Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravé nápoje pro děti
Zdroj: Freepik, freepik

Dali byste vědomě svému dítěti vypít obarvený cukr? Přesně ten se skrývá v některých kupovaných "pitíčkách" pro děti, která se tváří jako nápoje nabité vitamíny. Vyrobte si vlastní zdravější verze, které budou dětem zaručeně chutnat.

​Lákavé obaly slibují nálož prospěšných látek

Oblíbené pohádkové postavičky, superhrdinové nebo roztomilá zvířátka umí děti i rodiče nalákat na předraženou cukrovou vodu téměř s jistotou. Na obalech lahviček i krabiček navíc najdete velkými písmeny deklarované vitamíny a minerální látky, které však většinou nepocházejí z obsaženého ovoce, ale z laboratoře. Věděli jste, že v jednom tzv. pitíčku nebo džusu určenému pro malé děti může být až 12 lžiček cukru? Zjištění vychází z testu časopisu dTest. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom uvádí doporučenou DENNÍ dávku cukru pro děti odpovídající přibližně 4 lžičkám.

Dalším negativem dětských "pitíček" je obsah přidaných potravinářských kyselin, které mohou narušovat zubní sklovinu dětí a udělat tak snadnější cestu zubnímu kazu. Tuto vlastnost ovšem mají i kyseliny z čerstvého ovoce, proto by si po jejich požití měli děti vždy vyčistit zuby.

​Recepty na domácí pitíčka

Máte-li k dispozici odšťavňovač, bude výroba zdravých ovocných šťáv úplná hračka. Jednoduše zbavíte ovoce slupek či jadérek a vylisujete si čerstvé šťávy, které mezi sebou můžete libovolně kombinovat. My vám přinášíme inspiraci na šťávy, džusy a limonády, které vytvoříte i bez odšťavňovače. Nápoj můžete přelít do lahvičky od kupovaného "pitíčka", aby pro děti neztratil na atraktivitě. Množství porcí udáváme pouze orientační. Vždy záleží na velikosti ovoce či zeleniny a vámi požadované hustotě nápoje.

​Mrkvovo-jablečno-pomerančová šťáva

Na 4 sklenice potřebujete 2 mrkve, 1 sladké jablko, 1 pomeranč, 1 lžíci citronové šťávy, 3 sklenice vody a javorový sirup. Jak na to?

Oloupanou mrkev, jablko zbavené jádřince a oloupaný pomeranč zbavený pecek nakrájejte na menší kousky. Vložte do mixéru, přidejte citronovou šťávu, 1 sklenici vody a rozmixujte na kaši. Šťávu propasírujte přes sítko a pomocí naběračky vymačkejte ze zbylé dužiny co nejvíce tekutiny. Přidejte zbylou vodu a podle chuti oslaďte javorovým sirupem.

​Jablečný džus

Na 4 sklenice si připravte 4 větší jablka, 1 lžíci citronové šťávy, vodu a med podle chuti. Jak na to?

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Zalijte vodou tak, aby byla jablka pouze ponořená a uvařte pod pokličkou doměkka asi 15 minut. Jablka rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko. Vmíchejte citronovou šťávu, zřeďte vodou a oslaďte medem podle chuti.

​Osvěžující okurkovo-melounová limonáda

Na 4 sklenice budete potřebovat 2 salátové okurky, 2 dílky vodního melounu, 1 lžičku citronové šťávy, vodu a javorový sirup. Jak na to?

Okurky oloupejte, meloun zbavte slupky a peciček. Oboje nakrájejte na menší kousky a společně s citronovou šťávou rozmixujte. Přeceďte přes sítko, zřeďte vodou a oslaďte javorovým sirupem podle chuti.

​Jahodová bublinková limonáda

Na 4 sklenice použijte 300 g jahod, 1 lžíci citronové šťávy, perlivou vodu a 1 lžíci medu. Jak na to?

Nakrájené jahody rozmixujte společně s trochou vody a citronovou šťávou. Chcete-li limonádu bez peciček, propasírujte směs přes sítko. Přidejte perlivou vodu a oslaďte medem podle chuti.

​Broskvový ledový čaj

Na 4 sklenice si připravte 2 zralé broskve, 2 sáčky meduňkového nebo mátového čaje, šťávu z ½ citronu, vodu a med. Jak na to?

Uvařte meduňkový nebo mátový čaj a nechte vychladnout. Broskve zbavené pecek nakrájejte na malé kousky, vložte do rendlíku, zalijte trochou vody a vařte 15 minut doměkka. Rozmixujte, nechte vychladnout a propasírujte přes sítko. Smíchejte s připraveným čajem, citronovou šťávou, podle potřeby přidejte vodu a oslaďte medem. Do broskvového čaje se skvěle hodí domácí pampeliškový med.

​Mangový džus s kokosovým mlékem

Na 4 sklenice potřebujete 1 zralé mango, 150 ml kokosového mléka, vodu a javorový nebo agávový sirup. Jak na to?

Mango oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na menší kousky. Na přípravu džusu potřebujete opravdu zralé mango, tedy dostatečně měkké. Mango rozmixujte společně s kokosovým mlékem, doplňte vodou podle požadované hustoty nápoje a oslaďte sirupem.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

časopis dTest
alphafoodie.com
minnetonkaorchards.com
healthyrecipes101.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více