Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silný základ na omáčky podle Petra Hajného

Každá kvalitní omáčka potřebuje silný, dobrý, tmavý základ z kořenové zeleniny, cibule a koření. Extrakurzy.cz vám přináší recept na univerzální základ, ze kterého pak snadno připravíte tradiční české omáčky, jako je rajská, svíčková, šípková nebo omáčka na víně.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Čerstvou mrkev, petržel a celer (v poměru 1:1:1) oloupeme, umyjeme a nakrájíme na větší kostky. Kdybychom zeleninu nakrájeli na příliš malé kostičky, v průběhu tepelné úpravy by se úplně rozvařila nebo spálila. Používáme jedině čerstvou kořenovou zeleninu, mražená zelenina pouští vodu, a proto se při restování neopeče a správně nezkaramelizuje. V základu restujeme nejprve čerstvou zeleninu, až pak cibuli, protože jinak by se cibule spálila a základ by nebyl dobrý. Krok 2: V rendlíku rozehřejeme přibližně 2 lžíce sádla a na něj vsypeme nakrájenou zeleninu. Restujeme na středním plameni 10–15 minut a průběžně promícháváme, aby se zelenina nepálila, ale pomalu a hlavně stejnoměrně karamelizovala. To dodá omáčce tu správnou barvu. Pokud chceme, můžeme přidat i trochu cukru, ale nikdy ne med – ten obsahuje vodu, a proto hůře karamelizuje. Krok 3: Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nahrubo. Krok 4: Do rendlíku k zelenině přidáme nakrájenou cibuli a stále promícháváme a smažíme. Pokud všechno sádlo vsáklo do zeleniny, můžeme ho ještě trochu přidat. Smažíme dalších zhruba 15 minut. Krok 5: K zelenině přidáme trochu cukru, osolíme a opepříme. Krok 6: Hotový tmavší základ můžeme použít na přípravu hned několika druhů omáček.

TIP: 15 receptů na ty nejlepší omáčky

Zveřejněno 4. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Silný základ na omáčky podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJMxD

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Silný základ na omáčky podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJMxD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zelenina kořenová, sádlo vepřové, cibule, sůl, pepř mletý, cukr krupice

Přidat fotografie receptu