Angreštová omáčka pro milovníky angreštu

Suroviny

500 g téměř zralého (nepřezrálého)angreštu
45 g másla
2 lžíce hladké mouky
1/8 litru kyselé smetany podmáslí či kefíru
sůl
cukr
pepř dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Angrešt obereme, očistíme, propláchneme. Z másla a mouky uděláme zlatou jíšku, zředíme vodou na hustší směs, osolíme, opepříme, ze začátku opatrně a přidáme angrešt. Prováříme cca 18 minut.

  2. Rozmixujeme či přecedíme, zalijeme kyselou smetanou ale už odstavíme z plotny.

  3. Podáváme k vařenému masu, nejlépe hovězímu, lze i vepřové či uzené. Jako příloha bramborové šišky nebo nočky, i kolínka. Přelévaly se s ní placky, vdolky apod.

Komentáře k receptu Angreštová omáčka pro milovníky angreštu

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    tejaja: terízku moc děkuju za vyzkoušení a za fotečku :-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Robila som omáčku z miešaného egreša ( zelený + červený ), takže omáčka má trocha inú farbu, ale zase odtieňom výborne ladila s údeným mäsom.:-D:-D:-D Páčilo sa mi, že je mixovaná, u nás sa robí nemixovaná, a to mi veľmi nechutí. Dala som podľa receptu kyslú smotanu, ale nabudúce dám sladkú, pretože omáčka bola príliš kyslá. Dochutila som ju štipkou cukru a potom bola vynikajúca. :yes:;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    ariel-kočka: Já netvrdím, že nemůžeš dát sladkou smetanu, já dala recept, jak ho dělám po svých předcích a ti dávali jen kyselou - uvádím zdroj - RODINNOU KUCHAŘKU, ne žádnou Vojvodinskou, pochybuji, že ji naši vůbec znali - jinak bych ji zdědila, mám jiných kuchařek po nich dost, tož asi tak ;-);-);-). Ale vyzkouším i se sladkou, nebráním se novým věcem ;-):-p

    Odpovědět

  • ariel-kočka ariel-kočka(neregistrovaná)

    aby sa nám pôvodný recept nevytratil do stratena,
    egrešová - angreštová omáčka sa podla povodnej receptúry z rokov 1848 - 1967..Vojvodinská kuchárka, zalieva sladkou 10% smotanou,cca 3 dl, nikdy kyslou .., má to celkom inú chuť vo výsledku , všetko ostatné sedí .

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Frantiska: jak píšu v závěru - nečastěji k vařenému masu a bramborové šišky nebo noky. Ale babička s tím občas polévala i placky nebo vdolky

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    zajimavy recept, co pisou v kucharce jako prilohu? neumim si zadnou predstavit :) doufam, ze si ho zapamatuji do leta, moc me laka zjistit, jak to chutna

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Tuto fotku nechám odstranit. Absolutně nevypadá tak, jak by měla vypadat omáčka z přezrálého angreštu. Fotografie neodpovídá receptu.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Děkuju vám :-K a udělejte ;-);-)

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • Bahula Bahula

    To vůbec nemusí být špatné, mně by to asi nejvíce chutnalo k hovězímu masu ;-):-K:yes:+

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Podobně dělávala k vařenému hovězímu moje babička, jen nepoužívala kefír, ale bílé víno.+4

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Špagetko tu krásně navinulou chuť si dovedu docela představit:-p+3:yes:Ale tady je už po angreštu:-/

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    U nás doma sa kedysi varili ovocné polievky aj omáčky celé leto...(egreše, ríbezle, čerešne, jablká, slivky...)
    takže :yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    To vůbec neznám, ale nemusí to být špatné, bohužel už angrešt nemám, ráda zkouším recepty které neznám, tak snad příští rok pokud tady budu. Uložila jsem si ho.:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: angrešt recepty recepty z angreštu angreštové chutney angreštové víno recept egrešová omáčka angreštová omáčka k masu recept z angreštu angreštová omáčka sladká angreštové víno chutney z angreštu placka z angreštu knedlíky s angreštovou omáčkou maso na angrestu angreštová marmeláda jako od babičky recepty agrešt bez cukru recepty na angrešt chutney angrest angrestu ve vino angrešt jako okurky angrešt recepty bez cukru