Zelenina obsahuje řadu cenných vitamínů. Články, rady a postupy, jak ji využít v kuchyni

Zelenina má na lidský organismus blahodárný vliv. Obsahuje totiž řadu antioxidantů, vitamínů a minerálů a vysoký podíl vlákniny. Navíc pomáhá udržet zdravou váhu, dodává energii, podporuje správnou peristaltiku střev a pomáhá v prevenci proti různým chorobám. To vše platí, pokud ji jíme dostatek, což je podle doporučení přibližně 400 gramů denně.
Jak se dá připravit zelenina?
Zelenina se dá připravit na různé způsoby. Zejména v létě je skvělá na grilu, během roku je pak nejlepší zelenina na pánvi na másle. Pokud chcete zeleninu do polévky, můžete ji jednoduše uvařit. Vynikající je také pečená zelenina. Možnosti jsou zkrátka neomezené.
Exotická, salátová, kořenová a další druhy zeleniny
Velkým lákadlem zeleniny je především její rozmanitost. Máte rádi salátovou zeleninu, či dáváte přednost třeba kořenové? Nebo naopak holdujete spíše méně známé zelenině? Pak vyzkoušejte některý z exotických druhů, jako je třeba oblíbené avokádo, mangold nebo pak-choy. Tak nebo tak do těla dostanete spoustu skvělých živin.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pekingské zelí je u nás už známá zelenina původem z Číny, jejíž listy tvoří růžici se středovou hlávkou. Pekingské zelí se používá hlavně ve studené kuchyni na přípravu různých salátů, ale dá se využít i v kuchyni teplé. Velmi dobře se může nechávat zkvasit. Má malou energetickou hodnotu, obsahuje zdraví prospěšné látky, vitamíny a minerály.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pickles je krátce zkvašená zelenina. Může být jednodruhová, ale častěji se používá více druhů. Ke zkvašení se hodí zelenina s dostatečným množstvím sacharidů, které slouží jako potrava bakteriím mléčného kvašení. Takto připravená zelenina je zdraví prospěšná, obsahuje velké množství živin, vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Peperoncino neboli chilli papričky pěstovali už indiáni. Jsou to malé, světlejší papričky se silnou vůní a jejich pálivost způsobuje látka kapsaicin. Mají příznivý účinek na zažívání, nicméně nesmí se to s nimi přehánět, ve větším množství mohou dráždit močové ústrojí. Chilli je považováno za afrodiziakum. Přidává se do gulášů, různých polévek, drobně nakrájené i do salátů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pastinák je kořenová zelenina velmi podobná petrželi. Pastinák je ale sladší a vyroste oproti petrželi do větších rozměrů, je výnosnější. Používá se všude tam, kde ostatní kořenová zelenina. Má i léčivé účinky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Petržel kořenová je tradiční kořenová zelenina, která se hojně pěstuje na zahradách pro kořeny, ale i pro voňavou nať. Celá rostlina má silně aromatickou vůni a nasládlou ostrou chuť. Používá se do omáček, krémových polévek, salátů. Hlavní složkou petržele jsou silice. Ty působí močopudně a mají dezinfekční účinky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Patison je kultivar tykve obecné, má zploštělý tvar připomínající disk. Dle odrůdy patisony mohou mít rozdílné barvy. Jsou podobné dýním, ale mají jemnější a lahodnější chuť. Lze je připravit na různé způsoby.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Petržel hladkolistá má výraznější chuť než kudrnka, používá se hlavně ve středozemní kuchyni. Skvěle se hodí do omáček, k těstovinám, do rizota, k drůbežímu masu, rybám a plodům moře. Někdy se jí říká italská petržel.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pažitka pobřežní je lidovým názvem šnytlík. Je to vytrvalá a nenáročná rostlina, pěstovaná v trsech. Listy jsou kulovitého tvaru, duté, a vonící po česneku. Používá se čerstvá, hlavně ve studené kuchyni, ale využití najde i v kuchyni teplé. Nesuší se, skladováním ztrácí své aroma.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Petržel kadeřavá neboli kudrnka je jednou z forem listové petržele. Pochází ze Středomoří a patří k základním bylinám. Obsahuje silice, flavonidy, je bohatá na draslík a hořčík, vápník, také vitamíny a kyselinu listovou. Pomáhá léčit močové cesty, osvěžuje dech, dává se do dušených mas, polévek, omáček, pomazánek a salátů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pak choi je druh čínského zelí. Je to brukvovitá zelenina, stejně jako naše zelí. Částečně se podobá mangoldu. Využívá se zejména v asijské kuchyni, nejlepší je konzumace v syrovém stavu v podobě salátů, kdy si uchová co nejvíce cenných látek. Má protisklerotické a protinádorové účinky, napomáhá trávení.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ač chutná sladce, je to druh plodové zeleniny z čeledi tykvovitých. Rozdělují se na dvě skupiny, melouny vodní a cukrové. Pěstuje se mnoho druhů, které se liší od sebe barvou, tvarem a chutí. Vodní meloun obsahuje více než 90 % vody, čímž se stává velmi osvěžujícím v horkých dnech. Je zdrojem vápníku, železa a kyseliny listové. Vhodný je do ovocných salátů a nápojů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mořské řasy bychom mohli nazvat slovy "mořská zelenina". Obsahují více vitamínů a minerálů než zelenina rostoucí v zemi. Řasy mají schopnost odstraňovat z těla jedy a těžké kovy, proto je dobré zařazovat je do našeho jídelníčku. Podle barev je rozlišujeme na zelené, hnědé a červené.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Okurka setá je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Mezi základní druhy patří okurky polní a salátové. Okurky polní, kterým říkáme nakládačky, se zavařují do sladkokyselého nálevu. Okurky salátové, jak jejich název napovídá, jsou hlavní součástí salátu, buď samostatně nebo s jinými zeleninami. Mnoho salátových okurek se pěstuje ve sklenících, a jsou k dispozici z dovozu po celý rok. Okurka obsahuje velké množství draslíku, čímž je močopudná a dokáže odvodnit organismus. Dobře působí na krevní oběh, obsahuje málo kalorií, tudíž se hodí na diety.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Listová zelenina je ta, u které konzumujeme nadzemní listy nebo stonky. Obsahuje chlorofyl, velké množství vitamínu C, kyselinu listovou a minerální látky. Patří k ní všechny druhy salátů, špenát, čekanka, mangold, rukola, ale také polníček. Listová zelenina se připravuje nejčastěji v syrovém stavu, obvykle ve formě salátů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mangold je zelenina pocházející ze Středomoří. Chutná podobně jako špenát, vzhledem je barevnější. Pěstuje se mangold listový a řapíkatý. Oba druhy jsou velmi zdravé, pomáhají nám při detoxikaci a urychlují trávení. Mimo vitamínů a minerálů obsahují lutein, kyselinu listovou. Z mangoldu připravujeme "špenát", karbanátky, placky nebo jej zaděláváme.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kysanému zelí se říká "domácí vitamínová bomba". Je velmi jednoduché na přípravu a má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje vitamíny A, C a K, zlepšuje imunitní systém, snižuje záněty, podporuje trávení, dodává energii. Neumíme si bez něj představit oblíbenou zelňačku, je neodmyslitelnou přílohou k masu a knedlíkům, a základem salátů v kombinací s mrkví a křenem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Lečo je jídlo typické pro maďarskou a středoevropskou kuchyni, velmi oblíbené i u nás, a to především v letních měsících, kdy je dostatek čerstvé zeleniny. Lečo obsahuje hlavně papriku a rajčata, které se podusí na cibulovém základu do homogenní směsi. Někdy se přidávají vejce nebo uzenina.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Lilek vejcoplodý je také znám pod názvem baklažán. Jedná se o jednoletou rostlinu z rodu lilek, pochází hlavně z Balkánu, ale pěstujeme ho i u nás. Tato plodová zelenina je červenofialová. V kuchyňské úpravě lze lilek marinovat, smažit či zapékat. Z léčebného hlediska se používá šťáva, která má antibiotické účinky, snižuje cholesterol a podporuje činnost jater.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kaprlata je lidový název kaparů. Používal se již v dobách Magdaleny Dobromily Rettigové.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Košťálová zelenina je chutná, zdravá a oblíbená. Je plná vlákniny, vitamínu K a kyseliny listové. Je pro ni typická tlustá lodyha - košťál. Do této skupiny patří kedlubny, květák, brokolice, zelí, kapusta a mnoho dalších, např. fenykl. Košťálová zelenina má všestranné využití v kuchyni. Použijeme ji k přípravě salátů, příloh nebo samostatných jídel.
Předchozí 1 … 58 59 60 61 62 … 65 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více