Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jan Albrecht získal titul MasterChef Česko 2023 jako předčasný vánoční dárek. Vítězem populární kuchařské show se totiž stal čtyři dny před Štědrým dnem. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Honza, jak ho znají televizní diváci, prozradil, co se od chvíle, kdy zvedl nad hlavu vytouženou trofej, stalo nového. Svěřil se taky, zda část 2,5 milionové výhry věnuje své dceři, i jaké jídlo by doporučil do současných chladných dnů.

Co se změnilo

Pro mnohé překvapivé vítězství Honzy Albrechta v MasterChef Česko 2023 ukázalo, že pokud se amatérský kuchař dokáže poprat s náročnou výzvou, může to změnit jeho život. O tom jsme si s Honzou povídali necelý měsíc po jeho triumfu.

Honzo, uběhlo pár týdnů od chvíle, kdy jste se stal MasterChefem. Jak se vám změnil život?

Je to velmi hektické období, plné gratulací, a samozřejmě už se objevují první nabídky. Je to celkem nápor, ale snažím se být v klidu a užívat si to. Zatím jenom sbírám podněty. Taky jsem se rozhodl hned vyrazit mezi všechny ty skvělé lidi, co mi píší gratulace, a jedu tour po pár inspirativních restauracích po Česku, kde chci poznat šéfkuchaře a společně s nimi něco uvařit.

Jaký byl ohlas doma? Je teď třeba vaše dcera na tátu pyšnější?

Dcera je obrovsky pyšná a musím říct, že je to moc fajn pocit, být pro ni inspirací. Zároveň mi pomáhá se sociálními sítěmi a tak nějak se stává členem pracovního týmu. 

Byla to právě Lilli, která Vás do soutěže přihlásila. Dostala něco za odměnu, že ten nápad zrealizovala?

Přesně tak. Ona mi dala finální impuls se do MasterChefa přihlásit, bez ní by se to nestalo. Má u mě provizi (smích).

Jak proběhly u Albrechtů Vánoce, změnil se nějak váš jídelníček po zkušenostech z televizního vaření?

Musím říct, že to znát je. Vždycky jsem si vaření užíval a zakládal si na každém detailu, ale po soutěži je to ještě silnější a daleko víc se věnuju vychucování. Zařadil jsem nové ingredience a zkouším nové věci. O Vánocích to zas tak znát nebylo, doma jsme zůstali u tradic. Byli jsme i na pravidelné návštěvě mé maminky, u které jsem kuchařsky stoupnul na ceně a má mě teď za kuchařskou autoritu (úsměv). Na všechno se ptá a každé jídlo musím ochutnat, což je celkem sranda.

Platí u vás doma známé pravidlo, že kuchař pro rodinu vaří jen sporadicky?

To ani ne. Vařím tak 4-5x týdně. Navíc jsem začal s Lilli točit recepty na Instagram, takže jsme spojili příjemné s užitečným a vařím často. Baví mě to a po MasterChefovi obzvlášť.

Zmínil jste, že už se objevily nějaké zajímavé nabídky na práci, jak na ně zareagujete?

Teď jsem v klidu odstartoval svou „poMasterChefovou“ kariéru a jsem rozhodnutý, že stejně jako před ní, budu postupovat vědomě, s pokorou a chutí se učit a učit. To je totiž to hlavní, a pro mě zároveň to nejzábavnější.

V současných mrazech si jako instruktor Wim Hofovy metody, obnášející i otužování, patrně užíváte, ale co byste našim čtenářům poradil jako jídlo na zahřátí?

Já tohle počasí miluju, což se asi dá čekat (úsměv). To, co je pro mě skvělé jídlo na zahřátí, je třeba ramen. Já osobně si do něj ještě občas přidávám burákové máslo. Všechny ty chutě, bylinky, pálivost chilli a kalorie z másla spolehlivě zahřejí. Po ledové koupeli nejvíc (smích).

Na Honzovu cestu soutěží se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Honza Albrecht - Vítěz MasterChef Česko 2023

Ukázat 22 fotografií

Náš tip: Pokud vás také spolehlivě zahřeje polévka, zkuste podle našeho videoreceptu vytvořit třeba perfektní zelňačku:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více