

Angreštová omáčka pro milovníky angreštu
Suroviny
- 500 g téměř zralého (nepřezrálého)angreštu
- 45 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/8 litru kyselé smetany podmáslí či kefíru
- sůl
- cukr
- pepř dle chuti
Postup přípravy receptu
Angrešt obereme, očistíme, propláchneme. Z másla a mouky uděláme zlatou jíšku, zředíme vodou na hustší směs, osolíme, opepříme, ze začátku opatrně a přidáme angrešt. Prováříme cca 18 minut.
Rozmixujeme či přecedíme, zalijeme kyselou smetanou ale už odstavíme z plotny.
Podáváme k vařenému masu, nejlépe hovězímu, lze i vepřové či uzené. Jako příloha bramborové šišky nebo nočky, i kolínka. Přelévaly se s ní placky, vdolky apod.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Angreštová omáčka pro milovníky angreštu
-
tejaja: terízku moc děkuju za vyzkoušení a za fotečku
-
Robila som omáčku z miešaného egreša ( zelený + červený ), takže omáčka má trocha inú farbu, ale zase odtieňom výborne ladila s údeným mäsom.
Páčilo sa mi, že je mixovaná, u nás sa robí nemixovaná, a to mi veľmi nechutí. Dala som podľa receptu kyslú smotanu, ale nabudúce dám sladkú, pretože omáčka bola príliš kyslá. Dochutila som ju štipkou cukru a potom bola vynikajúca.
-
ariel-kočka: Já netvrdím, že nemůžeš dát sladkou smetanu, já dala recept, jak ho dělám po svých předcích a ti dávali jen kyselou - uvádím zdroj - RODINNOU KUCHAŘKU, ne žádnou Vojvodinskou, pochybuji, že ji naši vůbec znali - jinak bych ji zdědila, mám jiných kuchařek po nich dost, tož asi tak
. Ale vyzkouším i se sladkou, nebráním se novým věcem
-
aby sa nám pôvodný recept nevytratil do stratena,
egrešová - angreštová omáčka sa podla povodnej receptúry z rokov 1848 - 1967..Vojvodinská kuchárka, zalieva sladkou 10% smotanou,cca 3 dl, nikdy kyslou .., má to celkom inú chuť vo výsledku , všetko ostatné sedí . -
Frantiska: jak píšu v závěru - nečastěji k vařenému masu a bramborové šišky nebo noky. Ale babička s tím občas polévala i placky nebo vdolky
-
zajimavy recept, co pisou v kucharce jako prilohu? neumim si zadnou predstavit :) doufam, ze si ho zapamatuji do leta, moc me laka zjistit, jak to chutna
-
Tuto fotku nechám odstranit. Absolutně nevypadá tak, jak by měla vypadat omáčka z přezrálého angreštu. Fotografie neodpovídá receptu.
-
Děkuju vám
a udělejte
-
-
To vůbec nemusí být špatné, mně by to asi nejvíce chutnalo k hovězímu masu
+
-
Podobně dělávala k vařenému hovězímu moje babička, jen nepoužívala kefír, ale bílé víno.+4
-
Špagetko tu krásně navinulou chuť si dovedu docela představit
+3
Ale tady je už po angreštu
-
U nás doma sa kedysi varili ovocné polievky aj omáčky celé leto...(egreše, ríbezle, čerešne, jablká, slivky...)
takže -
To vůbec neznám, ale nemusí to být špatné, bohužel už angrešt nemám, ráda zkouším recepty které neznám, tak snad příští rok pokud tady budu. Uložila jsem si ho.