Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pizza těsto s polišem

Pokud stále nemůžete najít ten správný recept na pizzu, vyzkoušejte těsto s polišem. Je potřeba počítat s několikadenní přípravou, ale výsledek za to určitě stojí. Pomalé kynutí s menším množstvím droždí těstu prospívá. Pochutnejte si na pizze jako z Neapole pěkně v teple domova.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Pohos

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 10 min Kynutí 2 dny

130 min (120 min příprava + 10 min tepelná úprava, Kynutí 2 dny)

Suroviny pro 9 kusů

9kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: 2 dny předem:
Připravíme poliš. Ve vodě ozpustíme droždí s medem a postupně vmícháme mouku, dokud nevznikne hladká kaše. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Poté přendáme na 24 hodin do lednice. Krok 2: 1 den předem:
Poliš vyndáme z lednice, necháme 10-15 minut odpočinout (podle teploty v lednici i déle) a rozdrobíme do něj další droždí. Poté postupně přisypeme mouku a až po chvíli sůl. Hněteme ručně, nebo v robotu 5 až 10 minut. Nakonec přidáme olej a pokračujeme v hnětení tak dlouho, až je těsto krásně hladké. Necháme v míse 30 minut odpočinout, opět přikryjeme potravinovou fólií a uložíme na 24 hodin do lednice. Krok 3: Den pečení:
Těsto vyndáme z lednice a přesuneme na pracovní desku, ideálně bez podsypání moukou. Těsto rozdělíme na 9 částí o hmotnosti 250-300 g a z každé vytvarujeme hladkou kouli. Krok 4: Porce těsta naskládáme s dostatečně velkými rozestupy do uzavíratelného boxu, potřeme olejem a necháme při pokojové teplotě kynout 1,5-2 hodiny. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 250 °C (horkovzduch s horním ohřevem). Krok 6: Z každé kuličky mačkáním vytvarujeme na pomoučené ploše kulatou placku. Postupujeme od středu ke kraji, aby kraje zůstaly vysoké. Každou placku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo na perforovaný pizza plech. Okraje těsta potřeme olivovým olejem. Krok 7: Takto připravené těsto zdobíme dle zvyklostí. Krok 8: Pizzu vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší příčce asi 10 minut, dokud nejsou kraje zlaté až hnědé. Ihned podáváme.

TIP: Desatero rad na téma pizza

Zveřejněno 8. 3. 2025

Poznámka autora Pohos

Těsto na pizzu potřebuje čas a občas více pokusů. Není nutností lepší mouky a ingredience.

Těsto zdobíme dle zvyklostí - třeba rajčatovou passatou, šunkou, kukuřicí a mozzarellou a zakapeme olivovým olejem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pizza těsto s polišem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkM0K

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pizza těsto s polišem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkM0K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, voda, droždí čerstvé, med, mouka hladká, sůl, olej, droždí čerstvé, mouka hrubá, olej olivový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu