Kořeněný špaldový koláč

Suroviny Velikost formy- 23 cm

200 g celozrnné špaldové mouky
1 vejce
25 ml mléka
30 g změklého másla
2 lžíce medu
špetka soli
koření – 1 hvězdička badyánu, 4 hřebíčky, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžička anýzu
1 lžička prášku do pečiva
Na náplň:
350 g tvarohu
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce medu
citronová kůra z jednoho citronu
2 hrušky
mletá skořice na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Začala jsem kořením. Všechno koření jsem minutu opekla na sucho na pánvi, aby se ještě víc rozvonělo. Potom jsem ho rozdrtila v hmoždíři.

  2. Troubu jsem předehřála na 180°C. Do misky jsem prosela špaldovou mouku, udělala do ní důlek a přidala všechny ostatní ingredience na těsto. Těsto jsem trochu promíchala vařečkou, aby se propojilo a poté ho zadělala ručně na vále. Po chvíli hnětení vzniklo perfektní nelepivé těsto (pokud se vám bude moc drobit, přidejte mléko, a když naopak bude moc řídké, přidejte víc špaldové mouky).

  3. Těsto jsem natlačila do vymazané formy a na spodní straně propíchala vidličkou. V misce jsem smíchala tvaroh, med, cukr a citronovou kůru. Vzniklou tvarohovou směs jsem stěrkou natřela na těsto.

  4. Hrušky jsem omyla, ale neloupala, protože ta slupka na výsledným koláči vypadá dost dobře, ale pokud ji nemáte rádi, tak ji oloupejte. Z hrušek jsem vykrojila jádřinec, nakrájela je na tenké plátky a naskládala na koláč.

  5. Koláč jsem pekla 40 minut při 180°C. Po vychladnutí jsem ho ještě posypala mletou skořicí.

Komentáře k receptu Kořeněný špaldový koláč

Tématické fráze: spaldový švestkový koláč koláč mrkvový kořeněný kořeněný mrkvový koláč koreneny kolac spaldový mrkvový koláč