Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách najdete snad v každé národní kuchyni, ale co s ním naděláte parády. Zdeněk Pohlreich si na něm tentokrát pochutnal jako na dezertu po skvělém hamburgeru.  Připravte si french toast podle našeho receptu třeba k snídani a hned budete mít lepší ráno.

Zbytkové jídlo

Francouzský toust má s Francií tolik společného jako hot dog se psem. Do světa se rozšířil jako klasická americká snídaně, ale i v českých kuchařkách na něco podobného najdete recepty – říká se tomu chudí rytíři. Ve Francii to najdete jako „pain perdu“, ve Španělsku jako Torrija a v Řecku pod názvem avgofétes.

Podstatou tohoto jídla je totiž starší bílé pečivo, které necháte nasáknout do sebe vajíčkovou směs a pak to hodíte na pánev. Na talíři už jen trochu dozdobíte, a dokonce můžete udělat slanou i sladkou variantu.

Od Římanů k Američanům

Historické knihy tvrdí, že podobné jídlo jedli už ve 4. století našeho letopočtu Římané. Velké kusy starého chleba namáčeli do mléka a opékali na pánvi. Skutečné proslulosti se tomuto jednoduchému jídlu však dostalo až v Americe 20. století. French toast servírovala železniční přepravní společnost ze Santa Fe jako občerstvení během jízdy.

Sladká varianta je ideální jako snídaně, když chcete strávníky rozmazlovat nebo jako rychlá svačinka pro tlupu dětí na návštěvě a slaná varianta se zase hodí jako rychlá večeře. Ke zdobení se používá sezónní ovoce, med, marmelády, šlehačka, jogurt… a samozřejmě nemůžeme vynechat ani oblíbený javorový sirup. Slané french tousty můžete ozdobit šunkou, sýrem špekem, ale třeba i špenátem a rajčaty.

French toast z Ostravy

ostravském podniku Mama´s Bistro ho bratři Kaňákovi podávají jako dezert s jablky, javorovým sirupem a zmrzlinou. Můžete si ho dát třeba po vynikajícím Champignion burgeru nebo hot dogu v podobě americko-asijské fúze po ostravsku, tak jako ho naservírovali Zdeňkovi Pohlreichovi v pořadu Jak to bylo, šéfe.

Budete potřebovat: plátky pečiva (použijte starší bílé pečivo, v bistru používají například nespotřebované bulky na hamburgery), 500 ml mléka, 1 jablko, 1 vejce, 2 lžíce medu, šťáva z poloviny citronu, javorový sirup na přelití, mletá skořice, práškový cukr, 2 lžíce másla, špetka soli, vanilková zmrzlina

Jablko zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. V misce rozšleháme vajíčko s mlékem, cukrem, skořicí a špetkou soli. Do směsi vložíme toast a necháme ho směs nasát do sebe.

V pánvi rozpálíme lžici másla a orestujeme na něm jablka, přidáme med a šťávu z citronu a necháme jablka zkaramelizovat. Nakonec jablka ještě poprášíme skořicí.

V pánvi rozpálíme lžici másla a toast opečeme z obou stran do zlatova.

Tousty dáme na talíř, navršíme na ně teplou jablečnou směs. Navrch přidáme kopeček vanilkové zmrzliny, zaprášíme moučkovým cukrem a přelejeme javorovým sirupem. Dozdobíme mátou.

Nekonečné množství obměn

Doma však nyní můžeme využít i plantáže jahod. Nechte v pánvi místo jablek zkaramelizovat třeba je. Nebo je použijte čerstvé třeba s jogurtem.

Další obdobou je třeba plněný francouzský toust. Mezi dva opečené plátky chleba vložíme třeba šunku, sýr, špenát, plátek rajčete. Spíchnete to dohromady párátkem, a ještě jednou ponoříte do vajíčkové směsi a znovu opečete.

Burgery z Ostravy zamíří do celé republiky

Šéf už při natáčení Ano, šéfe podnik chválil a byl jeho úrovní překvapený: „Tohle, kdyby dělali v Americe, tak z nich budou proklatí milionáři,“ vyřkl nad talíři Zdeněk Pohlreich. „Jestli tohle jídlo má být fastfood, tak to je dekadence a něco jiného, než co si lidi pod pojmem fastfood představují. Nikoho moc nechválím, ale tady musím. Senzační dochucení, jsem z toho odpálený na Měsíc a mrzí mě, že to sem mám z Prahy tak daleko. Nemám, co bych k tomu řekl. Hoši mi udělali radost,“ neskrýval své překvapení a bistro tehdy získalo nevídané tři hvězdy. A kdyby jich bylo pět, dal by jich šéf klidně i pět.

A jeho inspekce po letech dopadla dobře. Potěšilo ho, že bratři stále vaří ve stejné kuchyni a hosté za nimi chodí. Nad přípravou menu společně s bratry probral třeba problematické vztahy pracovníků v gastronomii. Bratři přiznali, že to moc valné není. Nejprve žluté karty, pak červené… „Žena by byla spokojená, kdyby chlap vydělával a byl doma, ale to opravdu nejde. Ne, když máš hospodu,“ stýská si jeden z bratrů. Šéf souhlasí: „Stal se ze mě léčitel lidských duší, to, co si lidi v sobě nesou, je strašně silné. Rodiny se rozpadají, hádají, na place to nefunguje… Emoce cloumají všemi.“

Bratři Kaňákovi rozhodně neplánují stěhování do větších prostor, ale své know-how chtějí do ostatních měst šířit přes franšízingové podniky. „Zaplavíme našimi burgery Česko,“ plánují si bratři.

V každém z osmi dílů pořadu Jak to bylo, šéfe navštíví Zdeněk Pohlreich jednu přední restauraci a s jejím šéfkuchařem připraví kompletní menu ze zvolené národní kuchyně. Během jeho přípravy se společně vrací k výrazným a charakteristickým situacím z pořadu Ano, šéfe, které odhalují časté problémy dané kuchyně v českém pojetí. V pořadu nechybí konkrétní ukázky bizarních situací, dozvíte se i „drby“ z natáčení a zazní i nejslavnější šéfovy hlášky.  

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více