Pizza těsto s polišem
Pokud stále nemůžete najít ten správný recept na pizzu, vyzkoušejte těsto s polišem. Je potřeba počítat s několikadenní přípravou, ale výsledek za to určitě stojí. Pomalé kynutí s menším množstvím droždí těstu prospívá. Pochutnejte si na pizze jako z Neapole pěkně v teple domova.
Postup přípravy
Krok 1: 2 dny předem:
Připravíme poliš. Ve vodě ozpustíme droždí s medem a postupně vmícháme mouku, dokud nevznikne hladká kaše. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Poté přendáme na 24 hodin do lednice. Krok 2: 1 den předem:
Poliš vyndáme z lednice, necháme 10-15 minut odpočinout (podle teploty v lednici i déle) a rozdrobíme do něj další droždí. Poté postupně přisypeme mouku a až po chvíli sůl. Hněteme ručně, nebo v robotu 5 až 10 minut. Nakonec přidáme olej a pokračujeme v hnětení tak dlouho, až je těsto krásně hladké. Necháme v míse 30 minut odpočinout, opět přikryjeme potravinovou fólií a uložíme na 24 hodin do lednice. Krok 3: Den pečení:
Těsto vyndáme z lednice a přesuneme na pracovní desku, ideálně bez podsypání moukou. Těsto rozdělíme na 9 částí o hmotnosti 250-300 g a z každé vytvarujeme hladkou kouli. Krok 4: Porce těsta naskládáme s dostatečně velkými rozestupy do uzavíratelného boxu, potřeme olejem a necháme při pokojové teplotě kynout 1,5-2 hodiny. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 250 °C (horkovzduch s horním ohřevem). Krok 6: Z každé kuličky mačkáním vytvarujeme na pomoučené ploše kulatou placku. Postupujeme od středu ke kraji, aby kraje zůstaly vysoké. Každou placku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo na perforovaný pizza plech. Okraje těsta potřeme olivovým olejem. Krok 7: Takto připravené těsto zdobíme dle zvyklostí. Krok 8: Pizzu vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší příčce asi 10 minut, dokud nejsou kraje zlaté až hnědé. Ihned podáváme.
Připravíme poliš. Ve vodě ozpustíme droždí s medem a postupně vmícháme mouku, dokud nevznikne hladká kaše. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Poté přendáme na 24 hodin do lednice. Krok 2: 1 den předem:
Poliš vyndáme z lednice, necháme 10-15 minut odpočinout (podle teploty v lednici i déle) a rozdrobíme do něj další droždí. Poté postupně přisypeme mouku a až po chvíli sůl. Hněteme ručně, nebo v robotu 5 až 10 minut. Nakonec přidáme olej a pokračujeme v hnětení tak dlouho, až je těsto krásně hladké. Necháme v míse 30 minut odpočinout, opět přikryjeme potravinovou fólií a uložíme na 24 hodin do lednice. Krok 3: Den pečení:
Těsto vyndáme z lednice a přesuneme na pracovní desku, ideálně bez podsypání moukou. Těsto rozdělíme na 9 částí o hmotnosti 250-300 g a z každé vytvarujeme hladkou kouli. Krok 4: Porce těsta naskládáme s dostatečně velkými rozestupy do uzavíratelného boxu, potřeme olejem a necháme při pokojové teplotě kynout 1,5-2 hodiny. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 250 °C (horkovzduch s horním ohřevem). Krok 6: Z každé kuličky mačkáním vytvarujeme na pomoučené ploše kulatou placku. Postupujeme od středu ke kraji, aby kraje zůstaly vysoké. Každou placku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo na perforovaný pizza plech. Okraje těsta potřeme olivovým olejem. Krok 7: Takto připravené těsto zdobíme dle zvyklostí. Krok 8: Pizzu vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší příčce asi 10 minut, dokud nejsou kraje zlaté až hnědé. Ihned podáváme.
Zveřejněno 8. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pizza těsto s polišem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM0K
Moje poznámka
Pizza těsto s polišem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM0K
Nejnovější recepty
Křehký štrúdl
Přidáno před 6 hodinami
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 10 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 10 hodinami
Těstoviny s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Mozzarella grilovaná ve vinném listu
Přidáno před 10 hodinami
Špízy se sýrem v šunce a zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolkový salát
Vlasta159 před 58 minutami
Rajčatové chutney
BlaV. před 8 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 9 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 10 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 12 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 12 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 13 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 13 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 13 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 13 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
droždí čerstvé,
med,
mouka hladká,
sůl,
olej,
droždí čerstvé,
mouka hrubá,
olej olivový
Komentáře (1)