Dezert: Sladká tečka po hlavním jídle i jen tak ke kávičce vám zvedne náladu
Dezert představuje sladký pokrm, který si často dáváme jako sladkou tečku za hlavním jídlem, ke kávičce či čaji nebo jen tak, když na něj prostě máme zrovna chuť. Vynikající dezert můžete připravit na plech, do skleničky, košíčků či čehokoliv jiného. Důležité je, že vám v jakékoliv podobě zvedne náladu.
Dezert, zákusek, moučník .. v čem se liší?
Dezert, zákusek, moučník se dají používat jako synonyma, ale v drobnostech se liší.
- Zákusek je podáván spíše kusově a v menším provedení,
- moučník je upečený z mouky
- a konečně jako dezert se označuje často nějaká sladká pochutina podávána k určité příležitosti, obecně bývá honosnější a nazdobenější než klasický moučník.
Nejoblíbenější dezerty
Existuje tolik různých možností, jak může dezert vypadat. Velmi oblíbené jsou svěží dezerty z tvarohu, mascarpone, nebo zakysané smetany, rychlovky z listového těsta, ovocné dezerty s jahodami, meruňkami či borůvkami, sladké chlebíčky z banánů, vynikající pečené i nepečené dorty, rolády, košíčky, řezy, věnečky a mnoho dalšího.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Panna cotta je známý italský dezert. V překladu znamená vařená smetana, jemně oslazená a ztužená želatinou. Ochucuje se pravou vanilkou, nalévá se do formiček a v nich se nechává zchladnout. Poté se vyklopí na talířek a podává se s přelivem z různých druhů ovoce, které máme rádi.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Slovo parfait ve francouzštině znamená dokonalý, a stejně takový je i dezert, který se připravuje z našlehaných žloutků ve vodní lázni, čímž vznikne bohatá pěna, kterou promícháme s ušlehanou smetanou. Vše je možné proložit oříšky a čokoládou. Tento dezert se může mrazit, nebo se podává ve sklenicích, dobře vychlazený. Parfait lze připravit i ve slané variantě, např. z kachních jater.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mousse je čokoládová pěna lahodné chuti, která pochází z Francie. Rádi si na ní pochutnají všichni milovníci čokolády. K přípravě tohoto moučníku není potřeba trouba, stačí dvě mísy a šlehač. Výsledkem je měkká, jemná, a díky bublinkám nadýchaná dobrota. Může se připravovat i z bílé čokolády, a podávat se s omáčkou z ovoce.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 3 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 5 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 7 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 18 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 20 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Paštika jako skvělá svačinka na běžky či zimní výlet? V téhle soutěži můžete vyhrát mnohem více! Pravidla jsou snadná, odměna královská!
První mikrovlnku byste domů asi nechtěli: Na výšku měla skoro dva metry!
Retro okénko: Vzpomínáte na Burizony? Poradíme, jak z nich vyrobit luxusní dezert