Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět moučníků, na kterých si pochutnáváme tisíce let: Palačinky jedl už „ledový muž“ Ötzi a cheescake pekli staří Řekové
Zdroj: Freepik, 8photo

Je jen málo věcí, které lidé milují víc než jídlo. Víte, že existuje mnoho chutných sladkých pokrmů, které odolaly zkoušce časem a na kterých si pochutnáváme už tisíce let? Základní suroviny a postup přitom zůstávají stejné.

1. Baklava

Baklava je lahodné pečivo z filo těsta, ořechů a cukru. Tento historický dezert má nejasný původ, ale většina důkazů ukazuje na to, že byl vynalezen kolem roku 800 př. n. l. v Asyrské říši. Starověcí Asyřané natahovali chlebové těsto na extrémně tenkou vrstvu a pak ho zdobili skořicí, kardamonem, medem, ořechy a dalšími pochoutkami.

Staří Řekové se po ochutnání tohoto lahodného receptu rozhodli, že to umí lépe. Právě oni začali připravovat tak tenké plátky filo těsta, aby křupalo a „lístkovalo“ – podobně jako je tomu u dnešní baklavy. Největší oblibě se baklava dodnes těší v Řecku a na Blízkém východě.

2. Rabský koláč

Tento lahodný dort ve tvaru spirály dochucují především višňový likér maraschino a mandle, které mu dodávají jedinečnou chuť. Podle legendy byla tato sladká pochoutka poprvé vytvořena na chorvatském ostrově Rab v roce 1177 pro papeže Alexandra III. po vysvěcení katedrály Nanebevzetí Panny Marie. 

Obyvatelé ostrova tento dort od té doby připravovali na uvítanou významným hostům. Nyní jsou rabské dorty součástí oslav, jako jsou svátky, svatby a křtiny. Můžete se s nimi setkat především v Chorvatsku.

3. Palačinky

Mnoho různých kultur v průběhu let vyvinulo vlastní verzi palačinek, ale první zmínka o nich pochází z opravdu na první pohled nepravděpodobného zdroje. Vědci totiž objevili zbytky obilných placek v žaludku nejstarší evropské mumie známé jako Ötzi. Tento ledový muž, jak se mu také někdy říká, žil zhruba před 5 000 lety.

Těsto starověkých palačinek bylo z mouky a vody a tyto placky se připravovaly v hliněné pánvi nad ohněm. Staří Řekové je jedli se sezamovými semínky a medem nasladko. Římané je vylepšili, protože přidali do těsta vejce a mléko, a tak vznikla nadýchanější palačinka.

A palačinky (ať už sladké nebo slané) stále patří k nejoblíbenějším jídlům napříč různými státy.

4. Rýžový koláč nian gao

Sladký lepkavý rýžový koláč se tradičně připravuje na oslavu čínského nového roku. Tato pochoutka vznikla kolem roku 480 př. n. l. za dynastie Čou. Nian gao se vyrábí z lepkavé rýžové mouky, cukru a zázvoru. Do receptu můžete také přidat sušené čínské datle. 

5. Cheesecake

Koho by napadlo, že na tento pro nás „moderní“ moučník je tu už více než 2 000 let? Poděkovat za něj můžeme Řekům. Cheesecake má svůj původ lety ve starověkém Řecku, údajně na ostrově Samos. Tam je poprvé zaznamenáno využití tvarohu k přípravě koláče. V kombinaci s moukou a medem tak vznikly první předchůdci dnešních cheesecaků. Staří Řekové věřili, že  moučníky s tvarohem jsou dobrým zdrojem energie a v roce 776 př. n. l. byly podávány sportovcům na prvních olympijských hrách.

A stejně jako palačinky i cheesecake vylepšili Římané. Začali s receptem experimentovat a upravili některé přísady. Díky vejcím byl koláč pevnější a vláčnější než předchozí recept, tvaroh nahradila ricotta. Koláč se tak hodně podobal variantě, jakou známe dnes. 

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit vynikající rychlý cheesecake.

Zdroje informací:

ancient-origins.net: 12 Ancient Foods That We Still Love Today

juniorscheesecake.com: The History of Cheesecake

chorvatsko24.com: Rabský dort

Recepty k tomuto článku

Marie