. Krok 7: Vrátíme khoyu na pánev a nad středně nízkým plamenem ji začneme opět restovat, aby měla konzistenci pasty. Krok 8: Je-li příliš suchá a drolí se, přilijeme trochu mléka. Krok 9: Po asi deseti minutách přimícháme cukr, mleté pistácie a kardamom. Opět lehce zředíme mlékem, je-li směs příliš suchá, a důkladně promícháme. Krok 10: Necháme směs úplně vychladnout. Budeme-li placky plnit horkou směsí, rozpadnou se. Krok 11: Jednu a půl lžíce másla v míse rozpustíme v mikrovlnné troubě (asi 20 vteřin) a přisypeme mouku. Krok 12: Rukama začneme vypracovávat těsto a přiléváme a zapracováváme vodu, dokud nemáme těsto, které se ani nedrolí ani nelepí. Krok 13: Pokud se drolí, přilijeme trošičku vody; pokud se hodně lepí na prsty, přisypeme trošičku mouky. Krok 14: Rozpustíme zbytek másla a rovněž zapracujeme do těsta. Necháme 10 minut odležet. Krok 15: Z těsta tvarujeme kuličky o průměru 4–5 centimetrů. Krok 16: Každou kuličku lehce poprášíme moukou a vyválíme na placku o průměru cca 10 cm. Krok 17: Doprostřed placky umístíme vrchovatou čajovou lžičku náplně a zespoda překryjeme plackou, abychom vytvořili takový knedlíček. Krok 18: V této fázi by měl vypadat trochu jako čínský bao zi knedlíček. Krok 19: Opět lehce poprášíme moukou a vyválíme znova na placku o průměru cca 10 cm. Krok 20: Placky smažíme dozlatova na přepuštěném másle, popř. oleji (s olejem to nemám ozkoušené). Pokud se placky nafukují, lehce je obracečkou přitlačíme.

TIP: Jak na přepuštěné máslo. Jeho výroba je jednoduchá a levné

Zveřejněno 24. 4. 2023

Poznámka autora Dunys

Khoya se správně dělá pouze z mléka, které se jednoduše zredukuje do kýžené podoby, ale jedná se o velice zdlouhavý proces, pročež jsem zvolil zkratku podle tohoto videa: youtu.be/tQRuFlUJ20I

Na recept jsem narazil na YouTube a adaptoval jsem ho pro české prostředí. Zde je odkaz na video: youtu.be/SWtSupEMTUw

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Khoya paratha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/821rW

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Khoya paratha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/821rW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
máslo, mléko, mléko sušené, cukr moučkový, ořechy pistácie, kardamom mletý, mouka hladká, voda, máslo, ghee

Přidat fotografie receptu