Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dezert: Sladká tečka po hlavním jídle i jen tak ke kávičce vám zvedne náladu

Dezert: Sladká tečka po hlavním jídle i jen tak ke kávičce vám zvedne náladu

Dezert představuje sladký pokrm, který si často dáváme jako sladkou tečku za hlavním jídlem, ke kávičce či čaji nebo jen tak, když na něj prostě máme zrovna chuť. Vynikající dezert můžete připravit na plech, do skleničky, košíčků či čehokoliv jiného. Důležité je, že vám v jakékoliv podobě zvedne náladu

Dezert, zákusek, moučník .. v čem se liší? 

Dezert, zákusek, moučník se dají používat jako synonyma, ale v drobnostech se liší.

  • Zákusek je podáván spíše kusově a v menším provedení,
  • moučník je upečený z mouky 
  • a konečně jako dezert se označuje často nějaká sladká pochutina podávána k určité příležitosti, obecně bývá honosnější a nazdobenější než klasický moučník

Nejoblíbenější dezerty 

Existuje tolik různých možností, jak může dezert vypadat. Velmi oblíbené jsou svěží dezerty z tvarohu, mascarpone, nebo zakysané smetany, rychlovky z listového těsta, ovocné dezerty s jahodami, meruňkami či borůvkami, sladké chlebíčky z banánů, vynikající pečené i nepečené dorty, rolády, košíčky, řezy, věnečky a mnoho dalšího. 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Panna cotta

Panna cotta je známý italský dezert. V překladu znamená vařená smetana, jemně oslazená a ztužená želatinou. Ochucuje se pravou vanilkou, nalévá se do formiček a v nich se nechává zchladnout. Poté se vyklopí na talířek a podává se s přelivem z různých druhů ovoce, které máme rádi.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Parfait

Slovo parfait ve francouzštině znamená dokonalý, a stejně takový je i dezert, který se připravuje z našlehaných žloutků ve vodní lázni, čímž vznikne bohatá pěna, kterou promícháme s ušlehanou smetanou. Vše je možné proložit oříšky a čokoládou. Tento dezert se může mrazit, nebo se podává ve sklenicích, dobře vychlazený. Parfait lze připravit i ve slané variantě, např. z kachních jater.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Mousse

Mousse je čokoládová pěna lahodné chuti, která pochází z Francie. Rádi si na ní pochutnají všichni milovníci čokolády. K přípravě tohoto moučníku není potřeba trouba, stačí dvě mísy a šlehač. Výsledkem je měkká, jemná, a díky bublinkám nadýchaná dobrota. Může se připravovat i z bílé čokolády, a podávat se s omáčkou z ovoce.

1 7 8 9

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více