Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

15 neodolatelných receptů pro podzimní dny: Užijte si syté pokrmy v chladném období
Zdroj: pixabay

S příchodem chladnějšího období roku trávíme hodně času doma v teple. Možná tak vznikne více příležitostí uvařit nebo upéct něco dobrého a užít si chvíle domácí pohody. Přinášíme vám výběr receptů, které voní podzimem a příjemně zahřejí, přitom je připravíte z dostupných sezónních surovin.

Na podzim máte mnoho možností, jak si připravit dobroty ze surovin typických pro toto období. Můžete nasbírat houby, přinést si domů dýni, sáhnout po zavařeninách, připravit maso na různé způsoby nebo využít brambory, mrkev či řepu. Pojďte se s námi nechat inspirovat. 

1/15

    2 z 15

    Výborná fazolová polévka

    Výborná fazolová polévka Video

    Další polévkou, která především příjemně zasytí, je ta fazolová. Důležitým krokem je namočit fazole den dopředu, aby byly lépe stravitelné. Základem polévky je světlá jíška, která polévku zahustí a zjemní. Na chuti polévce přidá lehce orestovaná klobáska.

    3 z 15

    Kuřecí vývar

    Kuřecí vývar Video

    Talíř silného kuřecího vývaru zažene nejedny chmury. V tomto receptu kuřecí maso předpečete v troubě, pak jej vyvaříte a vyjmete.  Do vývaru přidáte zeleninu v celku, kterou po uvaření můžete nakrájet zpět do polévky, přidat je možné také další čerstvou. Dodáním krup jako zavářky dosáhnete ještě větší sytosti.

    4 z 15

    Dýně hokaido v křupavých placičkách

    Dýně hokaido v křupavých placičkách Video

    Podzim by bez dýně hokkaido nebyl tím pravým podzimem. Tento extra rychlý recept na křupavé placičky přijde vhod jako lehká večere nebo svačinka. Po upečení mají placičky krásnou zlatavou barvu. Můžete je doplnit o čerstvý salátek s oblíbenou zálivkou.

    5 z 15

    Gratinovaná dýně s bramborami

    Gratinovaná dýně s bramborami

    Další pochoutkou z dýně může být gratinovaná verze s bramborami. Jedná se o recept do jednoho pekáčku, kam střídavě skládejte kromě brambor a dýně ještě červenou cibuli, slaninu a česnek. Vše bohatě posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct. 

    6 z 15

    Kuře na paprice (i pro začátečníky)

    Kuře na paprice (i pro začátečníky) Video

    Možná vás potěší recept, který zvládnou i začátečníci. Kuře na paprice ve smetanové omáčce je lahůdkou pro všechny napříč generacemi. Červená paprika je hřejivá, dodá omáčce krásnou barvu, a navíc si můžete zvolit libovolnou přílohu.

    7 z 15

    Pečená červená řepa s brambory a cibulí

    Pečená červená řepa s brambory a cibulí Video

    Pastvou pro naše oči je krása červené řepy. Výborně chutná zapečená s bramborem a se zálivkou z olivového oleje. Celý pokrm provoní vůně provensálského koření. Hotový pokrm můžete doplnit dipem ze zakysané smetany a česneku. Výborně také ladí s čerstvými lístky salátu. 

    8 z 15

    Výborné lasagne

    Výborné lasagne Video

    Naprostou pochoutkou jsou lasagne s mletým hovězím masem, omáčkou podobnou boloňské a bešamelem. Příprava spočívá v jednoduchém střídání vrstev těstovin, bešamelu a rajčatové omáčky s mletým masem. Vršek lasagní pak zdobí křupavá sýrová krusta.

    9 z 15

    Křenová omáčka

    Křenová omáčka Video

    Jemné smetanové omáčky zahřejí, a ta křenová obzvlášť. Křen je navíc bohatý na vitamín C, jehož přísun se na podzim zaručeně hodí. Příprava křenové omáčky je snadná a rychlost přípravy je značná. Omáčku stačí doplnit plátkem uzeného a karlovarským knedlíkem.

    10 z 15

    Celerová pomazánka

    Celerová pomazánka Video

    Na své si přijdou i milovníci pomazánek. Celer je snadno dostupnou podzimní surovinou a pomazánka z něj má jemnou chuť a příjemné aroma. Do pomazánky ještě přidejte mrkev, cibuli a sterilované okurky. Ochuťte ji majonézou a plnotučnou hořčicí. Výborně chutná namazaná na bagetce či na jiném křupavém pečivu.

    11 z 15

    Podzimní teplý salát z kořenové zeleniny s ořechy

    Podzimní teplý salát z kořenové zeleniny s ořechy

    V zimě možná nemáte chuť na čerstvou zeleninu, ale skvělou alternativou je tepelná úprava kořenové zeleniny, kterou můžete následně proměnit v chutný salát. Zdravé tuky dodají vlašské ořechy, které můžete lehce opražit, a vše krásně propojí zálivka z olivového oleje a vinného octa.

    12 z 15

    Dýňový perník

    Dýňový perník

    K podzimu zajisté patří vůně perníkového koření. Vyzkoušejte recept na perník, do kterého přidáte nastrouhanou dýni. Ta dodá moučníku vláčnost a zajímavý oranžový nádech. Koláč můžete vyšperkovat polevou z čokolády, posypat jej kokosem a ozdobit vlašskými ořechy. 

    13 z 15

    Hrnkový retro makovec s jablky

    Hrnkový retro makovec s jablky

    Jste milovníci máku? Připravte si jednoduchý makovec, který si zamilujete. Do těsta přidejte nastrouhaná jablka a díky hrníčkovému rozpisu budete mít přípravu ještě jednodušší. Mák je nejlepší použít čerstvě pomletý, protože se rychle kazí. O dokonalou vůni se postarají citronová kůra, skořice a vanilka.

    14 z 15

    Hruškový koláč s ořechy

    Hruškový koláč s ořechy

    Máte po ruce čerstvé nebo kompotované hrušky? Šup s nimi do koláče. Moučník s kousky hrušek je lehoučký a voňavý díky zázvoru. Lehkosti docílíte správně ušlehaným sněhem a opatrným zapracováním do těsta. Hotový koláč stačí lehce pocukrovat moučkovým cukrem a můžete podávat. 

    15 z 15

    Hraběnčiny výborné řezy

    Hraběnčiny výborné řezy Video

    Hraběnčiny řezy jsou luxusní záležitostí. Základem je křehké těsto, na které pokladete nahrubo nastrouhaná jablka posypaná skořicí a vanilkovým cukrem. Na jablka rozetřete sníh z bílků a navrch koláče nastrouháte zbytek křehkého těsta.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky