Špaldový koláč se švestkami
Tenké těsto ze špaldové mouky poklademe šťavnatými švestkami, provoníme rumovým cukrem a zalijeme lahodnou smetanovou náplní. Díky vrstvě drobenkového těsta je koláč na povrchu krásně křupavý.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 468 kJ / 2 980 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 40,67 g |
| Tuky | 136,50 g |
| Vláknina | 40,48 g |
| Cholesterol | 403 mg |
| Sodík | 881 mg |
| Sůl | 2,32 g |
| Sacharidy | 376,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a rozpuštěný tuk. Ručním elektrickým šlehačem vyšleháme do drobenkové konzistence.
Krok 2: Troubu včas rozpálíme na 180 °C.
Krok 3: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, vložíme 2/3 těsta a lehce přitlačíme ke dnu. Na povrch vyskládáme „do šneka“ švestky pokrájené na osminky. Posypeme třtinovým cukrem s rumovou příchutí.
Krok 4: Prošleháme smetanu s vejcem, cukrem a pudinkovým práškem a tuto směs vlijeme na švestky. Posypeme zbytkem drobenkového těsta.
Krok 5: Pečeme asi 45 minut.
Zveřejněno 9. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špaldový koláč se švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRowE
Moje poznámka
Špaldový koláč se švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRowE
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 4 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 3 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 3 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 5 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 6 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 9 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 9 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 9 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 9 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 10 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 10 hodinami
Suroviny:
mouka špaldová celozrnná,
prášek do pečiva,
cukr třtinový,
tuk,
sůl,
švestky,
smetana zakysaná,
pudink vanilkový,
vejce,
cukr třtinový
Komentáře (2)