Kysané zelí s mrkví
Tradiční zdravou pochoutkou je kysané zelí s mrkví, které má zajímavou sladkokyselou chuť. Díky jednoduché přípravě a přirozenému procesu kvašení získá pokrm nejen skvělou chuť, ale i spoustu vitamínů a prospěšných látek pro trávení.
Postup přípravy
Krok 1: Ze zelí odstraníme vrchní listy, odkrojíme košťál a nakrájíme je na jemné proužky. Mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme.
Krok 2: Z jablka odstraníme jádřinec a rozkrájíme ho na osminy. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
Krok 3: V míse smícháme všechny ingredience a postupně důkladně pěchujeme (buď pěstí, nebo dřevěnou vařečkou) zelnou směs do sklenice.
Krok 4: Zelí začne hned pouštět šťávu. Nahoru na zelí dáme 1-2 celé zelné listy a zatížíme. Vše by mělo být ponořené pod šťávou. Pokud tomu tak není, připravíme solný nálev a dle potřeby sklenici doplníme.
Krok 5: Hrdlo sklenice přikryjeme plátěným ubrouskem a dobře ovážeme provázkem či gumičkou, aby se k zelí nedostaly mušky. Takto připravené necháme při teplotě 20 °C kvasit asi 7 dní, a potom je přeneseme do chladnější místnosti či do lednice.
Krok 6: Po 3-4 týdnech můžeme zelí konzumovat. Hlídáme, aby zelí bylo po celou dobu kvašení stále ponořené.
Zveřejněno 12. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí s mrkví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkBzp
Moje poznámka
Kysané zelí s mrkví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkBzp
Nejnovější recepty
Čokoládová kolečka s mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Lehký salát z červené řepy s mozzarellou a vlašskými ořechy
Přidáno před 10 hodinami
Slepičí polévka se zázvorem z PH
Přidáno před 11 hodinami
Utopenci
Přidáno před 12 hodinami
Avokádo s červenou řepou a fíkovým balsamico krémem
Přidáno před 13 hodinami
Špagety s kuřecím masem, špenátem sypané parmazánem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gothajský salám na způsob utopenců
RH-12 před 2 hodinami
Jogurtová buchta
kiramon před 4 hodinami
Koláč s pudingem a zakysanou smetanou
Ivvettaa před 5 hodinami
Bramborové palačinky s brynzou
Jan Nemec před 5 hodinami
Třepací dort
nilsine před 6 hodinami
Francouzský cibulový koláč
Barča před 6 hodinami
Losos s černou čočkou
Denade před 8 hodinami
Sýrové smaženky – socialistické
Faylinn před 8 hodinami
Kefírová buchta - rychlovka
jindrbalova před 10 hodinami
Květák s hráškem na paprice
Martin87 před 10 hodinami
Suroviny:
zelí bílé,
mrkev,
jablko,
cibule,
kmín celý,
sůl,
cukr,
voda,
sůl
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.