Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I nealkoholické koktejly mohou být dobrou volbou pro novoroční přípitek.
Zdroj: KamranAydinov / freepik

Silvestrovská noc je symbolem oslav, zábavy a tradičního přípitku, kterým vitáme nový rok. Zatímco mnozí dávají přednost šumivému šampaňskému nebo jiným alkoholickým nápojům, existuje stále více těch, kteří hledají nealko alternativy. Ukážeme vám proto, co můžete do skleničky nalít místo „bublinek“.

Slavit jde i bez alkoholu

Důvody, proč nezvolit pro novoroční přípitek alkoholický nápoj, jsou různé. Někdo může chtít z večírku odjet svým vozem, jinému neumožňuje zdravotní stav „popíjet“, nezapomínejme ani na to, že se vítání nového roku mohou účastnit i nezletilé osoby, u nichž nemusíme přivřít oči ani při takto zvláštní příležitosti. Je tedy třeba poohlédnout se po nápojích, které si může nabídnout skutečně kdokoliv.

Co místo „šampusu“

Pokud máte chuť na drink, který vám přinese podobný zážitek jako skutečné šampaňské či u nás populární sekt, ale zároveň se chcete vyhnout alkoholu, můžete si vybrat z nabídky nealkoholických šumivých vín. Cenově jsou srovnatelné s alko verzí, jen ráno nebudete muset řešit možný bolehlav. Ve vybraných internetových obchodech naleznete i nealkoholické prosecco. Jeho cena se však pohybuje zhruba o stokorunu výše než u sektu.

Napodobeniny koktejlů

Pro ty, kdo upřednostňují koktejly, je skvělou volbou jejich alternativa, zvaná mocktails. Ty napodobují strukturu a chuť klasických koktejlů, ale bez obsahu alkoholu. Slovo „mocktail“ je složeninou anglických slov „mock“ (napodobit) a „cocktail“ (koktejl). Mocktaily se obvykle připravují z různých druhů ovocných šťáv, bylin, sirupů, perlivé vody a dalších nealkoholických ingrediencí, které se kombinují tak, aby vytvořily skvělé nápoje. Nejznámějšími jsou například virgin mojito nebo pina colada bez rumu.

Pivo, jak ho neznáte

Jestli patříte mezi příznivce piva, také nemusíte být na Silvestra „na sucho“. Nealkoholických variant populárního chmelového moku totiž už i u nás existuje nepřeberné množství, včetně piv s mnoha různými příchutěmi. Navíc se nealko pivo stalo jedním z největších trendů, které budeme v příštím roce v gastronomii pozorovat. Nejinak tomu totiž bylo i letos. Pro ty, kteří hledají něco odlišného, může být správnou volbou cider bez alkoholu. Na internetu seženete černý, hruškový, jablečný, broskvový, malinový nebo s příchutí granátového jablka.

Známé drinky pozměňte

Další variantou je kombucha, lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje. Pokud máte rádi ovocné drinky, můžete si připravit nealkoholickou sangrii. Stačí smíchat pár druhů ovocných šťáv s plátky čerstvého ovoce a perlivou vodou. Pro fanoušky koktejlů, jako je bellini (šumivé víno s vymačkanými broskvemi) nebo mimosa (šampaňské a pomerančový džus), není nic jednoduššího, než vyměnit šumivé víno za jeho nealko verzi a přidat broskvový či pomerančový džus.

Náš tip: K silvestrovským oslavám patří nejen pití, ale i jídlo. Podle našeho videoreceptu si můžete připravit třeba skvělé jednohubky:

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více