Ovoce má v jídelníčku své místo. Co všechno obsahuje a kde všude se dá v kuchyni využít?

Různé druhy ovoce by měly by součástí zdravého jídelníčku každého z nás, protože obsahují řadu cenných látek. Co konkrétně obsahuje ovoce? Většinou je tvořeno ze 70 –90 % vodou a je významným zdrojem vlákniny, vitamínu C a minerálních látek.
S ovocem ale opatrně
Ačkoliv je ovoce prospěšné, měli bychom se zde řídit větičkou "Všeho moc škodí". Ovoce totiž obsahuje velké množství jednoduchých sacharidů, tedy cukru, který je zde obsažený ve formě fruktózy, s jejíž konzumací to není vhodné nijak přehánět. Velké množství ovoce by také mohlo negativně ovlivnit hmotnost.
Velké oblibě se těší mrazem sušené ovoce
Ovoce se dá zpracovat různými způsoby. Nejchutnější je jen tak samotné, ale perfektně se hodí do velkého množství dezertů, k zavařování, přípravě marmelád či zmrzlin, ale i třeba do drinků. Pokud nechcete zrovna dávat majlant za ovoce mimo sezónu, vyzkoušejte křupavé lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jahody jsou velmi oblíbené ovoce. Kromě přimé konzumace mají velké využití v gastronomii. Líbí se nám jejich červená barva, mají příjemnou chuť a vůni. U dětí může vyšší obsah kyselin vyvolat kopřivku, proto je raději doplňujeme mlékem nebo tvarohem. Jahodové knedlíky, koláče, rolády, poháry, zmrzliny, kompoty, ale i sklenička sektu - zde všude jahody využijeme.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z jednoho nebo více druhů plodin. I v obchodní síti lze koupit mnoho druhů džusů z domácího i exotického ovoce, ty si pak jen rozředíme vodou podle vlastní chuti.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Fíky jsou plody fíkovníku smokvoně, vyžadují velmi teplé a slunné polohy k pěstování. Největším producentem fíků je Turecko, ale v malé míře je lze vypěstovat i u nás při vhodných podmínkách. Obsahují hodně vitamínů řady B a jsou štědré na minerály. V čerstvém stavu je jíme syrové nebo přidáváme do ovocných salátů, vaří se z nich marmelády nebo chutney, sušené se dávají do cukroví, fíkového chlebíčku.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Goji jsou plody dvou druhů kustovnice - cizí a čínské. Rostou na keřích s opadavými listy a purpurovými květy. Plody lze konzumovat přímo, dělá se z nich šťáva, dají se sušit, přidávat k jakémukoli masu, do sladkých jídel a dezertů. Plody jsou zdravé, ale i zde je třeba všeho s mírou, např. při užívání léků na ředění krve.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Příprava ovocné dřeně je velmi jednoduchá. Rozmixujeme ovoce podle své chuti, osladíme je medem, je-li to nutné, a dáme zamrazit. Z dření lze vyrobit zmrzliny a ochutit poháry. Smícháním s tvarohem získáme zdravou svačinku. V horkém létě je dřeň chutným osvěžením.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Granátovníky jsou menší stromy, rostoucí ve Středozemí, ze kterých se sklízí granátová jablka. Ta obsahují 77 % vody, vápník, fosfor, železo, vitaminy řady B a další. Z granátových jablek se nejvíce využívá šťáva, ze které se dělají koktejly a džusy.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Džem je řidší ovocná hmota, podobná rosolu. Jsou v něm kousky ovoce, drobnější plody mohou být i celé. Vyzrálé ovoce se lisuje, vaří a zahušťuje cukrem. Mnimální množství ovoce musí být v džemu 35 %, pokud je ho více, jedná se o džem výběrový.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Grapefruit je kříženec jamajské odrůdy pomeranče a pomela. Známe bílé, žluté, růžové a červené grepy. Liší se sladkostí. Obsahují poměrně vysoké množství vitamínu C, B1 a K. Grepy zvyšují obranyschopnost organismu, zlepšují krevní oběh a snižují cholesterol. Pozornost musíme věnovat při užívání některých druhů léků, např. na vysoký tlak.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl jako úspora drobenkového koláče za 2. světové války, kdy byla mouka a máslo na příděl. Ovoce lze použít čerstvé i mražené, do drobenky se mohou přidat mandle, ořechy, ve zdravé verzi i ovesné vločky. Malé misky vymažeme máslem, vložíme ovoce, libovolně dochucené, zasypeme drobenkou a pečeme na 180 stupňů. Za necelých 30 minut je dezert hotový.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Datle je zdravé a sladké ovoce, které i přes svoji sladkost nezvyšuje hladinu glukózy v krvi a navíc pomáhá proti ucpávání tepen. Roste na datlovníku pravém, v bohatých hroznech. Pěstuje se v různých kultivarech a barvách. Datle se konzumují hlavně sušené, čímž se zvyšuje jejich trvanlivost.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Citron roste na citronovníku. Každý z nás zná tento žlutý oválný plod, jehož šťávou si rádi přichutíme čaj nebo jiné nápoje. Šťáva se používá i do pokrmů, leckdy se hodí i citronová kůra. Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové a askorbové, další důležité vitamíny a minerály (např. vápník a zinek) a jiné zdraví prospěšné látky. Z citronů lze vyrobit džusy, připravovat kandovanou kůru, nebo i citronový olej.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Avokádo je plod hruškovce přelahodného, botanicky se řadí mezi ovoce, někdy i mezi zeleninu. Plod je dlouhý 7-20 cm, váží 100 g až 1 kg. Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek, především draslíku. Má malé množství cukru, ale velké množství tuku, který je zdraví prospěšný. Po vyjmutí pecky se může plnit, dají se z něj připravovat polévky i pomazánky, nejznámější je tradiční mexické quacamole.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Banán je velice žádaná komodita, která roste v mnoha zemích a do dalších se dováží. Ovoce, tvořené vodou a sacharidy, obsahuje mnoho vitamínů a živin s pozitivním vlivem na naše zdraví. Prospívá našemu srdci a kostem, zlepšuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi a zmírňuje pocity hladu. Plantain jsou škobovité banány na vaření, které se řadí mezi zeleninu, jsou velmi aromatické a používají se především k dochucení pokrmů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kdo by neznal borůvkový koláč, knedlíky nebo žahour, borůvkovou omáčku. Jsou to velké dobroty, do kterých patří borůvky. Brusnice borůvka je léčivá rostlina z rodu brusnice, která roste v porostu zvaném borůvčí. Při sběru výrazně barví prsty. Borůvka je velmi zdravá, díky množství antioxidantů působí preventivně proti rakovině. Pomáhá léčit zrak a diabetes.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ananas je oblíbené tropické ovoce, které konzumujeme v čerstvém stavu, kompotované, nebo ve formě džusu. Obsahuje 86 % vody, 10 % vlákniny a mnoho prospěšných vitamínů a minerálních látek. Obsahuje enzym bromelin, který odbourává bílkoviny a tudíž napomáhá trávení.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bowle je oblíbený nápoj, používaný na různých oslavách a párty. Připravuje se ve větším množství do velké skleněné mísy, ze které si pak každý sám nabírá. Bowle mohou být nealkoholické, ale i s alkoholem - v tom případě se smíchá obvykle bílý rum a šumivé víno, přidají se limetky a také kompotované ovoce. V případě potřeby se bowle dosladí třtinovým cukrem, a podává se chlazená.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Srstka angrešt nebo srstka obecná je oblíbený zahradní keř, známý pod názvem angrešt. Od tohoto rostlinného druhu bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, jejichž plody obsahují důležité kyseliny, především citronovou a jablečnou, minerální látky prospívající našemu zdraví a také potřebnou vlákninu. Angrešt je výborný v čerstvém stavu, ale skvěle se hodí i do kompotů, džemů a marmelád.
Předchozí 1 … 33 34 35 36 37 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více