Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí s mrkví

Tradiční zdravou pochoutkou je kysané zelí s mrkví, které má zajímavou sladkokyselou chuť. Díky jednoduché přípravě a přirozenému procesu kvašení získá pokrm nejen skvělou chuť, ale i spoustu vitamínů a prospěšných látek pro trávení.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min bez doby kvašení

45 min (45 min příprava, bez doby kvašení)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ze zelí odstraníme vrchní listy, odkrojíme košťál a nakrájíme je na jemné proužky. Mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme. Krok 2: Z jablka odstraníme jádřinec a rozkrájíme je na osminy. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Krok 3: V míse smícháme všechny ingredience a postupně důkladně pěchujeme (buď pěstí, nebo dřevěnou vařečkou) zelnou směs do sklenice. Krok 4: Zelí začne hned pouštět šťávu. Nahoru na zelí dáme 1-2 celé zelné listy a zatížíme. Vše by mělo být ponořené pod šťávou. Pokud tomu tak není, připravíme solný nálev a dle potřeby sklenici doplníme. Krok 5: Hrdlo sklenice přikryjeme plátěným ubrouskem a dobře ovážeme provázkem či gumičkou, aby se k zelí nedostaly mušky. Takto připravené necháme při teplotě 20 °C kvasit asi 7 dní, a potom je přeneseme do chladnější místnosti či do lednice. Krok 6: Po 3-4 týdnech můžeme zelí konzumovat. Hlídáme, aby zelí bylo po celou dobu kvašení stále ponořené.

TIP: Fermentovaný nápoj - návod na výrobu

Zveřejněno 12. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí s mrkví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkBzp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí s mrkví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkBzp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zelí bílé, mrkev, jablko, cibule, kmín celý, sůl, cukr, voda, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu