Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Éclair Tiramisu podle Heleny Fléglové

Lehounký éclair potažený křupavým craquelinem zdobí dva druhy krémů a voní tak lákavě, že mu žádný milovník kávy neodolá. Tuto neskutečnou lahůdku si můžete připravit za doprovodu cukrářky Heleny Fléglové.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby chlazení éclairs, croustillantu a krémů

240 min (180 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby chlazení éclairs, croustillantu a krémů)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Odpalované těsto připravíme podle videonávodu a receptu Heleny Fléglové. Krok 2: Křupavou vrstvu připravíme podle receptu Heleny Fléglové. Krok 3: Troubu předehřejeme na 220 °C, na horkovzduch. Krok 4: Vychlazené odpalované těsto nastříkáme do požadovaných tvarů dle níže uvedeného videonávodu. Krok 5: Základy na éclairs jsou pokryté křupavou vrstvou, takže je můžeme péci na horkovzduch. Do vyhřáté trouby vložíme plech s éclairs a teplotu pečení ihned snížíme na 165 °C. Pečeme 30 minut, opět v průběhu pečení rozhodně troubu neotevíráme. Krok 6: Zdobení začneme tím, že si připravíme cukrářský vanilkový krém. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme polovinu vanilkového lusku, kterou rozřízneme, vyškrábneme zrníčka, a i s luskem vložíme do mléka. Mléko pomalu zahřejeme, mezitím dáme do misky žloutky, cukr krystal a kukuřičný škrob a promícháme. Díky škrobu žloutky, a pak i celý krém, získá pudinkovou konzistenci. Do kastrůlku s mlékem přidáme sůl, která je velmi důležitá pro zvýraznění chuti. Krok 7: Do vyšší úzké nádoby dáme bílou čokoládu s 32 % kakaového másla. Jakmile se z mléka v kastrůlku začíná kouřit, část horkého mléka přimícháme do misky se žloutkovou směsí, abychom trochu vyrovnali teplotní rozdíl. Horké mléko přiléváme velmi pomalu, abychom žloutky neuvařili. Takto smíchané žloutky s částí horkého mléka vlijeme zpět do kastrůlku ke zbytku mléka. Nyní je směs nutné stále promíchávat metličkou až do zhoustnutí. Krok 8: Po zhoustnutí necháme krém ještě pár sekund provařit. Z hotového krému vyjmeme vanilkový lusk, a horký krém ihned nalijeme do vyšší nádoby na připravenou čokoládu, která se horkem rozpustí. Krém důkladně promixujeme ponorným mixérem do hladké homogenní hmoty, přidáme studené čerstvé máslo nakrájené na kostky a znovu promixujeme. Krok 9: Hotový krém je úplně tekutý, proto je potřeba ho vychladit. Přelijeme ho do velké mísy a přikryjeme ho na kontakt potravinářskou fólií, která zabrání vzniku škraloupu. Přikrytý krém necháme několik hodin odležet v lednici. Krok 10: Mezitím co se krém chladí, se pustíme do přípravy kávové šlehané ganache, která je založená na smetaně a čokoládě. Plátkovou želatinu vložíme na 3-5 minut do studené vody. Voda musí být opravdu velmi studená, protože želatina se rozpouští už při teplotě 28-32 °C. Krok 11: Smetanu, kterou budeme do ganache používat, rozdělíme na 2 části - první budeme zahřívat v kastrůlku, a druhou přidáme až v závěru, a ganache jí zchladíme. Krok 12: První část smetany vlijeme do kastrůlku, přidáme med, instantní kávu a hrubě nadrcenou zrnkovou kávu. Směs v kastrůlku za stálého míchání zahřejeme. Krok 13: Mezitím do vyšší nádoby nasypeme kousky čokolády Gold (můžeme ji nahradit klasickou bílou čokoládou). Plotnu s horkou smetanovou směsí vypneme a kastrůlek cca na 10 minut zakryjeme potravinářskou fólií. Díky tomu se krásně propojí všechny vůně a kávové aroma bude silnější. Krok 14: Kastrůlek s kávovou smetanou odkryjeme, plátkovou želatinu zbavíme vymačkáním přebytečné vody, a přidáme ji do smetanové směsi. Směs se želatinou už nezahříváme nad 80 °C, zničili bychom tak její funkčnost. Smetanu do vyšší nádoby s čokoládou přelijeme přes síto, které zachytí hrubá zrnka kávy. Krok 15: Směs ve vyšší nádobě nejdříve promíchneme stěrkou a přesvědčíme se, že se rozpuštěná čokoláda nepřilepila na dno či stěny nádoby. Pak celou směs promixujeme ponorným mixérem. Poté do směsi přilijeme druhou část smetany, díky které se krém zchladí, a znovu promixujeme. Ganache musíme důkladně vychladit, proto ji přelijeme do větší mísy, přikryjeme na kontakt potravinářskou fólií a dáme na 3-4 hodiny chladit do lednice. Nedostatečně vychlazený krém by se při šlehání srazil. Krok 16: Pustíme se do kompletace éclairs. Z mísy s vychlazenou kávovou ganache stáhneme potravinářskou fólii a krém přendáme do mísy robotu se šlehací metlou. Začneme šlehat na střední výkon, a až v průběhu šlehání výkon zvyšujeme, až má ganache pevnou konzistenci. Krok 17: Cukrářský vanilkový krém i šlehanou kávovou ganache naplníme do cukrářských sáčků bez špiček. Sáčky nikdy neplníme úplně doplna, krém se zahřívá teplotou ruky, a řídne, takže se s ním hůře pracuje. Krok 18: Do spodní části každé éclair uděláme špejlí 3 otvory, kterými je budeme plnit. Cukrářskému sáčku s vanilkovým krémem ustříhneme malou špičku a začneme éclairy plnit. Špičku strčíme do každého otvoru a krém stříkáme nejprve na jednu, a pak na druhou stranu, až je éclair úplně plný. Poznáme to i potěžkáním v ruce, musí být dostatečně těžký. Krok 19: Špičku cukrářského sáčku s kávovou ganache zastřihneme do obloučku a začneme jím éclairs zdobit. Na povrchu každého éclairu tvoříme z krému ozdobnou vlnovku, a nakonec ještě dozdobíme kakaem. Krok 20: Kakao na éclairs sypeme přes sítko, polovinu éclair podélně zakryjeme pravítkem a druhou polovinu posypeme kakaem. Vznikne tak krásný kontrast barev.

TIP: Plněné profiterolky

Zveřejněno 28. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Éclair Tiramisu podle Heleny Fléglové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkVG6

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Éclair Tiramisu podle Heleny Fléglové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkVG6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko plnotučné, cukr krystal, škrob kukuřičný, máslo, čokoláda bílá, lusk vanilkový, žloutek, sůl, smetana 33%, smetana 33%, čokoláda, káva instantní, káva, želatina, med

Přidat fotografie receptu