Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí s mrkví

Tradiční zdravou pochoutkou je kysané zelí s mrkví, které má zajímavou sladkokyselou chuť. Díky jednoduché přípravě a přirozenému procesu kvašení získá pokrm nejen skvělou chuť, ale i spoustu vitamínů a prospěšných látek pro trávení.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min bez doby kvašení

45 min (45 min příprava, bez doby kvašení)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ze zelí odstraníme vrchní listy, odkrojíme košťál a nakrájíme je na jemné proužky. Mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme. Krok 2: Z jablka odstraníme jádřinec a rozkrájíme ho na osminy. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Krok 3: V míse smícháme všechny ingredience a postupně důkladně pěchujeme (buď pěstí, nebo dřevěnou vařečkou) zelnou směs do sklenice. Krok 4: Zelí začne hned pouštět šťávu. Nahoru na zelí dáme 1-2 celé zelné listy a zatížíme. Vše by mělo být ponořené pod šťávou. Pokud tomu tak není, připravíme solný nálev a dle potřeby sklenici doplníme. Krok 5: Hrdlo sklenice přikryjeme plátěným ubrouskem a dobře ovážeme provázkem či gumičkou, aby se k zelí nedostaly mušky. Takto připravené necháme při teplotě 20 °C kvasit asi 7 dní, a potom je přeneseme do chladnější místnosti či do lednice. Krok 6: Po 3-4 týdnech můžeme zelí konzumovat. Hlídáme, aby zelí bylo po celou dobu kvašení stále ponořené.

TIP: Fermentovaný nápoj - návod na výrobu

Zveřejněno 12. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kysané zelí s mrkví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkBzp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kysané zelí s mrkví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkBzp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
zelí bílé, mrkev, jablko, cibule, kmín celý, sůl, cukr, voda, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu