Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čaj patří mezi oblíbené nápoje v chladných zimních večerech i v teplých letních dnech

Čaj patří mezi oblíbené nápoje v chladných zimních večerech i v teplých letních dnech

Čaj je velmi jednoduchý a oblíbený nápoj, který má snadnou přípravu a můžete si ho připravit jako horký nápoj, který vás zahřeje v chladných zimních večerech, nebo jako osvěžující v teplých letních dnech třeba u bazénu. V sezoně ovoce ho můžeme skvěle využít na přípravu pečeného čaje, který lze uchovávat až do zimy.

Existuje spousta druhů čajů

Čaje můžeme rozdělit podle způsobu zpracování čajových lístků na:

  1. Bílý čaj: K jeho přípravě se používají mladé listy čajovníku pěstované v polostínu, aby nestihly dozrát a získat zelenou barvu. Má jemnější chuť a obsahuje přírodní antioxidanty
  2. Zelený čaj: Známý svoji intenzivní zelenou barvou. Obsahuje vyšší množství kofeinu, proto ho velmi často můžeme použít místo kávy. 
  3. Černý čaj: Někdy též nazývaný jako "životabudič". díky vysokému množství kofeinu povzbuzuje náš nervový systém a odstraňuje únavu. 
  4. Bylinkový čaj: Používají se různé druhy bylinek, mezi nejznámější patří máta nebo meduňka. 
  5. Ovocný čaj: Používá se jak čerstvé tak sušené ovoce, nebo jako zavařené ve formě pečeného čaje.

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Karkade

Karkade je ibiškový čaj, připravovaný ze sušených zdužnatělých květů ibišku súdánského. Je aromatický, má rubínovou barvu, podává se horký i studený a je velmi osvěžující (nakyslé) chuti. Je i součástí přírodní medicíny, obsahuje vitamín C a minerály. Karkade je oblíbený především v severní a západní Africe.

1 3 4 5

Další témata

Další recepty

Naposledy jste si prohlédli